25 χρόνια σταθερή η επαγγελματική ανισότητα των φύλων

Η εργασιακή ισότητα ανδρών και γυναικών θα είναι εφικτή, μόνο αν οι άνδρες αναλάβουν περισσότερες οικιακές εργασίες, αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας  

Από την Αθηνά Λεβέντη

Εν έτει 2019, η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι στο σπίτι. Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, η επαγγελματική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά. Αυτό αποκαλύπτει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν την ισότητα στην εργασία, όμως «αυτός με τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η ανατροφή των παιδιών». Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό, είναι  οι άνδρες να αναλάβουν να κάνουν περισσότερες εργασίες στο σπίτι.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
– Η διαφορά στο ποσοστό εργασίας ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 27 χρόνια.
– Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των γυναικών προτιμά να εργάζεται από το να μένει στο σπίτι, το 2018 οι πιθανότητες μία γυναίκα να εργάζεται ήταν μικρότερες κατά 26% σε σχέση με τις πιθανότητες ενός άνδρα.
– Σε παγκόσμιο επίπεδο, 647 εκατομμύρια γυναίκες που είναι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν (21,7%) έχουν αναλάβει παράλληλα την παροχή πλήρους φροντίδας κάποιου. Το ποσοστό αυτό στις αραβικές χώρες φτάνειστο 60%.  Συγκριτικά μόνο 41 εκατομμύρια άνδρες (1,5%) επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα.
– Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 20% παγκοσμίως. Σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται (40%).

Με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια για να υπάρξει ισότητα στον χρόνο που αφιερώνεται στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας

«Την τελευταία 20ετία, ο χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες στην ανατροφή των παιδιών και τις μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες ουσιαστικά δεν έχει μειωθεί, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνδρες έχει αυξηθεί μόλις κατά οκτώ λεπτά ημερησίως», αναφέρει η  Μανουέλα Τοέι, διευθύντρια του τομέα Συνθηκών Εργασίας και Ισότητας της ILO. «Με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια για να υπάρξει ισότητα στον χρόνο που αφιερώνεται στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας».

Παράλληλα διαπιστώνει πως όταν οι άνδρες συμμετέχουν περισσότερο στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας, «βρίσκουμε περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις».

Πηγή