Η ιδιοφυία που παράτησε τον πολιτισμό

Ο ταλαντούχος μαθηματικός που άφησε τον πολιτισμό για να βρει το νόημα της ζωής στη φύση της Χαβάης μαζί με τα δελφίνια

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Ο Michael Behrens θεωρείται μια σπάνια μαθηματική ιδιοφυία. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, ανακάλυψε πως είχε μεγάλη κλίση στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών. Σπούδασε στο Stanford απ΄όπου αποφοίτησε σε ηλικία 19 ετών κι έπειτα στο MIT και το California Institute of Technology, δημιουργώντας τη φήμη του λαμπρά ριζοσπαστικού επιστήμονα.

Η κοινωνία όμως, ποτέ δεν κέρδισε την καρδιά του. Ούτε η πόλη. Ήθελε περισσότερη ελευθερία. Τους έρωτες, τα ναρκωτικά και τη μουσική της δεκαετίας του ’60 ακολούθησε η παράξενη απόφαση να αγοράσει ένα κομμάτι γης βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Χαβάης.

Σαράντα χρόνια αργότερα είναι ακόμα εκεί, σε μια αέναη περιπέτεια. Αν και είναι πάνω από 70 ετών, κολυμπά κάθε μέρα μαζί με τα δελφίνια, μελετά τους σπουδαίους Βουδιστές, κάνει γιόγκα με εφηβική ευλυγισία, και συνεχίζει να μελετά τα μαθηματικά μέσω μιας αδύναμης σύνδεσης στο διαδίκτυο που του προσφέρει το ρέυμα από ένα ηλιακό πάνελ. Γύρω από το σπίτι δημιουργεί και φροντίζει το αριστούργημά του: έναν τεράστιο κήπο με πολύ χρώμα και λίμνες γεμάτες ψάρια.

Το ντοκιμαντέρ The Art of Life αφηγείται την ιστορία του και μας παίρνει μαζί του, μέσα στην ζούγκλα. Ο ίδιος ο Michael Behrens μας αποκαλύπτει πώς είναι να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από την λεπτότητα των νέων μαθηματικών εννοιών και μας βοηθά να δούμε πέρα από τα «κουτάκια» μέσα στα οποία τείνουμε να σκεφτόμαστε. Το φιλμ των Zaya Benazzo, Maurizio Benazzo και Caroline Harrison διατίθεται για προβολή στο Vimeo.

Πηγή