Τα κορίτσια που άλλαξαν το κλίμα στην Ελλάδα

Από τη Μαρία Αθανασίου

Κεντρική εικόνα: Οι μαθήτριες Ειρήνη Βουγιούκα και Ροζέτ Μπάλλιου ήταν οι «πρωταγωνίστριες» των κινητοποιήσεων για το κλίμα στην Αθήνα. Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

«Σεβαστείτε την ύπαρξη, αλλιώς περιμένετε αντίδραση», γράφει το πλακάτ που κρατούν η Ειρήνη Βουγιούκα και η Ροζέτ Μπάλλιου στη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τη σωτηρία του πλανήτη στην πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Παρασκευή. Οι δύο μαθήτριες λυκείου πρωτοστάτησαν για την έλευση και στην Ελλάδα του κινήματος Youth Strike 4 Climate –γνωστού επίσης ως Fridays for Future– και την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και στην Αλεξανδρούπολη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ειρήνη πήρε την πρωτοβουλία να ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, για να διερευνήσει πόσοι θα ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση για το κλίμα στην Ελλάδα.  Ήταν αποφασισμένη να πετύχει, αναζητούσε απλώς συνοδοιπόρους. «Όταν οι νέοι ενημερωθούν για τον κίνδυνο που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τότε ευαισθητοποιούνται», είπε στο «Κ» πριν από το ραντεβού του Συντάγματος και, όπως αποδείχθηκε, είχε δίκιο: δεκάδες νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και κατόπιν εργάστηκαν ακούραστα για να οργανώσουν τα πάντα στην ώρα τους. Τα συνθήματα, τα πανό, τα πλακάτ, τους δρόμους από τους οποίους θα περνούσαν οι μαθητές, συμβουλές σε όσους ήθελαν να κάνουν κάτι ανάλογο σε πόλεις εκτός Αθηνών ήταν αντικείμενο ωρών συζητήσεων και συνεννοήσεων ανάμεσα στον στενό πυρήνα των περίπου είκοσι νέων που ηγήθηκαν του κινήματος.

Περισσότεροι από 300 μαθητές έδωσαν τελικά το «παρών» στο ραντεβού της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος. «Η συγκέντρωση ήταν πιο μεγάλη από ό,τι πιστεύαμε», λέει η Ροζέτ, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά της. «Εντυπωσιάστηκα και χάρηκα πολύ όταν είδα τόσο πολλά άτομα, μαθητές ειδικά, να ενδιαφέρονται. Είχαμε αποφασίσει να διανύσουμε αρκετά μεγάλη διαδρομή και νόμιζα ότι σύντομα πολλοί θα κουράζονταν και θα έφευγαν. Τελικά όλοι έμειναν μέχρι το τέλος και ήταν τέλειο. Μας είδε πάρα πολύς κόσμος και ύστερα μας έστειλαν αρκετοί μηνύματα, λέγοντάς μας πόσο χάρηκαν που είδαν μια τέτοια πορεία στην Ελλάδα ή ρωτώντας μας τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν…  Πιστεύω ότι αυτό που πετύχαμε ήταν να αποδείξουμε ότι και η Ελλάδα ενδιαφέρεται, αλλά και να μαζέψουμε κόσμο που θα είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει και να αλλάξει τις συνήθειες ζωής του και των ανθρώπων γύρω του, δουλεύοντας έτσι σιγά σιγά προς μια λύση».

Την ίδια ημέρα, σε άλλες 2.000 πόλεις, σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη, και από τη Νότια Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και τη Χιλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία), στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, περισσότεροι από 2 εκατ. νέοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πλανήτη όπου θα χτίσουν το μέλλον τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της περίφημης πλέον νεαρής Σουηδής Γκρέτα Θάνμπεργκ, που πριν από λίγες ημέρες προτάθηκε για τη δράση της για το Νόμπελ Ειρήνης.

Πηγή