Καθαρά Δευτέρα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το έθιμο αυτό

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία μέρα με μεγάλη ιστορία. Μάθε πώς ξεκίνησε το έθιμο αυτό!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που περιμένεις για να ξεκουραστείς από την καθημερινότητα και είτε να πας ένα όμορφο ταξίδι, είτε να περάσεις ένα χαλαρό τριήμερο! Πώς, όμως, ξεκίνησε το έθιμο αυτό και από που πήρε την ονομασία Κούλουμα;

Με την ονομασία Κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας. Δεν έχει εξακριβωθεί, ακόμη, η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής.

Η Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, αποτελεί θρησκευτική εορτή κατά την οποία εορτάζεται η αμέσως μετά τις Απόκριες έναρξη της Τεσσαρακοστής. Οι εορτάζοντες τη μέρα αυτή τρώνε άζυμο άρτο, κοινώς λαγάνα, ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά, τα λεγόμενα σαρακοστιανά. Ξέρεις αυτά τα διάφορα που γεμίζεις το τραπέζι σου την Καθαρά Δευτέρα.

Η γιορτή της Καθαρά Δευτέρας είναι πανελλήνια και θεωρείται από πολλούς ότι έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ’ άλλους βυζαντινή. Στην Κωνσταντινούπολη εορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που πήγαινε σε έναν από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σε εκείνον του  οικισμού των «Ταταούλων».

Στην Αθήνα, από πολλές δεκαετίες προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Κούλουμα εορτάζονταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου οι Αθηναίοι έπιναν και έτρωγαν καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου.

Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους λατέρνας.

Το σούρουπο όλοι οι γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό, γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.

Σήμερα, τα Κούλουμα εορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του χαρταετού. Ειδικότερα στην Αθήνα, με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα, τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού στο Λόφο του Φιλοπάππου.

Ορίστε και κάτι που δεν ήξερες για την ιστορία της μέρας αυτής. Τώρα, μπορείς να καταπλήξεις τους πάντες στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Πηγή