Πώς να κάνετε διακοπές με λιγότερα από 100 ευρώ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές τουρισμού και τρόποι εξασφάλισης διακοπών, οι οποίες καλύπτονται από πληθώρα διαδικτυακών πλατφορμών. Πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων, πλατφόρμες κράτησης ξενοδοχείων, εκδρομών, δωματίων, ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, ανταλλαγής ακινήτων timesharing,  ενοικίασης αυτοκίνητων, συνδυασμοί κρατήσεων όλων των παραπάνω και γενικότερα δεν υπάρχει τουριστικό και ταξιδιωτικό στοιχείο που να μην περιλαμβάνεται σε μια ή περισσότερες εξειδικευμένες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει η άνοδος μίας νέας μορφής τουρισμού, το λεγόμενο house-sitting, η οποία ουσιαστικά γεννήθηκε από μία αμφίδρομη ικανοποίηση αναγκών: Αφενός την αναζήτηση λύσεων ως προς τη φροντίδα του σπιτιού και των κατοικίδιων σε περίπτωση απουσίας των ιδιοκτητών και αφετέρου τη δυνατότητα δωρεάν διαμονής στις διακοπές, με αντάλλαγμα την παροχή ήπιων υπηρεσιών που δεν απαιτούν σοβαρές γνώσεις ή περίπλοκες δεξιότητες.

Το house-sitting, το οποίο συνδυάζεται πολλές φορές με το pet-sitting, δεν είναι μία νέα μορφή εξυπηρέτησης, ωστόσο έχει ερασιτεχνικές, προσωπικές ρίζες: Συνήθως τη φύλαξη του σπιτιού, το πότισμα των λουλουδιών και τη φροντίδα των κατοικίδιων, αναλάμβαναν άλλα μέλη της οικογένειας, φίλοι ή γείτονες εμπιστοσύνης.

Σήμερα, έχουν αναπτυχθεί και εξελίσσονται συνεχώς διαδικτυακές πλατφόρμες αναζήτησης φροντιστή από τους ιδιοκτήτες και στέγης από τους εθελοντές φροντιστές, είτε αντί χαμηλού αντιτίμου, είτε και εντελώς δωρεάν.

Για παράδειγμα, μία από τις δημοφιλείς, παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, η trustedhousitters.com, μέσω ετήσιας συνδρομής της τάξεως των 89 ευρώ, συστήνει φροντιστές σε ιδιοκτήτες ή μισθωτές ακινήτων και αντιστρόφως. Πέραν της ετήσιας συνδρομής, δεν υπάρχει καμία επιπλέον υποχρέωση μεταξύ ιδιοκτητών και φροντιστών, όπως αμοιβές ή έξοδα μετακίνησης. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα συνδυαστικής ετήσιας συνδρομής, δηλαδή ένας χρήστης μπορεί να λειτουργεί ως ιδιοκτήτης και φροντιστής ταυτόχρονα, με 25 ευρώ επιπλέον ετησίως.

Πώς λειτουργεί

Μετά την εγγραφή τους και την καταβολή της ετήσιας συνδρομής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεβάζουν εγκαίρως στην πλατφόρμα πληροφορίες για την τοποθεσία, φωτογραφίες των χώρων και των κατοικίδιών τους, τι ακριβώς περιμένουν από τους φροντιστές, καθώς και τις ημερομηνίες στις οποίες θα χρειαστούν τη βοήθειά τους. Παράλληλα, παρέχουν στους υποψήφιους εθελοντές φροντιστές τουριστικές πληροφορίες για την εκάστοτε περιοχή, όπως δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς, σημεία ενδιαφέροντος, παραλίες και αποστάσεις. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για ανθρώπους με κατοικίδια και φυτά, οι οποίοι θα λείψουν για διακοπές μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά τους, οι φροντιστές καταχωρούν τα προσωπικά τους στοιχεία, την εμπειρία τους και λίγα λόγια για την προσωπικότητά τους, δηλαδή ένα είδος βιογραφικού. Οι φροντιστές είναι άτομα ή ζευγάρια, κυρίως φιλόζωοι και λάτρεις των ταξιδιών, οι οποίοι αναζητούν έναν δωρεάν τόπο διαμονής για τις διακοπές τους και μια ευκαιρία να γνωρίσουν νέα μέρη, ξοδεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Συνεπώς, με μία απλή εγγραφή, άνθρωποι από όλο τον κόσμο διασταυρώνονται με εκείνους που θα ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ανάγκες. Ως επιπρόσθετες υπηρεσίες, σε πολλές από τις χώρες επιλογής προσφέρονται δωρεάν κτηνιατρικές εξετάσεις και θεραπείες σε ώρα ανάγκης, καθώς και τηλεφωνική υποστήριξη σε έκτακτες περιπτώσεις.

Πόσο ασφαλές είναι το house-sitting;

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δεν είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί κατά τη διάρκεια ενός house-sitting και δεν προσφέρει πακέτα ασφάλισης έναντι ζημιών, κλοπών και ατυχημάτων, παροτρύνει ωστόσο τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν οι ίδιοι εκ των προτέρων  για την ασφάλιση της περιουσίας τους.

Διερωτάται ίσως κανείς, πόσο ασφαλής να είναι η  επιλογή ενός αγνώστου για να του εμπιστευτεί  το σπίτι του και την τετράποδη συντροφιά του. Εκτός από την καλοπροαίρετη διάθεση, σε αυτήν την περίπτωση η μόνη διασφάλιση προς το παρόν, είναι τα καταχωρημένα στοιχεία και τα αστέρια που διαθέτουν οι φροντιστές: Κάθε φροντιστής, λαμβάνει ένα αστέρι το οποίο αντιστοιχεί στις καλές κριτικές που έχει λάβει από ιδιοκτήτες. Όσο περισσότερες καλές κριτικές συγκεντρώσει ένας φροντιστής, τόσο περισσότερες προτάσεις λαμβάνει από ιδιοκτήτες. Όπως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα του TripAdvisor…

Πηγή