Γιατι η μουσική μας κάνει χαρούμενους

Μια έκρηξη χαράς συντελείται όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Μια μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που κάθε μουσικόφιλος ξέρει: πως η μουσική κάνει τη χημεία του σώματός μας πιο χαρούμενη. Κι αυτό γίνεται χάρη στη ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική, συναισθηματική και συμπεριφορική λειτουργία μας. Σε αυτή τη χημική ουσία οφείλεται το αίσθημα ευχαρίστησης που έχουμε έπειτα από χειροπιαστά πράγματα – όπως μετά από ένα καλό φαγητό ή μια χρηματική αμοιβή, ακόμα και από ναρκωτικά- και είναι ακριβώς η ίδια ουσία που εκκρίνεται όταν ακούμε τη μουσική που αγαπάμε.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και επισημαίνει πως αν και ο μηχανισμός της ντοπαμίνης οδηγεί στην πρόκληση ευχάριστων αισθημάτων κυρίως για δραστηριότητες που στηρίζουν τη ζωή, στην πορεία του χρόνου, το ίδιο αίσθημα έχει εξελιχθεί και συνδεθεί με άλλα πράγματα. Γι αυτό η απελευθέρωση της ντοπαμίνης εξηγεί γιατί η μουσική γεννάει αίσθημα απόλαυσης.

«Στην καθημερινή ζωή οι άνθρωποι αναζητούν συμμετοχή σε πολύπλοκες και ευχάριστες εμπειρίες που όμως δεν φαίνεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πλεονέκτημα επιβίωσης, όπως η μουσική ακρόαση, το τραγούδι ή το παιχνίδι. Το ερώτημα που εξετάζεται είναι σε ποιο βαθμό η ντοπαμίνη παίζει άμεσο ρόλο στην εμπειρία ανταμοιβής που προκαλείται από τη μουσική, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος μεταφράζει κάτι αφηρημένο, όπως μια δομημένη ακολουθία ήχων, σε μια ευχάριστη και ικανοποιητική εμπειρία».

Kάθε φορά που κάνουμε κάτι, το οποίο ο εγκέφαλός μας θέλει να ξανακάνουμε, απελευθερώνει ντοπαμίνη ώστε να μας κάνει να νιώσουμε ωραία και να μας δώσει κίνητρο να το επαναλάβουμε. Γι αυτό πατάμε το play στο ίδιο αγαπημένο τραγούδι, ξανά και ξανά και ξανά.

Πηγή