Έρευνα: Γιατί η ανθρωπότητα δεν κόβει το κάπνισμα

Γιατί αποτυγχάνουμε; Τι αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

Από την Αθηνά Λεβέντη

Γιατί μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος δεν ταιριάζει σε όλους; Η εμπειρία του καπνίσματος είναι προσωπική και συνδέεται με διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας. Γι αυτό οι λύσεις που προσφέρονται για τη διακοπή του τσιγάρου θα πρέπει να ξεκινούν από την κατανόηση της εμπειρίας. Η παγκόσμια έρευνα από το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα (The Foundation for a Smoke-Free World), στοχεύει ακριβώς εκεί.

Θέλει να καταλάβει καλύτερα τους καπνιστές ώστε να διαμορφωθούν νέες, βελτιωμένες προσεγγίσεις για την διακοπή του καπνίσματος σε διαφορετικές κουλτούρες και οικονομικές συνθήκες. Στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής, οι καπνιστές ανά τον κόσμο δεν είναι λογικό να αντιμετωπίζονται ως μια ομοιογενής ομάδα.

«Ένα τσιγάρο με το ποτό». Το κάπνισμα είναι ταυτισμένο με καθημερινές συνήθειες. Οι συνδυαστικές έξεις είναι ο δυσκολότερος αγώνας που έχει να δώσει ο καπνιστής

Στη σχετική έρευνα (State of Smoking Survey) συμμετείχαν 17.421 καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές από 13 χώρες ενώ επιπλέον πραγματοποιήθηκε και μια σειρά focus group σε επτά χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι περισσότεροι καπνιστές είναι καλά ενημερωμένοι για τις συνέπειες και θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, κυρίως για να προστατέψουν την υγεία τους. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να βρεθούν νέοι, αποτελεσματικοί τρόποι που θα τους βοηθήσουν να το πετύχουν.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
– Το κάπνισμα δεν είναι μια ανεξάρτητη συνήθεια αλλά είναι συνδεδεμένο με καθημερινές συνήθειες -με το φαγητό, το ποτό, τον καφέ, την κοινωνικοποίηση. Αυτό σημαίνει πως κάθε μια από τις συνήθειες αυτές του θυμίζουν καθημερινά το τσιγάρο. Οι σημερινές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος δεν λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους και παράπλευρες απώλειες οπότε το γεγονός αυτό οδηγεί συχνά στην αποτυχία της προσπάθειας.
– Αν και οι καπνιστές γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές και αξιολογούν την υγεία τους ως χειρότερη, επισκέπτονται λιγότερο συχνά τον γιατρό σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να στηρίξουν με πιο αποτελεσματικά εργαλεία, την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
– Πολλοί καπνιστές δεν είναι σίγουροι για τις νέες εναλλακτικές του τσιγάρου και εάν είναι πράγματι λιγότερο επιβλαβείς. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση.

Πηγή