Απεριόριστη πρόσβαση προσφέρει πλέον σε περισσότερο από το μισό της συλλογής τέχνης του το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, αφού «απελευθέρωσε» περίπου 30.000 έργα τέχνης, τα οποία μαζί με τα προηγούμενα φτάνουν τα 60.000 έργα ελεύθερα για κάθε χρήση.

Με αποστολή να δημιουργήσει μεταμορφωτικές εμπειρίες μέσω της τέχνης προς όφελος όλων των ανθρώπων και για πάντα το Μουσείο του Κλίβελαντ άνοιξε τα ψηφιακά της αρχεία στο κοινό μέσω μιας συνεργασίας με το Creative Commons Zero (CC0), ένα παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό κέντρο αφιερωμένο στην ελεύθερη διανομή εικόνων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Οι εικόνες είναι διαθέσιμες και οι ψηφιακοί χρήστες μπορούν μέσω αυτών να ερευνούν, να εμπορευθούν, να εκτυπώνουν και να εξερευνούν. Το μουσείο ενθαρρύνει τους επισκέπτες του να καταγράψουν με δικές τους ακίνητες και κινητές εικόνες την επίσκεψή τους στο μουσείο.

Όλο και περισσότερα μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, η Βιβλιοθήκη του Newberry, η Πινακοθήκη Walters και το Μουσείο Σχεδίου Cooper Hewitt Smithsonian, έχουν ανοίξει τις συλλογές τους σε δημόσια πρόσβαση.

Vincent van Gogh, “The Large Plane Trees (Road Menders at Saint-Rémy)” (1889)

Claude Monet, “The Red Kerchief” (ca. 1868-1873)

Francisco de Zurbarán, “Christ and the Virgin in the House at Nazareth” (c. 1640)

“Funerary Portrait of a Young Girl” (c. 25-37)

Jacques-Louis David, “Cupid and Psyche” (1817)

Πηγή