Ένα ξύλινο παιχνίδι συστήνει στα παιδιά τις πιο σημαντικές γυναίκες στην ιστορία

Η Zuzia Kozerska είχε ένα όραμα. Να φτιάξει ένα παιχνίδι και μέσα από αυτό να διδάξει στα παιδιά τις σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας.

Η Πολωνή σχεδιάστρια, αποφάσισε αντί για κάτι εύκολο και εύπεπτο -με σκοπό τον γρήγορο πλουτισμό- να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα εντυπωσιακό επιτραπέζιο παιχνίδι από ξύλο σημύδας, στα βήματα του Guess Who -παιχνίδι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το παιχνίδι, είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Ένας ξύλινος πίνακας, κομμένος με λέιζερ, στρέφεται για να αποκαλύψει τα πρόσωπα 28 ζωγράφων, αθλητών, επιστημόνων και αστροναυτών.

Για καθεμία υπάρχει μια ξύλινη κάρτα, που περιγράφει με έξυπνο τρόπο τα επιτεύγματά τους και άγνωστες πτυχές της ζωής τους. Γυναίκες που έζησαν και παρήγαγαν έργο, γυναίκες σημαντικές που άφησαν το σημάδι τους στην παγκόσμια ιστορία. Αυτές τις γυναίκες, η Kozerska θέλει να τις συστήσει στη νέα γενιά, μέσα από τα επιτεύγματά τους.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις του στιλ «Φοράει γυαλιά;», «Έχει μαύρα μαλλιά;», «Έχει μπλε μάτια;». Το μόνο που χρειάζεται να ρωτήσει κάποιος είναι «Έχει πάρει νόμπελ;» ή «Έκανε κάποια ανακάλυψη;».

Από τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την Αμέλια Έκχαρτ, τη Μαρία Κιουρί, τη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τη Σερένα Γουίλιαμς, όλες οι γυναίκες απεικονίζονται σε πορτραίτα ακουαρέλας από την καλλιτέχνιδα Daria Gołąb.

Το παιχνίδι ονομάζεται «Who’s She», χρηματοδοτήθηκε μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Kickstarter και κυκλοφορεί από την εταιρεία Playeress. 

Πηγή