6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι

Περισσότεροι από 300 μικροί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα θα εκθέσουν τα εκλεκτά προϊόντα τους από 1-4 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό ενώ διακεκριμένοι σεφ και ζαχαροπλάστες θα παρουσιάσουν τοπικές κουζίνες

Από την Κική Τριανταφύλλη

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, η μεγαλύτερη γιορτή των ελληνικών γεύσεων, πραγματοποιείται φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά, από 1-4 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά στο Ελληνικό, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, όπου για τέσσερις ημέρες περισσότεροι από 300 μικροί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα εκλεκτά προϊόντα τους. (Δείτε εδώ τη λίστα των εκθετών)

Τιμώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, η κορυφαία έκθεση θεσμός του κλάδου Τροφίμων και Ποτών έχει οργανώσει πληθώρα μαγειρικών εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις από το Νότιο Αιγαίο θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του τόπου τους και να τα κάνουν γνωστά τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Κάτω από την ομπρέλα της ενότητας «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», η πρέσβειρα της 6ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε συνεργασία με Λέσχες Αρχιμαγείρων από όλη την Ελλάδα και τη συνδρομή καταξιωμένων σεφ θα προσφέρουν μια μοναδική διαδραστική εμπειρία στους επισκέπτες της έκθεσης. Κεντρική παρουσιάστρια της εκδήλωσης είναι η αγαπημένη μας Εύα Παρακεντάκη.

Η κρητικιά food blogger (evaintasteland.com) και παρουσιάστρια της μαγειρικής τηλεοπτικής εκπομπής Mama Mia υποδέχεται στην κουζίνα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» περισσότερους από 80 διακεκριμένους έλληνες σεφ που ετοιμάζουν συνταγές βασισμένες σε ιδιαίτερα προϊόντα της χώρας μας, με στόχο να  ταξιδέψουν το κοινό από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, μέχρι την Κέρκυρα, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο και αποκαλύπτοντας μαγειρικά μυστικά αλλά και τις σπεσιαλιτέ της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Για πρώτη φορά

Η ΕΞΠΟΤΡΟΦ εγκαινιάζει φέτος την θεματική ενότητα «Bio Corner» με εκθέτες πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων όπου οι  επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν και να τα αποκτήσουν.

Εγκαινιάζεται, επίσης, η ενότητα ΕΞΠΟΤΡΟΦ Masterclass, η οποία έχει σχεδιαστεί με στόχο να προβληθούν τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα σε επαγγελματίες και φίλους της γαστρονομίας. Με την πολύτιμη συνδρομή καταξιωμένων σεφ, σομελιέ και γευσιγνωστών οι συμμετέχοντες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από Τυρί & Κρασί, Αλλαντικά & Μπύρα, Αλίπαστα, Ελιές, Συνοδευτικά & Αποστάγματα, Μέλια & Βότανα, να ενημερωθούν για τα βασικά στοιχεία της εκάστοτε κατηγορίας και να γευτούν μεμονωμένα και με τους προτεινόμενους συνδυασμούς όλα τα εδέσματα.

Τα δικά της «μεθυστικά» vibes δίνει η ενότητα «Πίνουμε Ελλάδα – DRINK MEZZE». Ο bartender Κώστας Μπάσης και η ομάδα του, δημιουργούν πρωτότυπα cocktails με βάση τα παραδοσιακά μας ποτά αποκαλύπτοντας την πολύπλευρη προσωπικότητά τους.

Τέλος, την «τιμητική» τους έχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες με τη συμμετοχή κορυφαίων οινογράφων, κριτικών οίνου και γεύσης και διατροφολόγων, που μυούν τους επισκέπτες στον κόσμο του κρασιού και της σωστής διατροφής, αποδεικνύοντας τη μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Τα highlights της ενότητας «Μαγειρεύουμε Ελλάδα»

Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ΕΞΠΟΤΡΟΦ, 3μμ-4μμ στην κουζίνα του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» ο Δημήτρης Γιγίνης μας μυεί στα μυστικά και την τέχνη της Ανδριώτικης γαστρονομίας, ακολουθεί ο Βησσαρίων Παρθένης ο οποίος στις 5μμ δίνει τη σκυτάλη στην ομάδα του SYROS Greating: Οι Λίνα Φουρνιστάκη, Δημήτρης Πλυτάς, Λεονάρδος Ρούσσος, Μαρία Ρηγούτσου, Στέλιος Αρακάς, Νάσος Καρανικόλας, Μάρω Διακάτου και Λέτα Φουρνιστάκη) έχουν αναλάβει να μας αποκαλύψουν τον γαστρονομικό πλούτο της συριανής κουζίνας ενώ επίσης οι mixologists Χρήστος Χουσέας και Χρήστος Γκόλφης θα παρουσιάσουν κοκτέιλ με τη σφραγίδα της Σύρου. Η εκδήλωση της Παρασκευής θα  ολοκληρωθεί με το Chef Club Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 10πμ η Hotel Brain με τους σεφ Γιάννη Στρατίκη και Θάνο Παναγιώτου παρουσιάζει ξενοδοχειακό πρωϊνό, στις 13:40 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης μαγειρεύει κρητικά κουζίνα με τη συνοδεία του χορευτικού συλλόγου Κρητών Παλαιού Φαλήρου, ακολουθεί ο Ηλίας Σκουλάς με ελληνικό street food και στις 4μμ σειρά έχει η μυκονιάτικη κουζίνα που παρουσιάζεται από τους σεφ Παναγιώτη Μενάρδο, Γιάννη Γαβαλά, Χρήστο Αθανασιάδη και τον pastry chef Νίκο Κουκιάσα.

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, τα μαγειρέματα ξεκινούν στις 10 το πρωί με τον σεφ Βασίλη Παπικινό που μας συστήνει την παραδοσιακή μηλέικη κουζίνα, 12 με 1 είναι η σειρά του Γιάννη Μπαξεβάνη και ακολουθεί ο pastry chef Χρήστος Βεργάδος. Την κουζίνα της Νάξου παρουσιάζει στις 4 το απόγευμα το εστιατόριο Barozzi με τον σεφ Γκίκα Ξενάκη που μαγειρεύει με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού ενώ και ο Χρήστος Χουσέας ετοιμάζει δύο κοκτέιλ βασισμένα σε ναξιακά προϊόντα. Ακολουθεί η Ελένη Ψυχούλη με την αγαπημένη της πηλιορείτικη κουζίνα.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η ΕΞΠΟΤΡΟΦ και η ενότητα «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» μεταξύ άλλων με τις μοναδικές γεύσεις της Λέρου και της Αστυπάλαιας, της Κέρκυρας αλλά και των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ενώ επίσης παρουσιάζονται οι νέες τάσεις στη ζαχαροπλαστική από τη Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Κεντρική εικόνα: Στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ παρουσιάζονται εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών

Πηγή