Φινλανδική πρωτοπορία

Από τη Μαρία Κωβαίου

Κεντρική Φωτογραφία: Tuomas Uusheimo/www.uusheimo.com

Σε µια χώρα όπως η Φινλανδία, µε ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήµατα στον κόσµο και ποσοστό αλφαβητισµού που αγγίζει το 100%, ενδεχοµένως να µην εκπλήσσει το ότι οι βιβλιοθήκες θυµίζουν θεματικά πάρκα αναψυχής παρά αποστειρωµένους χώρους γνώσης.

Αυτό όµως που σίγουρα αιφνιδιάζει στην περίπτωση της νέας βιβλιοθήκης Oodi στην καρδιά του Ελσίνκι είναι το ότι έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία µε τους πολίτες και µε γνώµονα τις επιθυµίες και τις ανάγκες τους!

Το αποτέλεσµα; Μια βιβλιοθήκη σύγχρονη και πολυσυλλεκτική, στην οποία µπορείς, µεταξύ άλλων, να κάνεις ηχογράφηση σε ένα από τα στούντιό της, να παρακολουθήσεις ταινίες, να εξασκήσεις τα χόµπι σου, όπως τη ραπτική (στον δεύτερο όροφο θα βρεις δωρεάν ραπτοµηχανές), να φέρεις τα παιδιά σου σε κάποιο εκπαιδευτικό εργαστήρι, να δουλέψεις την εργασία που έχεις αναλάβει μαζί µε τους συµφοιτητές σου σε έναν από τους ειδικά διαµορφωµένους χώρους ή να συναντήσεις τους φίλους σου για φαγητό.

Αν πάλι θέλεις απλώς έναν ήσυχο χώρο για να μελετήσεις ή να ρεµβάσεις, απολαµβάνοντας τη θέα στην πόλη, ένα διαµπερές αναγνωστήριο µε το όνοµα «Παράδεισος των Βιβλίων» σε περιµένει στον τρίτο όροφο.

oodihelsinki.fi

Πηγή