14 Έλληνες επιστήμονες στους κορυφαίους της γης

Ανάμεσα στους 6.000 κορυφαίους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή και 14 Έλληνες  

Από την Αθηνά Λεβέντη

14 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα του οργανισμού Thomson Reuters για το 2018, που κατατάσσει «τα μεγάλα μυαλά» των επιστημών σύμφωνα με την απήχησή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2006 έως το 2016. Η λίστα της Clarivate Analytics χρησιμοποιεί στοιχεία από την ερευνητική βάση δεδομένων Web of Science και συγκεντρώνει τους 6.000 ερευνητές με την μεγαλύτερη απήχηση, από τα συνολικά 9 εκατομμύρια που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως.

Τα δεδομένα αφορούν ερευνητές  που το έργο τους χρησιμοποιείται πιο συχνά σε διεθνείς μελέτες και εργασίες. Οι 4.000 ερευνητές κατατάσσονται σε 21 μεμονωμένα επιστημονικά πεδία ενώ το έργο των υπόλοιπων 2.000 συνδυάζει περισσότερες από μία επιστήμες.

Τα στοιχεία αφορούν προκύπτουν από σχεδόν 141 χιλιάδες επιστημονικά άρθρα και έρευνες που είχαν μεγάλη επίδραση σε μεταγενέστερες μελέτες.  Κάθε μία από αυτές τις εργασίες, κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με τον μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών (αναφορές από τρίτους επιστήμονες). Οι Έλληνες επιστήμονες που ξεχωρίζουν, προέρχονται από επτά ελληνικά Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας).

Οι 14 Έλληνες επιστήμονες  της λίστας:

– Ευάγγελος Γιακουμής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μηχανική
– Ελένη Γιαμαρέλλου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Νοσοκομείο Υγεία, Φαρμακολογία και τοξικολογία
– Γεώργιος Δεδούσης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Μοριακή Βιολογία και Γενετική – Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινική Φαρμακευτική
– Γιώργος Καραγιαννίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επιστήμη των υπολογιστών
– Γιάννης Μανιός, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
– Σωτήρης Ντούγιας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μαθηματικά
– Γεώργιος – Ιωάννης Νύχας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστήμη της αγροτοκαλλιέργειας
– Δημήτριος Ρακόπουλος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μηχανική
– Κωνσταντίνος Ρακόπουλος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μηχανική
– Γεωργία Σαλάντη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– Γεράσιμος Φιλιππάτος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινική Φαρμακευτική
– Άρτεμις Χατζηγεωργίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βιολογία και Βιοχημεία – Αντωνία Τριχοπούλου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας

Πηγή