Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε άγνωστη περιοχή του εγκεφάλου

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας νευροεπιστήμονας Γιώργος Παξινός ανακάλυψε μια περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο που δεν υπάρχει στα υπόλοιπα ζωά  

Από την Αθηνά Λεβέντη

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας νευροεπιστήμονας, Γιώργος Παξινός ανακάλυψε μια νέα, άγνωστη έως τώρα, περιοχή στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η περιοχή που ονομάστηκε Ενδοσχοινιοειδής Πυρήνας (Endorestiform Nucleus) και βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ενώνεται ο εγκέφαλος με το νωτιαίο μυελό. Λειτουργεί συνδυάζοντας τις αισθητηριακές και τις κινητικές πληροφορίες, προκειμένου να διορθώσει τη στάση του σώματος, την ισορροπία του και τις μικρές επιδέξιες κινήσεις.

Τώρα μένει να προσδιορισθεί η πλήρης λειτουργία αυτής της περιοχής και ίσως το πιο ξεχωριστό στοιχείο μέχρι στιγμής, είναι το γεγονός πως η περιοχή αυτή είναι απούσα στις μαϊμούδες αλλά και στα υπόλοιπα ζώα.

Ο επιστήμονας υποπτευόταν την ύπαρξή της εδώ και 30 χρόνια, όμως φέτος κατάφερε να αποδείξει την ύπαρξή της χάρη στις εξελιγμένες πλέον μεθόδους ανίχνευσης και απεικόνισης. Ανακαλύψεις όπως αυτή, βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις ασθένειες και να δοκιμάσουν νέες θεραπείες για πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο Γιώργος Παξινός, πρωτοπόρος στη νευροανατομία, έχει δημιουργήσει τους περισσοτέρους «άτλαντες» του εγκέφαλου και έχει ανακαλύψει τους περισσότερους πυρήνες του εγκέφαλου από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα στον κόσμο.

Έχει εκδόσει 52 βιβλία και το πρώτο του με τίτλο «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες» αποτελεί ένα από τα κορυφαία σε αναφορές επιστημονικά βιβλία διεθνώς.

Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «Δεν υπάρχει ψυχή, ούτε ελεύθερη βούληση», τονίζοντας πως «η καρδιά μας είναι ο σκλάβος του εγκεφάλου, ο οποίος την κατευθύνει» αφού «ψυχή και καρδιά» προέρχονται και ελέγχονται εγκεφαλικά.

Πηγή