Συνελήφθη στο Μονακό ο Ριμπολόβλεφ, κατηγορούμενος για διαφθορά και απάτη

Συνελήφθη χθες στο Μονακό ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως ύποπτος διαφθοράς, απάτης και δωροδοκίας. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι Αρχές του Πριγκιπάτου διεξάγουν παράλληλα έρευνες στην έπαυλη του Ρώσου μεγιστάνα.

Η σύλληψή του σχετίζεται με την παρατεταμένη δικαστική διαμάχη στην οποία βρίσκεται με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ. Τα έργα τέχνης και το εμπόριό τους είναι η δεύτερη, μετά το ποδόσφαιρο, αγάπη, του Ρώσου μεγιστάνα που σημειωτέον έθεσε προσφάτως σε τροχιά εκκίνησης επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό. Οι δύο άνδρες συνεργάζονταν μέχρι την ημέρα που ο Ριμπολόβλεφ κατηγόρησε τον Μπουβιέ αλλά και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s ότι του πωλούσαν έργα τέχνης υπερτιμημένα. Υπήρξε περίπτωση στην οποία τρεις έμποροι έργων τέχνης από τη Ν. Υόρκη πώλησαν ένα έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι στον οίκο Sotheby’s έναντι 80 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια ο οίκος το πούλησε στον Μπουβιέ που με τη σειρά του τον μεταπώλησε στον Ριμπολόβλεφ έναντι 124,5 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές των New York Times, ο ένας εκ των δύο εμπόρων τέχνης είχε αγοράσει τον επίμαχο πίνακα έναντι μόλις 10.000 δολαρίων.

Κάποια στιγμή υπέπεσε στην αντίληψη του Ριμπολόβλεφ ότι οι πίνακες ήσαν υπερτιμημένοι και το 2015 υπέβαλε μήνυση εναντίον του Μπουβιέ. Απαντώντας ο Μπουβιέ κατηγορεί τον Ριμπολόβλεφ για διαφθορά και προσπάθεια δωροδοκίας. Ισχυρίζεται μάλιστα πως ο Ρώσος μεγιστάνας χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του για να επηρεάσει τις Αρχές του Μονακό.

Στο μεταξύ, οι τρεις έμποροι απείλησαν να εναγάγουν τον οίκο Sotheby’s για απάτη και να διεκδικήσουν τα εκατομμύρια που έχασαν. Ο οίκος δημοπρασιών υποστήριξε ότι ουδέποτε γνώριζε πως ο Μπουβιέ σκόπευε να πωλήσει τον πίνακα στον Ρώσο μεγιστάνα έναντι πολύ μεγαλύτερου ποσού και ότι δεν είχε καμία σχέση με τη μεταπώληση και τη συνεργασία των δύο ανδρών.

Ο Ριμπολόβλεφ κατηγορεί τον Μπουβιέ ότι τον έχει εξαπατήσει στην αγορά 38 έργων τέχνης για τα οποία εταιρείες της οικογένειας Ριμπολόβλεφ πλήρωσαν σχεδόν 2 δισ. δολ. Υποστηρίζει ότι πίστευε πως ο Μπουβιέ λειτουργούσε ως αντιπρόσωπός του, με προμήθεια, σε τέτοιες πωλήσεις, και αντ’ αυτού ανακάλυψε πως ο Μπουβιέ κέρδισε πάνω από 1 δισ. δολ., έχοντας αγοράσει πίνακες πρώτα για τον εαυτό του, τους οποίους στη συνέχεια τους μεταπωλούσε υπερτιμημένους.

Κεντρική εικόνα: Το ποδόσφαιρο και τα έργα τέχνης είναι οι δύο μεγάλες αγάπες του Ρώσου μεγιστάνα που είναι ιδιοκτήτης του Σκορπιού, του θρυλικού νησιού του Αρ. Ωνάση. Πρόσφατα, μάλιστα, έλαβε τις άδειες για τουριστικές επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ.

Πηγή