Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος διοργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές

Δελτίο Τύπου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για άλλη μια χρονιά, ακολουθώντας τον εορτασμό της πανελλήνιας εκστρατείας του ΥΠΠΟΑ «Περιβάλλον και Πολιτισμός», διοργάνωσε στο πλαίσιο της δράσης «Πνοές Ανέμων 2018», εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση «Γύρω – γύρω από τον μύλο» με θέμα τους ανεμόμυλους της Γύρας Λευκάδας. Στο πρόγραμμα, που περιλάμβανε αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργική δραστηριότητα και μουσικοκινητικό δρώμενο, συμμετείχαν περίπου 300 μαθητές, από το 1ο, 2ο, 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας, καθώς και από το σχολείο Μαραντοχωρίου. Στους μαθητές διανεμήθηκε εκπαιδευτικό έντυπο. Οπτικοακουστικό υλικό της εν λόγω δράσης έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Υπεύθυνη προγράμματος : Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος

Τις ίδιες ημέρες, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Όταν φυσάει ο άνεμος τριήρεις πάνε…» κατά το οποίο οι μαθητές έμαθαν για την συμβολή του αέρα στην ναυσιπλοΐα, για τις τριήρεις, τα θαλασσινά ταξίδια, την περιπέτεια του Οδυσσέα στο νησί του Αιόλου καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο των ανέμων στην έκβαση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (429 π.Χ.), της ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) και της Ναυμαχία της Ναυπάκτου μεταξύ των δυνάμεων της Δύσης και του Οθωμανικού στόλου (1571 μ.Χ.).

Ιδιαίτερη τιμή ήταν το γεγονός ότι πρώτοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, και στη συνέχεια οι μαθητές του Γυμνασίου Κατοχής Μεσολογγίου, του 2ου και 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου (συνολικά 250 μαθητές).

Υπεύθυνες προγράμματος: Φωτεινή Σαράντη, Αρχαιολόγος / Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος