Αφιέρωμα: Οι τουρίστες έρχονται… τρέχοντας
Κείμενα: Μαρία Κοραχάη, Ντέπυ Κουρέλλου, Παγώνα Λαψάτη, Γιώργος Σακκάς

Οι αγώνες κινούν τον τουρισμό

Κείμενο: ΝτέπυΚουρελλού

Οι επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις ενισχύουν όχι μόνο την τοπική οικονομία, αλλά και το προφίλ των προορισμών.

Για δεκαετίες η τουριστική στρατηγική της χώρας μας εξαντλούνταν στο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα». Επιτυχημένη και ανθεκτική συνταγή, αλλά ο ελληνικός ήλιος δεν διαρκεί μόνο τρεις μήνες. Η αναβίωση, μέσα από ένα σαρωτικό lifting, του ιστορικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος από το 2015 και μετά φέρνει χιλιάδες κόσμου στην πρωτεύουσα κάθε Νοέμβριο, έχει οδηγήσει δήμους και φορείς να μελετήσουν με σοβαρότητα τις προοπτικές και τις δυνατότητες του αθλητικού τουρισμού.

Ορθά, καθώς αυτή τη στιγμή ήδη ο αθλητικός τουρισμός κατέχει το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% της αγοράς. Σημειώνεται δε ότι μεταξύ του 2017 και του 2021 θα έχει ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 41,45%. Αν μη τι άλλο, το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Apple μέχρι το 2020 θα έχει τον αντίστοιχο δείκτη CAGR στο 21,8%.

Από τη Σαντορίνη έως το Ζαγόρι

Λίγες ημέρες μετά το φετινό Santorini Experience (5-7 Οκτωβρίου), την πολυαθλητική εμπειρία που περιλαμβάνει κολυμβητικούς και δρομικούς αγώνες στη Σαντορίνη, μιλήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της διοργανώτριας αρχής, Active Media Group, Άκη Τσόλη. Τον ρωτήσαμε κατά πόσο είναι γόνιμο το έδαφος για τέτοιου είδους events. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διοργανώσεις αθλητικού τουρισμού όπως το Santorini Experience, οι οποίες επεκτείνουν την τουριστική περίοδο, τονώνουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν ένα νέο κοινό επισκεπτών. Ταυτόχρονα, αλλάζουμε πολλά σε τοπικό επίπεδο. Δίνουμε την ευκαιρία σε παιδιά να αθληθούν, να έρθουν κοντά σε ινδάλματά τους, Ολυμπιονίκες, να μεταφέρουμε το “μικρόβιο” της άθλησης στους κατοίκους».

Η αρχή είχε γίνει με το Spetses mini Marathon (SmM), την πρώτη multi-sport διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στην Ελλάδα το 2011. Από τότε η συνάντηση διεξάγεται κάθε Οκτώβριο στο νησί των Σπετσών και, μετά από επτά χρόνια αδιάλειπτης και δυναμικής παρουσίας, έχει φτάσει να προσελκύει πάνω από 18.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες (2017). «Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός αθλητικού event υπήρχε χρόνια στο μυαλό μου και το 2011 μου δόθηκε η ευκαιρία να την υλοποιήσω. Τους βασικούς πυλώνες, από την πρώτη χρονιά, αποτέλεσαν η δημιουργία ενός ισχυρού brand name, αλλά και το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς με τη δημιουργία μιας μεγάλης διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού, η οποία θα προσείλκυε νέους επισκέπτες, όχι μόνο στο νησί των Σπετσών, αλλά και στη χώρα. Καταλυτικό ρόλο από την πρώτη στιγμή έπαιξε η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου με τη συνδρομή περισσότερων από 360 εθελοντών. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου επιλέγουν πολλές φορές, αντί να συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου των 5 χλμ., να βοηθούν εθελοντικά», εξηγεί η δρ Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, ιδρύτρια και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Spetses mini Marathon.

Οι συμμετέχοντες στο Zagori Mountain Running συνήθως επιστρέφουν στο Ζαγόρι, φέρνοντας μαζί και φίλους.

Κι αν η Σαντορίνη και οι Σπέτσες δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, το αγαπητό στους Έλληνες –αλλά σχετικά άγνωστο στους Ευρωπαίους– Ζαγόρι βλέπει τα τελευταία επτά χρόνια διεθνείς αφίξεις με αφορμή το Zagori Mountain Running.

«Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ο αριθμός των αθλητών και των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κάθε Ιούλιο έρχονται στην περιοχή του Ζαγορίου με αφορμή τον συγκεκριμένο αγώνα αυξάνεται εντυπωσιακά χρόνο με τον χρόνο. Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, πως η συμβολή του στην προσέλκυση μιας νέας δυναμικής κατηγορίας τουριστών στην πανέμορφη από κάθε άποψη περιοχή του Ζαγορίου είναι καθοριστική. Ο ελληνικός τουρισμός μόνο να κερδίσει έχει από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, που απευθύνονται σε μια ευρεία αγορά επισκεπτών οι οποίοι θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη συμμετοχή τους σε έναν αγώνα», σχολιάζει ο Βασίλης Τζουμάκας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Τα οφέλη για τον προορισμό

Ο αθλητικός τουρισμός δεν είναι απλώς μια αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού. Έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στην ταξιδιωτική βιομηχανία, δημιουργώντας από 12 έως 15 εκατoμμύρια αφίξεις τον χρόνο διεθνώς, ενώ κατά μέσο όρο τα έσοδα υπολογίζονται στο 25% στο σύνολο των τουριστικών εσόδων σε κάθε χώρα. Σε κάποιες, μάλιστα, φτάνει το 55%.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα συνολικές μετρήσεις. Κάθε διοργάνωση υπολογίζει τη δική της άνοδο σε συμμετοχές και με τη βοήθεια των δήμων εκτιμά την άνοδο των επισκεπτών σε μια συγκεκριμένη περίοδο (συγκρίνοντάς την πάντα με την αντίστοιχη περσινή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, τον Οκτώβριο του 2016 στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης οι διεθνείς αφίξεις ήταν 22.966, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 έφτασαν τις 26.897. Παρατηρήθηκε κοινώς μια αύξηση της τάξης του 17,11%. Το Santorini Experience συνέβαλε έως έναν βαθμό στην άνοδο αυτή, καθώς η καμπάνια της διοργάνωσης στόχευσε από το 2016 στη διεθνή προβολή του νησιού και στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού κατά τον μήνα αυτόν. Πρόκειται για τη μοναδική διοργάνωση αθλητικού τουρισμού που είχε τηλεοπτική προβολή σε 87 χώρες μέσω του τηλεοπτικού δικτύου FOX Sports.
«Στη Σαντορίνη δημιουργούμε το ιδανικό πακέτο φιλοξενίας για κάθε επισκέπτη. Έχουμε συμφωνία με τη Ryanair (οι αφίξεις της πέρυσι τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 13,3%, μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο) και την Blue Star Ferries, προσφέροντας εκπτωτικές τιμές για την πρόσβαση στο νησί, συνεργασία με την Avance Rent a Car, με ειδικές τιμές για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων στο νησί, καθώς και με τα ξενοδοχεία για ειδικά πακέτα διαμονής. Όλα αυτά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Υπολογίστε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία σε Περίσσα, Μονόλιθο, Πύργο παραμένουν πλέον ανοιχτά μέχρι και το τέλος του Santorini Experience», εξηγεί ο κ. Άκης Τσόλης.

Το ίδιο ενθαρρυντικά για την τοπική οικονομία είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις Σπέτσες. «Κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2017, η πληρότητα των τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων έφτασε το 100%, ξεπερνώντας όλες τις, ανάλογης χρονικής διάρκειας, κλασικές τουριστικές περιόδους αιχμής, όπως είναι το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος και η Αρμάτα. Η θετική εικόνα επεκτάθηκε και στις γύρω περιοχές, καθώς το ίδιο τριήμερο η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Πόρτο Χέλι έφτασε κατά μέσο όρο στο 90%. Όλοι οι παραπάνω αριθμοί αφορούν σε τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις, λόγω της συμμετοχής των επισκεπτών σε περισσότερα του ενός αγωνίσματα που μοιράζονταν σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου προγράμματος. Ταυτόχρονα, καθώς οι επισκέπτες στο δικό μας event μένουν όλο το τριήμερο, μας έχουν πει ότι σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης οι εισπράξεις ξεπερνούν όλα τα άλλα Σαββατοκύριακα της χρονιάς. Και αυτό γιατί οι συμμετέχοντες έρχονται με καλή διάθεση και αντίστοιχα ξοδεύουν. Από την πρώτη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζει τη διοργάνωση με ειδικές τιμές/μενού για τους επισκέπτες, αλλά και τους συμμετέχοντες», λέει η δρ Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη.

Ο δήμαρχος του Ζαγορίου, Βασίλης Σπύρου, υπογραμμίζει τα επιπλέον οφέλη του τουρισμού για τα φυσικά μνημεία της περιοχής. «Δίνεται ώθηση στον τουρισμό του Ζαγορίου και προσφέρεται μια οικονομική “ανάσα” σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής, με τη φιλοξενία των αθλητών και των συνοδών τους το τριήμερο διεξαγωγής των αγώνων. Αυτοί αποτελούν, εξάλλου, τους καλύτερους “πρεσβευτές” για τον τόπο και το τουριστικό προϊόν του Ζαγορίου. Η διαρκής κίνηση τουριστών, Ελλήνων και ξένων, τη θερινή περίοδο δείχνει ότι το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της επισκεψιμότητας και οι επιχειρηματίες και φορείς του Ζαγορίου το έχουν ως σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι. Μέσω της διοργάνωσης συντηρούνται και αναδεικνύονται τα παλιά μονοπάτια (το σύνολο σχεδόν των διαδρομών διέρχεται από αυτά), τα πέτρινα γεφύρια, αλλά και περίφημες σκάλες, όπως του Βραδέτου και της Βίτσας, ενώ ενισχύονται η περιβαλλοντική συνείδηση και ο εθελοντισμός. Επίσης προβάλλεται το σπάνιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με τη χαράδρα του Βίκου και τους παραδοσιακούς οικισμούς, στοιχεία που αποτελούν και το βασικό πλεονέκτημα μαζί με τη ζαγορίσια φιλοξενία», εξηγεί.

Το προφίλ του δρομέα-ταξιδιώτη

Ποιοι είναι αυτοί οι τουρίστες που μετακινούνται με σκοπό να συμμετάσχουν σε μια αθλητική διοργάνωση; «Πρόκειται για αθλητές/επισκέπτες ηλικίας από 30 έως 50 ετών κατά μέσο όρο, με οικονομική άνεση, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό έχουν λάβει ξανά μέρος στο Zagori Mountain Running και επιστρέφουν, φέρνοντας και φίλους τους μαζί», περιγράφει ο κ. Τζουμάκας.

«Οι ταξιδιώτες που κάνουν αθλητικό τουρισμό βρίσκονται στην παγκόσμια δεκάδα των τουριστών με τις υψηλότερες δαπάνες. Τους αρέσει να ταξιδεύουν και συνήθως έχουν και την οικογένειά τους μαζί, καθώς ο αθλητισμός είναι  διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους. Τείνουν επίσης να επιστρέφουν στον τόπο προορισμού που τους προσέφερε αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε μοναδικές αναμνήσεις. »Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ο τόπος που επισκέπτονται οι συγκεκριμένοι τουρίστες να έχει ιστορία, μνημεία, άνετα καταλύματα, δηλαδή ένα πλήρες πακέτο ψυχαγωγίας», συμπληρώνει ο κ. Τσόλης.


Πριν από την εκκίνηση

Κείμενο: Μαρία Κοραχάη

Τέσσερις ερασιτέχνες δρομείς εξηγούν πώς αγάπησαν το τρέξιμο.

Στέλιος Δρόσος, φανατικός δρομέας με πολλές πρωτιές. (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ/CANON)

Στέλιος Δρόσος | 39 ετών
Αγρότης

Μέχρι πρότινος, αν έβλεπα κάποιον να τρέχει πρωί πρωί, απορούσα. Στη Σαντορίνη, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, όλοι οι ξένοι έτρεχαν. Εμείς καθόλου. Πριν από δυόμισι χρόνια, με «παρέσυρε» ένας φίλος μαραθωνοδρόμος και κάναμε μαζί 10 χλμ., από τη Bλυχάδα ως την Περίσσα και πίσω. Χωρίς να το περιμένω, έβγαλα εύκολα τη διαδρομή. Κάθε μέρα βελτιώνονταν η αντοχή και οι επιδόσεις μου, και άρχισα σιγά σιγά να αλλάζω πράγματα στη ζωή μου. Προσέχω πολύ τη διατροφή μου. Τον πρώτο καιρό η μητέρα μου, με την οποία μένουμε κοντά, με… κυνηγούσε: «Φάε κανένα κοκκινιστό να σε πιάσει». Έκοψα επίσης τα πολλά λιπαρά και μείωσα σημαντικά το αλκοόλ. Στο καθημερινό μενού μου πρόσθεσα το ταχίνι, το μέλι, τα αμύγδαλα. Από τα 90 κιλά πήγα στα 70.

Στον πρώτο μου αγώνα, το 2016, στην ορειβατική διαδρομή των 15 χλμ. του Santorini Experience, βγήκα πρώτος. Αργότερα συμμετείχα σε αγώνες στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Αθήνα και στην  Ίο, με ουκ ολίγες πρωτιές. Μου ταίριαξε πολύ καλά αυτός ο τρόπος ζωής. Πλέον, και ας δουλεύω όλη μέρα στα χωράφια, το απόγευμα θα κάνω μερικά χιλιόμετρα. Το τρέξιμο με ξεκουράζει, με ηρεμεί, αδειάζω από τις έγνοιες. Με γεμίζει το γεγονός ότι δεν σταματάω να βάζω νέους στόχους και να ξεπερνώ τον εαυτό μου. Είναι λες και το είχα πάντα μέσα μου και δεν το ήξερα.

Μαρία Φουσέκη | 33 ετών
Ορκωτή ελέγκτρια λογίστρια

Η Μαρία Φουσέκη θα συμμετάσχει φέτος στον πρώτο της Κλασικό Μαραθώνιο.

Πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να πάω για τρέξιμο στο πάρκο της γειτονιάς, γιατί έτυχε, την ώρα που ήθελα να αθληθώ, το γυμναστήριό μου να είναι κλειστό. Ξεκίνησα με μια μισάωρη διαδρομή μία φορά την εβδομάδα και, μετά από παρότρυνση φίλης, συμμετείχα στον πρώτο μου αγώνα 5 χλμ. Τρέχαμε στην Αρεοπαγίτου και ο κόσμος μάς χειροκροτούσε. Ένιωθα σαν να είμαι κάποια άλλη, από πού κι ως πού να χειροκροτάει κάποιος εμένα; Αύξησα τη συχνότητα των προπονήσεων σε 2-3 φορές την εβδομάδα, άρχισα να ψάχνω και για άλλους τέτοιους αγώνες έως 10 χλμ., χωρίς ωστόσο να συμβουλεύομαι κάποιον ειδικό – η γνώση μου περιοριζόταν σε tips από το ίντερνετ και σε συζητήσεις με συναδέλφους. Εξάλλου, ανέκαθεν πρόσεχα τη διατροφή μου και γυμναζόμουν.

Η αντίληψή μου για την προπόνηση άλλαξε όταν γράφτηκα στην ομάδα δρομέων με προπονητή τον Νίκο Πολιά. Εκεί κόλλησα για τα καλά και ξεκίνησα συστηματικές προπονήσεις. Κατάλαβα τη σημασία της σωστής διατροφής και της δομημένης προπόνησης – ότι δεν πρέπει για παράδειγμα «να τα δίνεις όλα» στην προετοιμασία, όπως συνήθιζα να κάνω εγώ όταν έτρεχα μόνη μου, αλλά να κρατάς ήπιους ρυθμούς για να είσαι ξεκούραστος στον αγώνα.

Όταν έφτασε η ώρα για τον ημιμαραθώνιο, ήμουν αγχωμένη για το αν θα βγάλω τα χιλιόμετρα. Υπήρχαν άνθρωποι που με ενθάρρυναν και άλλοι που βαριούνταν να ακούσουν για την «τρέλα» μου. Τελικά, ο αγώνας πήγε πολύ καλά. Στις μεγάλες αποστάσεις, ο κόσμος σε υποδέχεται στον τερματισμό συγκινημένος, και αυτό σε γεμίζει με απίστευτα συναισθήματα. Τώρα έχω στόχο να τρέξω για πρώτη φορά στην Αυθεντική Διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας τον Νοέμβριο. Φοβάμαι, γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα, αλλά έχω αποφασίσει ότι θέλω να το κάνω τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μου.

Μάρκος Βόλης | 45 ετών
Συνιδιοκτήτης καταστήματος ενεργειακών τροφών

Ο Μάρκος Βόλης κατεβαίνει συστηματικά σε αγώνες τα τελευταία επτά χρόνια.

Ήμουν ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που πρόσφερε υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής. Η κρίση έφερε μαζί της μια ιδιαίτερα αγχωτική, από επαγγελματικής άποψης, περίοδο για μένα, με φαγητό καθημερινά απέξω, τρεις καφέδες, πολύ κάπνισμα συν είκοσι κιλά παραπάνω από αυτά που είμαι σήμερα. Μια μέρα είπα στον εαυτό μου ότι δεν πάει άλλο.

Άρχισα να αγοράζω βιβλία για τον υγιεινό τρόπο ζωής και τη σωστή διατροφή. Έκοψα σταδιακά το κάπνισμα, τον καφέ και το αλκοόλ, ξεκίνησα να τρώω σπιτικό φαγητό και να προσανατολίζομαι προς την ωμοφαγία, απέχοντας από τα ζωικά τρόφιμα, την άσπρη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και συνολικά τις επεξεργασμένες τροφές. Άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ, να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη διαύγεια τα πράγματα, να νιώθω λιγότερο στρες. Μετακόμισα στα βόρεια προάστια, για να ζήσω με την οικογένειά μου σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ξεκίνησα το ποδήλατο βουνού σε Τατόι, Πάρνηθα και Πεντέλη, το οποίο σιγά σιγά με οδήγησε στο τρέξιμο. Όταν τερμάτισα στον πρώτο μου αγώνα, ένιωθα λες και ήμουν 12 ετών, παρότι ήμουν 38. Τώρα, ανάλογα με την περίοδο, τρέχω από 6 έως 10 ώρες την εβδομάδα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχω συμμετάσχει σε 14 αγώνες ορεινού τρεξίματος σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Το σημαντικότερο, νομίζω, είναι ότι άλλαξα δουλειά. Άνοιξα στο κέντρο της Αθήνας το Up, ένα κατάστημα με φρέσκους χυμούς και ολοκληρωμένα φυσικά γεύματα, που δημιουργούνται σε συνεργασία με κλινική διατροφολόγο, προκειμένου τα συστατικά να συνδυάζονται έτσι ώστε να απορροφώνται από τον οργανισμό και να βοηθούν τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του. Με τους πελάτες μας συζητάμε πολύ. Τους παροτρύνω να βάλουν έστω και ένα εικοσάλεπτο άσκησης στην καθημερινότητά τους. Και χαίρομαι απίστευτα όταν έρχονται και μου λένε ότι το Σαββατοκύριακο έβγαλαν από το υπόγειο δύο ποδήλατα και πήγαν μια βόλτα στου Φιλοπάππου.

Μάρα Καλογήρου | 40 ετών
Ιδιοκτήτρια καταστήματος με αθλητικά είδη στα Γιάννενα

Η Μάρα Καλογήρου θεωρεί τη σωστή προετοιμασία σημαντική για να αποδώσουν οι προσπάθειες του δρομέα.

Το τρέξιμο είναι για μένα μια προέκταση της αγάπης μου για το βουνό, την οποία μου έχει μεταδώσει ο πατέρας μου. Eβδομήντα ετών σήμερα, συνεχίζει να τρέχει μαζί μου στα 80 χλμ. του Zagori Mountain Running, με τις φοβερές εναλλαγές τοπίων: φαράγγια, πετρόχτιστα γεφύρια, λίμνες, χωριά κ.ά. Είναι συγκινητικό να βλέπεις εκατοντάδες αθλητές στο βουνό όπου πηγαίνεις από παιδί και του οποίου τα μονοπάτια έχεις καθαρίσει με τα χέρια σου. Αγαπώ το ορεινό τρέξιμο γιατί, όταν μεγαλώνει το υψόμετρο, το έδαφος έχει ποικιλομορφία και τα βήματά σου δεν είναι σταθερά. Αποκτάς αντοχή στον πόνο, ζεις μια περιπέτεια, βγαίνεις πιο δυνατός και εγγράφονται υπέροχες μνήμες στο μυαλό σου.

Αξέχαστη εμπειρία ήταν ο υπερμαραθώνιος The Grand Raid de la Réunion, στη Ρεϊνιόν, ένα τροπικό νησί με ενεργό ηφαίστειο και τρομερή αγριάδα στο τοπίο. Είχα ακούσει, λοιπόν, φοβερά πράγματα για τον αγώνα που λέγεται αλλιώς και «Η διαγώνιος των τρελών», επειδή διασχίζεις διαγώνια το νησί και περνάς από αληθινά δύσκολα τερέν. Όχι άδικα.

Έτρεχα συνεχόμενα για 45 ώρες σε ένα μονοπάτι με φοβερές αυξομειώσεις θερμοκρασίας – από την εκκίνηση με τους 38°C, στην κορυφογραμμή των 2.400 μ. με 0°C, όπου δεν μπορούσες να σταματήσεις για ανεφοδιασμό, γιατί κινδύνευες να πάθεις υποθερμία. Περνούσαμε από απότομους γκρεμούς, όπου, λόγω των βημάτων μας, σηκωνόταν η ηφαιστειακή σκόνη στον αέρα και πονούσαν τα μάτια μας, ενώ αργότερα πετύχαμε και τροπική βροχή και το έδαφος έγινε ολισθηρό. Όλα αυτά άξιζαν μόνο και μόνο για τη στιγμή του τερματισμού, όπου νιώθεις αγαλλίαση, ηρεμία και πραγματική ευτυχία.

Έχω κατέβει σε αγώνες χωρίς να έχω τον χρόνο να προετοιμαστώ και σε άλλους όπου έχω κάνει άρτια προετοιμασία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένας ερασιτέχνης δρομέας που θέλει να τρέξει έναν υπερμαραθώνιο στον βουνό και έχει στόχο τον τερματισμό θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει την προπόνηση αρκετούς μήνες πριν. Θα έλεγα ότι επιβάλλεται να συνεργαστεί με προπονητή, γιατί είναι επικίνδυνο να υποβάλλει κάποιος τον οργανισμό του σε τέτοια πίεση χωρίς να είναι γνώστης. Μόνο έτσι θα αποτρέψει τους τραυματισμούς και θα αποδώσει η προσπάθειά του.


Προσέχουμε για να τρέχουμε

Kείμενο: Γιώργος Σακκάς

Ακόμη και στους αγώνες μικρών αποστάσεων, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη.

Οι αγώνες τρεξίματος –ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ερασιτέχνες δρομείς– δεν είναι απλή υπόθεση, ακόμα και αν η διαδρομή που θα τρέξετε είναι μικρή, της τάξης των 5 χλμ. Η συμμετοχή σε αυτούς προϋποθέτει καλή προετοιμασία καθώς και συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της αθλητικής δοκιμασίας, ώστε μετά την ολοκλήρωσή της να μην αντιμετωπίσουμε κάποια σοβαρή ενόχληση.

01. Συμμετέχουμε στον αγώνα μόνο εφόσον η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση.
02. Η προετοιμασία περιλαμβάνει κυρίως αεροβική άσκηση, όπως τρέξιμο με χαλαρούς ρυθμούς ή στατικό ποδήλατο.
03. Ανάλογα με την απόσταση, προσδιορίζεται και ο χρόνος της προετοιμασίας. Αν τρέξετε, για παράδειγμα, σε αγώνα 5 χλμ., χρειάζεται περίπου ένας μήνας με 3 προπονήσεις την εβδομάδα ή μέρα παρά μέρα, για 20-60 λεπτά κάθε φορά.
04. Συστήνεται χαλαρή προπόνηση στον δρόμο, καθώς τα κουλουάρ (διάδρομοι) σε ένα στάδιο είναι μονότονα.
05. Αν έχετε διαπιστώσει κάποιο θέμα με τα πατήματά σας ή έχετε ελαφρά πλατυποδία, σ’ αυτό βοηθά το πελματογράφημα σε έναν ορθοπεδικό ή ποδίατρο. Πρόκειται για μια ανάλυση του τρόπου βάδισης, η οποία δείχνει πώς θα πρέπει να πατάτε ώστε να μην επιβαρύνονται τα πόδια, τα γόνατα και το σώμα σας. Δημιουργούνται στη συνέχεια «πέλματα» (πάτοι για τα παπούτσια), που είναι ειδικά σχεδιασμένα  για τον καθένα.

Διατροφή: Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, αν θέλει να πάρει μέρος σε αγώνα κάποιος που είναι υπέρβαρος, θα πρέπει να κάνει ιδιαίτερη προετοιμασία, διότι είναι περιορισμένες οι αντοχές του. Από κει και πέρα, όλοι οι «υποψήφιοι» ερασιτέχνες δρομείς είναι καλό γενικά να τρώνε υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια και ρύζι. Ακόμη και μία ώρα πριν από τον αγώνα μπορείτε να καταναλώσετε μια μικρή μερίδα υδατανθράκων, όπως επίσης και μετά το τέλος του.

Ζέσταμα: Πριν από την έναρξη της διαδρομής, ο δρομέας θα πρέπει να κάνει διατάσεις, δηλαδή τεντώματα, ειδικά στα πόδια. Σημαντική είναι επίσης και η «προθέρμανση» με μαλάξεις και με θερμαντική αλοιφή αναμεμειγμένη με baby oil, η οποία εφαρμόζεται στον αχίλλειο τένοντα, στους προσαγωγούς και στους αστραγάλους, καθώς και σε σημεία όπου μπορεί να έχουμε αισθανθεί ενόχληση. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα γόνατα· ακόμα κι αν η ενόχληση είναι μικρή, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό, διότι αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.

Στην εκκίνηση: Ξεκινάμε με ρυθμό της τάξης των 6,5 χλμ. ανά ώρα, δηλαδή με γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τζόκινγκ, και τον ανεβάζουμε στη συνέχεια στα 8-10 χλμ./ώρα. Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδρομή, χαλαρώνουμε τον ρυθμό. Δεν πρέπει να σταματάμε απότομα. Συνεχίζουμε να περπατάμε για περίπου 500 μέτρα, ώστε ο καρδιακός παλμός να επανέλθει σταδιακά. Εάν αντιληφθούμε κάποια ενόχληση, όπως τράβηγμα, βάζουμε πάγο. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του αγώνα, οπότε φροντίζουμε να λαμβάνουμε ηλεκτρολύτες.

Συμβουλή: Δεν τρέχουμε ποτέ με καινούργια παπούτσια, αλλά με αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως πάνω από έναν μήνα!

Ευχαριστούμε τον Χάρη Χριστόπουλο, ορθοπεδικό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο ιατρό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.


Λάβετε Θέσεις

Οι αγώνες τρεξίματος –δρόμου και βουνού– που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρυσι, 18.500 δρομείς συμμετείχαν στην κλασική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. (Φωτογραφία: Intime sports)

ΔΡΟΜΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
• Kallithea Night Run 2018 (Αττική):
Nυχτερινός αγώνας δρόμου με δύο διαδρομές, 2,5 χλμ. και 5 χλμ.

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
• 36os Ημιμαραθώνιος Αχαΐας:
Αναβαθμισμένος κατά τα διεθνή πρότυπα. Οι επιδόσεις των συμμετεχόντων αναγνωρίζονται διεθνώς. Περιλαμβάνει αγώνες 21,1 χλμ. και 10 χλμ. σε δημόσιο δρόμο.
• 3ος Παράκτιος Δρόμος Ηγουμενίτσας:
Αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 10 χλμ.
• 2ος Αριστοτέλειος Δρόμος Αντοχής 2018 (Ημαθία):
Αγώνας 26 χλμ. σε ασφάλτινη διαδρομή (Σχολή Αριστοτέλους- Στράντζα-Γιαννακοχώρι-Μαρίνα- Λευκάδια-Κοπανός-Σχολή Αριστοτέλους) και αγώνας 5 χλμ.
• Run In Lagadas (Θεσσαλονίκη):
Αγώνας πόλης 10 χλμ. και παράλληλοι αγώνες 5 χλμ. και 1 χλμ.
• Chalkida Bridges Marathon 2018 (Εύβοια):
5η διοργάνωση με Ημιμαραθώνιο 21,1 χλμ. – πιστοποιημένη διαδρομή και παράλληλα αγώνες 5 χλμ. και παιδική διαδρομή 1,5 χλμ.
• Βίκος Street Relays 2018 (Λάρισα):
Η διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες σκυταλοδρομιών 4 x 2.500 μ., τον αγώνα δρόμου Veronis Cup 10.000 μ. και παιδικές σκυταλοδρομίες 4 x 50 μ. και 4 x 100 μ.
• 1ο Historic Runs (Βόλος):
Εξ αναβολής αγώνας δρόμου 5 χλμ., στη διαδρομή προς τον αρχαιολογικό χώρο Πευκακίων.
• 32os Βαρτζάκειος Δρόμος Υγείας (Πειραιάς):
Αγώνες 14 χλμ. και 2 χλμ. για παιδιά και μαθητές μέχρι 16 ετών.

26-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
• 4ος Δρόμος Αθανάτων (Πελοπόννησος):
Αγώνας υπεραπόστασης 140 χλμ. σε ασφάλτινη διαδρομή (Τρίπολη-Σπάρτη-Μυστράς-Καλαμάτα).

2-4  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
• 5ο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό (Θεσσαλονίκη):
Ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός αγώνας της βόρειας Ελλάδας και ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης (24, 48 και 50 ωρών), με διεθνείς συμμετοχές.

11  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
• 36ος Μαραθώνιος Αθηνών:
Ο «Αυθεντικός» Μαραθώνιος της Αθήνας ακολουθεί την κλασική διαδρομή των 42.195 μ. Πραγματοποιούνται και αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 10 χλμ.

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
• Βίκος Street Relays 2018 Πειραιά:
Αγώνες σκυταλοδρομιών ασφάλτου. (Πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν, relays.gr)

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 
• Παλαμήδειος Άθλος 2018 (Ναύπλιο):
Μια ξεχωριστή ανάβαση στο Παλαμήδι με διαδρομές 10 χλμ., 3 χλμ. και junior run 1,5 χλμ.
• 6ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Ξάνθης:
Διαδρομή 21,1 χλμ. σε άσφαλτο με κλίση ουδέτερη, στον αστικό ιστό και περιμετρικά της πόλης.

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
• 7ος Φιλίππειος Δρόμος 2018 (Ημαθία):
Αγώνας δρόμου 14,5 χλμ. (Βεργίνα -φράγμα Αλιάκμονα-Βέροια). Ο νυχτερινός αγώνας 5 χλμ. θα διεξαχθεί στις 8/12/2018.
ULTRA TRAIL ΚΑΙ ΒΟΥΝΟΥ

19 OKΤΩΒΡΙΟΥ
• Rodopi Advendurun (Ροδόπη):
Aγώνας ultra trail running και περιπέτειας που ξεπερνά τα 164 χλμ. και αποτελεί τον πρώτο και ιστορικό αγώνα trail 100 μιλίων στην Ελλάδα. Η διαδρομή πραγματοποιείται στους ορεινούς όγκους της Ροδόπης.

20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
• Ultra Tihio Race 2018 (Φωκίδα):
Αγώνας υπεραπόστασης 112 χλμ. με μέγιστη υψομετρική τα 1.530 μ. Η αφετηρία είναι το Πολύδροσο και ο τερματισμός στο Τείχιο Φωκίδας.
• Kythnos Challenge 2018 (Κυκλάδες):
Η διοργάνωση αποτελεί μέρος του Cyclades Trail, μιας σειράς αγώνων ορεινού τρεξίματος που έχουν στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και του πολιτισμού στα νησιά των Κυκλάδων.
• 2ο Donoussa Trail Running (Κυκλάδες):
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση στο www.donoussatrailrunning.gr

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
• Sfakia Vertical Run (Κρήτη):
Αγώνας κάθετης ανάβασης από το Λουτρό στην Ανώπολη Σφακίων. Μέσα σε 4,5 χλμ. οι δρομείς έχουν να διαχειριστούν υψομετρική διαφορά 690 μ.
• Άθλος Μαινάλου (20-21/10, Αρκαδία):
Ο αγώνας run + bike συνδυάζει αγώνα ορεινού τρεξίματος 19 χλμ. (20/10) και mountain bike 15 χλμ. και 37 χλμ. (21/10). Φέτος θα πραγματοποιηθεί και ο νυχτερινός αγώνας ΒΥΤΙΝΑ 3km night run.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
• Imittos Epic (Αττική):
Ο αγώνας «Epic» των 25 χλμ. απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς αγώνων βουνού, λόγω της δυσκολίας του τερέν αλλά και του υψομετρικού προφίλ (1.200 μ. στα 15 χλμ.).
Η διαδρομή των 12 χλμ. είναι για όσους θέλουν να γνωρίσουν τους αγώνες ορεινού τρεξίματος.

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
• Spartan Race (Λακωνία):
H κορυφαία διοργάνωση αγώνων μετ’ εμποδίων απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα αθλητών, αλλά και στις κατηγορίες Age Group και Elite με κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει το Spartan Sprint (5 χλμ. με 20 εμπόδια), το Spartan Super (13 χλμ. με 25 εμπόδια), το Spartan Beast (13 χλμ. με 25 εμπόδια) και την πολύ απαιτητική διαδρομή Spartan Ultra 42 χλμ. με 60 εμπόδια.

4 NOEMΒΡΙΟΥ 
• Ημιμαραθώνιος Πάικου (Κιλκίς):
Ο 8ος Ημιμαραθώνιος Πάικου στην Καστανερή Γουμένισσας.

17 NOEMΒΡΙΟΥ
• VerticalRUN Noire (Δράμα):
Το 2ο νυχτερινό #verticalRUN δέχεται μόλις 50 δρομείς, οι οποίοι «ανιχνεύουν» με τους φακούς τους τη διαδρομή στα μονοπάτια του Κορύλοβου (υψόμ. 500 μ., στη νότια απόληξη του Φαλακρού όρους).

24 NOEMΒΡΙΟΥ
• Δρόμος του Τσίπουρου (Ημαθία): Ο αγώνας 110 χλμ. θα διεξαχθεί στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

25 NOEMΒΡΙΟΥ
• Run Cup Challenge 2018 – Kallidromo Trail Run: Σειρά τριών trail αγώνων στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας, που δίνει την ευκαιρία στους δρομείς να ανακαλύψουν τη μαγεία του ορεινού τρεξίματος και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Κάθε αγώνας έχει τρεις διαδρομές: Fun Trail 5-7 χλμ. με μικρή τεχνική δυσκολία, Semi Trail 12-15 χλμ. με μέτρια τεχνική δυσκολία και Long Trail 25-30 χλμ. που απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς.

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
• Ultra Trail Pelion 2018 (Μαγνησία):
Η εκκίνηση του χειμερινού υπερ-μαραθωνίου Ultra Trail Pelion (UTP) θα γίνει στο Xenia Palace Portaria, στην Πορταριά. To τερέν των 82 χλμ. ξετυλίγεται στα σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια και καλντερίμια του Πηλίου.
• 6ος Ιαματικός Ημιμαραθώνιος Λουτρών Πόζαρ (Πέλλα):
Σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας θα διεξαχθούν 1 και 2 Δεκεμβρίου αγώνες βουνού 10 χλμ. και αγώνες δρόμου 21 χλμ. και 5 χλμ. (Πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν.)
• Tinos Challenge 2018 (Κυκλάδες):
Η διοργάνωση αποτελεί μέρος του Cyclades Trail (βλ. Kythnos Challenge 2018).

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
• Στα χνάρια του Δευκαλίωνα (Φωκίδα):
Aγώνες ορεινού τρεξίματος με διαδρομές 24 χλμ. και 12 χλμ. (Πληροφορίες aναμένεται να ανακοινωθούν.)
• 4ο Artemisio Trail Run (Αργολίδα):
Οι αγώνες στο όρος Αρτεμίσιο και στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό της Καρυάς Αργολίδας περιλαμβάνουν τρεις διαδρομές διαφορετικών αποστάσεων, υψομετρικής διαφοράς και βαθμού δυσκολίας.

9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
• Χειμωνιάτικος Ενιπέας (Πιερία):
Με αφετηρία και τερματισμό το Λιτόχωρο, η διαδρομή του αγώνα εκτείνεται σε 22,5 χλμ., από τα οποία τα 19 χλμ. είναι σε μονοπάτια και με μέγιστο υψόμετρο 1.041 μ. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων στο www.segas.gr

Πηγή