Δήμος Λευκάδας: Εξαιρετική παρουσία στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου

Εξαιρετικά ουσιαστική ήταν η παρουσία του Δήμου Λευκάδας στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συνδρομή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «ACROPOLIS» και στην παράλληλη Έκθεση «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Πολιτισμός, Τουρισμός, Οίνος, Γαστρονομία» στο Ζάππειο Μέγαρο, το τριήμερο 19-20-21 Οκτωβρίου 2018.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 αρχιμάγειροι και επαγγελματίες της ευρωπαϊκής και διεθνούς γαστρονομίας, μέλη των πάνω από 100 λεσχών και ενώσεων αρχιμαγείρων – γαστρονόμων, που συμμετέχουν διεθνώς στο Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οίνου.

Ο Δήμαρχος Κων/νος Δρακονταειδής, ο Αντιδήμαρχος – Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Θανάσης Περδικάρης και στελέχη του Δήμου μας συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία που επί 3 ημέρες κάλυψε το εντυπωσιακό Περίπτερο της Λευκάδας, σε χώρο που διατέθηκε από την Π.Ε.Δ. Ιονίων Νήσων. Το Περίπτερο επισκέφθηκαν πολλοί επίσημοι, εκατοντάδες σύνεδροι από πολλές  χώρες και πολυάριθμοι επισκέπτες.

Το Περίπτερο του Δήμου Λευκάδας

Την παρουσία του Δήμου στήριξε και η Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας, ενώ μέλη της μαγείρεψαν και προσέφεραν στους επισκέπτες το παραδοσιακό λευκαδίτικο πιάτο μπακαλιάρος μπιάνκο

Με τη Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στο σερβίρισμα του λευκδίτικου πιάτου μπακαλιάρος μπιάνκο

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος παρευρέθηκαν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στην Τελετή Εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Γ. Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νικ. Αντώνογλου και του Προέδρου ΕΟΤ  Χαρ. Καρίμαλη αλλά και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις του 16ου Συνεδρίου, στο οποίο μίλησε και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης όπως και μέλη των αντιπροσωπειών επισκέφθηκαν το Περίπτερο της Λευκάδας και δοκίμασαν τα παραδοσιακά προϊόντα που ήταν διαθέσιμα με την προσφορά πολλών παραγωγών και επιχειρήσεων της Λευκάδας. Σε όλους τους παραπάνω επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και έντυπα σχετικά με την προβολή του τόπου μας.

Εγκαίνια Έκθεσης

Με την Υπουργο Τουρισμού, κ. Κουντουρά στο Περίπτερο του Δήμου

Ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και τα στελέχη του Δήμου υποδέχονταν στο Περίπτερο επισκέπτες, επαγγελματίες και φίλους της Λευκάδας ενώ συμμετείχαν και σε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων υποδέχθηκαν τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Soosuk Lim με την σύζυγό του και Αντιπροσωπεία Συνέδρων από την αδελφοποιημένη με τη Λευκάδα Γαλλική πόλη Leucate.

Με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας και τη σύζυγό του

Με αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη πόλη Leucate της Γαλλίας.

Ο Δήμαρχος ήταν ομιλητής στην απογευματινή συνεδρία «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» όπου αναφέρθηκε στη σημαντική γαστρονομική – οινική παράδοση των νησιών μας Λευκάδας, Καλάμου και Καστού, τονίζοντας ότι «έχουμε δική μας γαστρονομική και οινική παράδοση, δικές μας συνταγές που μετατρέπουν τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα της φύσης, σε γευστικά εδέσματα». Επίσης ανέφερε συγκεκριμένα γνωστά προϊόντα του Δήμου μας και σημείωσε μερικές από τις διατροφικές συνήθειες και πρακτικές που μας επηρεάζουν ακόμη και σήμερα.

Η ομιλία του Δημάρχου στο συνέδριο.

Στο Συνέδριο επίσης, ως καλεσμένος του Δήμου, έκανε παρουσίαση και ο συμπατριώτης μας Άρης Σκλαβενίτης, γνωστός Οινολόγος – Sommelier,  (Μέλος Δ.Σ.  Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων 2019 στη Γαλλία), με θέμα «Η Λευκάδα και τα Κρασιά της».

Ο Λευκαδίτης Sommelier Άρης Σκλαβενίτης

Τις παρουσιάσεις παρακολούθησε ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ.Yasuhiro Shimizu, φίλος και συχνός επισκέπτης της Λευκάδας. Ο κ. Πρέσβης παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στο Περίπτερο όπου γεύθηκε παραδοσιακά προϊόντα και το μαγείρεμα της Λέσχης Γαστρονομίας ενώ δοκίμασε τα κρασιά της Λευκάδας μαζί με τον κ. Σκλαβενίτη.             Συνάντηση είχε επίσης ο Δήμαρχος με την Πρέσβειρα του Λιβάνου κα Dona Barakat και Λιβανέζο επιχειρηματία – εισαγωγέα κρασιών, με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες προώθησης των Λευκαδίτικων προϊόντων.

Με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας και τον Άρη Σκλαβενίτη

Στη γευσιγνωσία του Λευκαδίτικου Περιπτέρου παραβρέθηκε η Πρόξενος της Πρεσβείας του Παναμά, κα Nicky T. De Economou και ο Μορφωτικός Ακόλουθος με τη σύζυγό του.

Ο Δήμαρχος, στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων του Συνεδρίου, επέδωσε στον Πρόεδρο της CEUCO κ. Carlo Martin Cosme  και στους Αντιπροέδρους από Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Μακάο και Ελλάδα, αναμνηστικά δώρα, έντυπα της Λευκάδας, βιβλίο Λευκαδίτικων Συνταγών και το μετάλλιο με τον Πήγασο.

Με τον Πρόεδρο της CEUCO.

Με τους Αντιπροέδρους από τις χώρες που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Επίσης τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος, παραχώρησαν συνεντεύξεις σε διάφορα ΜΜΕ ενώ επισκέφθηκαν το Περίπτερο του Επιμελητηρίου Λευκάδας και προσκάλεσαν τον Πρόεδρό του στα events που έγιναν στο Περίπτερο του Δήμου.

Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος στο Περίπτερο του Επιμελητηρίου.

Στο Περίπτερο του Δήμου με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Το Περίπτερο του Δήμου Λευκάδας επισκέφθηκε και ο κ. Wang Chao, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις προτάσεις ανάδειξης της Λευκαδίτικης Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ