Όλες οι νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Fagottobooks

Τρία ενδιαφέροντα μουσικά βιβλία, κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Fagottobooks. Πρόκειται για το βιβλίο της Δέσποινας Ψαθά, Ρόζα Εσκενάζυ – Προπολεμικά, ρεμπέτικα & παραδοσιακά τραγούδια, για το βιβλίο της Ελένης Αθανασίου, Όπερα για όλους και για το βιβλίο του Γιώργου Μυζάλη, Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Ρόζα Εσκενάζυ – Προπολεμικά, ρεμπέτικα & παραδοσιακά τραγούδια

Μια μελέτη της φωνητικής τεχνικής και ερμηνείας & καταγραφή της σε παρτιτούρα

Δέσποινα Ψαθά

  • ISBN: 979-0-801151-83-4
  • Εκδόσεις: Fagottobooks
  • 2018
  • Σελίδες: 188
    Διαστάσεις: 21×29

Η Ρόζα Εσκενάζυ ήταν μια σπουδαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου τραγουδιού, με μεγάλη καριέρα και με πλούσια δισκογραφία η οποία περιείχε εκτός από ρεμπέτικα τραγούδια και έναν μεγάλο αριθμό από παραδοσιακά.

Η έκδοση αυτή είναι μια κριτική μελέτη η οποία περιλαμβάνει στο σύνολο σαράντα παρτιτούρες: είκοσι παρτιτούρες από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο της προπολεμικής περιόδου (1931-1937) και είκοσι από το παραδοσιακό ρεπερτόριο, οι οποίες διακρίνονται σε δέκα προπολεμικές (1933-1938) και δέκα μεταπολεμικές (1954-1955). Κάθε τραγούδι συνοδεύεται και με δεύτερη παρτιτούρα η οποία συμπεριλαμβάνει και τις παραλλαγές της μελωδίας, όπως αυτές έγιναν από την ερμηνεύτρια.

Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από αυτή την καταγραφή, σχετίζονται με τη φωνή, την τεχνική, την ερμηνεία και την εξέλιξη της καλλιτέχνιδος, στη διάρκεια των 25 χρόνων που εξέτασε η μελέτη.

Περισσότερα εδώ

 

Όπερα για όλους

Αθανασίου Ελένη

  • ISBN: 978-960-6685-79-8
  • Εκδόσεις: Fagottobooks
  • 2018
  • Σελίδες: 148
    Διαστάσεις: 14×21

Οι βασικές πληροφορίες για την όπερα (συντελεστές, είδη, ιστορία, θέατρα, φεστιβάλ κ.λπ.), γραμμένες σε απλή γλώσσα, κατανοητή από όλους. Ένα εγχειρίδιο – βάση για τους φιλόμουσους που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους εικόνα για το λυρικό θέατρο και να μη βασίζονται στις διαδεδομένες και στερεοτυπικές απόψεις.

Η παρουσίαση των βασικών στοιχείων της όπερας από τις απαρχές της ώς σήμερα δίνει στον αναγνώστη – ακροατή την ευκαιρία της γνώσης σε τεχνικό και ιστορικό επίπεδο, κάνοντάς τον παράλληλα να γνωρίσει αλλά και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο εγγενές μουσικό του ένστικτο.

Περισσότερα εδώ 

 

Το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα

Μυζάλης Γιώργος

  • ISBN: 978-960-6685-78-1
  • Εκδόσεις: Fagottobooks
  • 2018
  • Σελίδες: 296
    Διαστάσεις: 17×24

Ο όρος «πολιτικό τραγούδι» από μόνος του, διαχρονικά, έχει προβληματίσει τους μελετητές του ελληνικού τραγουδιού, τόσο εκείνους που κινητοποιήθηκαν από την αγάπη και το μεράκι τους για το είδος, όσο και εκείνους που σπούδασαν επιστήμες συγγενείς προς αυτό.

Παράλληλα, στο άκουσμα της έννοιας «πολιτικό τραγούδι», αμήχανοι ενίοτε στέκουν και οι ίδιοι οι συντελεστές του. Μολονότι οι περισσότεροι αναφέρονται σε αυτό, δεν έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των χαρακτηριστικών του και μια έρευνα για τον καταρτισμό ενός σαφούς και εμπεριστατωμένου ορισμού του. Έτσι, όλοι μιλούν για το πολιτικό τραγούδι, όλοι αναφέρονται σε αυτό, συχνά – πυκνά το αναζητούν εναγωνίως (ιδιαιτέρως σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές), χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι εννοούν όλοι το ίδιο. Με το πολιτικό τραγούδι καταπιάνεται ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης, στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Με εργαλεία του τη βιβλιογραφική έρευνα και τις συνεντεύξεις βάθους με τους πρωταγωνιστές του, αναδεικνύει τη διαχρονική του παρουσία, τις σημαντικές αλλαγές που το καθόρισαν αλλά και τον εντυπωσιακό του ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής του Έλληνα.

Περισσότερα εδώ 

Μπορείτε να βρείτε τις νέες εκδόσεις στο βιβλιοπωλείο Fagottobooks στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Λευκάδα, στο e-shop καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.