«Google Arts & Culture»: Εικονική περιήγηση στα θαύματα του κόσμου

Από την Αλεξάνδρα Σκαράκη

Πολιτισμός και Τεχνολογία. Δυο έννοιες που συνδέονται μεταξύ τους, δημιουργώντας καινοτόμες προτάσεις για συναρπαστικές ψηφιακές εμπειρίες και εξελίσσονται συνεχώς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλατφόρμα Πολιτισμού Google Arts &Cultureπραγματοποίησαν την Τρίτη, την πρώτη εκδήλωση-παρουσίαση του προγράμματος της Google, «Ο πολιτισμός που μας ενώνει», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

HuffPost Greece ήταν εκεί, συνομίλησε με τον διευθυντή της νέας πλατφόρμας Πολιτισμού, Αμίτ Σουντ, έλυσε απορίες και έμαθε με ποιόν τρόπο η Τεχνολογία ενώνει με την Τέχνη και τον Πολιτισμό διαφορετικές γενιές και κουλτούρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Μετά τους χαιρετισμούς της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Μυρσίνης Ζορμπά, του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά, του Γενικού Διευθυντή της Google για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλου και της κας. Άννα Ισολα από το Γραφείο του Επιτρόπου της ΕΕ για τον πολιτισμό, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες της GoogleArts & Culture.

Αμιτ Σουντ

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στον πολιτισμό εν έτει 2018; «Πιστεύω ότι η τεκμηρίωση, διατήρηση και συντήρηση παίζουν σπουδαίο ρόλο. Η τεχνολογία είναι σημαντική για τη διατήρηση/διαφύλαξη. Η επόμενη οπτική γωνία αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες βοηθούν στο να παραμένει ο πολιτισμός βασικό θέμα συνομιλίας , σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα», λέει ο Σουντ. Και εξηγεί: «Για παράδειγμα, με την Google Arts & Culture μπορώ να προσθέσω πολλά ιστορικά κείμενα, αντικείμενα και ιδέες και να μην ανησυχώ για το πού θα μπορέσω να τα προβάλω. Υπάρχουν λοιπόν πολλά που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία, αλλά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εάν η πολιτιστική βιομηχανία, τα μουσεία και η κοινωνία δεν αποτελούν επίσης μέρος της».

Google  Arts & Culture

Η διαδικτυακή πλατφόρμα, της οποίας η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν τόσο σε iOS όσο και Android, προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης σε 1.500 μουσεία από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Google, υπάρχουν πάνω από 500 εκατομμύρια αναζητήσεις που σχετίζονται με την τέχνη. Η πλατφόρμα αποτελεί βάση για τη δημιουργία εκθέσεων με εικόνες, βίντεο και απεικονίσεις του Street View.

Οι χρήστες βρίσκονται σε μια εικονική εξερεύνηση της τέχνης, της ιστορίας και των… θαυμάτων του κόσμου: από το διάσημο «υπνοδωμάτιο» του Βαν Γκογκ έως το κελί του Μαντέλα στη φυλακή. Ο στόχος της Google & Arts είναι διπλός: να είναι η τέχνη και ο πολιτισμός, προσβάσιμα σε όλους, ανεξαρτήτου γεωγραφικής θέσης και να υπάρχει σύνδεση με πολιτιστικούς φορείς.

Εδώ και επτά χρόνια, η ομάδα συνεργάζεται με οργανώσεις, με σκοπό να διαδώσουν και να διαφυλάξουν το πολιτιστικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Οι διοργανωτές και επιμελητές εκθέσεων, αναπτύσσουν και παρουσιάζουν μουσειακές εκθέσεις τόσο διαδικτυακά όσο και στο φυσικό περιβάλλον ενός μουσείου.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που φέρνει την πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν διαφορετικές πολιτιστικές πτυχές. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληροφορηθούν για έργα τέχνης με ακριβή λεπτομέρεια και να μελετήσουν την ιστορία.

Πώς η Google  Arts & Culture βοηθά όχι μόνο τις νέες αλλά και τις παλαιότερες γενιές, όσον αφορά την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της σύνδεσης με αυτή;

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι απευθυνόμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό στις νεότερες γενιές, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, πολλοί χρήστες έχουν επισκεφτεί κάποια από αυτά τα μουσεία, ιδιαίτερα σε νεότερη ηλικία και στη συνέχεια αναβιώνουν εικόνες από τη μνήμη τους μέσω της Google Arts & Culture», συμπληρώνει ο κ. Σουντ.

«Συνάντησα πρόσφατα έναν 70χρονο Αυστραλό, εθελοντή ξεναγό σε ένα μουσείο. Όταν του είπα ότι δουλεύω για την πλατφόρμα, μου αποκάλυψε ότι πριν από πολλά χρόνια επισκέφτηκε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν το θυμόταν καλά. Του το έδειξα λοιπόν στην εφαρμογή και το πρόσωπό του φωτίστηκε. Είπε: ”Θεέ μου! Υπάρχουν περισσότερα μουσεία;”. Στην καταφατική μου απάντηση, σχολίασε ότι είναι ένα υπέροχο βοήθημα για αυτόν που δεν μπορούσε πλέον να ταξιδεύει, ήθελε όμως να “ξαναβρεθεί” σε αυτά τα μέρη».

Η πλατφόρμα στα επόμενα χρόνια

«Δεν έχω καμία βάσιμη ένδειξη για το τι θα φέρει το μέλλον, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι, είτε online ή εκτός σύνδεσης, ενδιαφέρονται για όλους τους τύπους κουλτούρας. Ανεξάρτητα αν είναι υψηλού επιπέδου, ή πρόκειται για φαγητό, μουσική. Το κλειδί είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι όλα συνδέονται. Επομένως, το μέλλον είναι …οι διασυνδέσεις», καταλήγει ο Σουντ.

Για περισσότερες διαδικτυακές περιηγήσεις σε χώρους της τέχνης, επισκεφτείτε την πλατφόρμα.

Πηγή