To μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο του κόσμου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2019

Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν ένα δείπνο στον… βυθό της θάλασσας; Αυτήν την ιδέα έκαναν πραγματικότητα αρχιτέκτονες από τη Νορβηγία δημιουργώντας το μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.

Κεντρική εικόνα: Άποψη του εστιατορίου από τον βυθό της θάλασσας / Φωτογραφία: snohetta.com

Θυμίζει ένα τεράστιο ντουβάρι τσιμέντο που έχει μισοβυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Νορβηγίας. Στην πραγματικότητα, το κτίριο με μήκος 35,5 μέτρα και έκταση 500 τετραγωνικά μέτρα ονομάζεται «Under», χωράει γύρω στα 100 άτομα και θα λειτουργεί ως εστιατόριο από την άνοιξη του 2019.

Ένα περίεργο θέαμα στο άγριο νορβηγικό τοπίο

Ένα περίεργο θέαμα στο άγριο νορβηγικό τοπίο

Η κατασκευή της αρχιτεκτονικής ομάδας Snøhetta έχει τρία επίπεδα. Μία γυάλινη γέφυρα που συνδέει τη στεριά με το κτίριο οδηγεί στο πρώτο επίπεδο, όπου βρίσκεται η είσοδος του εστιατορίου.

Η είσοδος του εστιατορίου

Η είσοδος του εστιατορίου

Στο δεύτερο επίπεδο, που είναι κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια του νερού, οι πελάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το ποτό τους στο μπαρ. Το τρίτο επίπεδο βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στη θάλασσα και εκεί θα είναι ο χώρος του εστιατορίου.

Μία τζαμαρία 11 μέτρων θα προσφέρει πανοραμική θέα στο βυθό της θάλασσας. Μάλιστα, θα υπάρχει έξυπνος φωτισμός ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι του βυθού, αλλά και για να μπορούν να βλέπουν οι πελάτες κατά τη διάρκεια του μεγάλου νορβηγικού χειμώνα.

Μοναδική θέα για τους θαμώνες του εστιατορίου

Μοναδική θέα για τους θαμώνες του εστιατορίου

Η εντυπωσιακή κατασκευή από ενισχυμένο τσιμέντο χρειάστηκε έξι μήνες για να χτιστεί. Έπειτα, τοποθετήθηκε στο σημείο που βρίσκεται και βυθίστηκε με τη βοήθεια φορτηγού πλοίου τον περασμένο Ιούλιο.

Οι αρχιτέκτονες φρόντισαν το κτίριο να αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Φύκια, νούφαρα, μύδια και ψάρια θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και να μετατρέψουν σε σπίτι τους το εξωτερικό της τσιμεντένιας κατασκευής.

Το κτίριο από ψηλά

Το κτίριο από ψηλά

Και τι θα σερβίρει το εστιατόριο; Σίγουρα ψάρια και θαλασσινά, που είναι εξάλλου δημοφιλή στην Σκανδιναβία. Θα υπάρχουν πάντως και πιάτα με μανιτάρια, μούρα, άγρια πρόβατα και θαλασσοπούλια.

Φωτογραφίες: snohetta.com

Πηγή