Ένα σπουδαίο εύρημα ήρθε στο φως από τους αρχαιολόγους της Ιορδανίας, οι οποίοι ανακάλυψαν μια αρχαία μορφή κόμικ πάνω σ’ έναν τάφο του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βόρεια Ιορδανία. Ο τάφος είχε ανακαλυφθεί το 2016 κατά λάθος, κατά τη διάρκεια οδικών εργασιών. Οι δύο μεγάλοι ταφικοί θάλαμοι αποτελούν, έκτοτε, πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους.

Τι κι αν η εντυπωσιακή σαρκοφάγος από βασάλτη κλέβει τις εντυπώσεις, η ομάδα του αρχαιολόγου Ζουλιέν Αλικό έκρινε απαραίτητο να ασχοληθεί κυρίως με τις τοιχογραφίες του τάφου, οι οποίες παρουσιάζουν εικόνες της καθημερινής ζωής με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Η τεχνική στις περίπου 260 φιγούρες που συναντάμε στις τοιχογραφίες θυμίζει έντονα τα σύγχρονα κόμιξ, καθώς πολλές φιγούρες συνοδεύονται από μιρκές λεζάντες δίπλα από τα κεφάλια των προσώπων, περιγράφοντας τι λένε και τι κάνουν. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι λεζάντες είναι γραμμένες στα αραμαϊκά, αλλά με ελληνικά γράμματα, κάνοντας τους αρχαιολόγους να μιλούν για έναν σπάνιο συνδυασμό, ο οποίος μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για την εξέλιξη της γλώσσας των αραμαϊκών.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι σκηνές του κόμικ αναφέρονται στην ίδρυση της Καπιτωλίας στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Την τεχνική αυτή εικόνας – κειμένου στις τοιχογραφίες συναντάμε και στους Αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου λεζάντες σε ορισμένες τοιχογραφίες τους, προκειμένου να αφηγηθούν μια ιστορία.

Πηγή