Με αυτόν τον μαγικό τρόπο τα φυτά προειδοποιούν το ένα το άλλο όταν κινδυνεύουν

Μία καλλιτέχνιδα εξερευνεί τους αμυντικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα φυτά για να προστατευτούν από τη μεγαλύτερή τους απειλή: τους ανθρώπους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE Australia.

«Όλα σχεδόν τα φυτά εκκρίνουν μια ουσία όταν αγχώνονται ή οταν βρίσκονται σε κίνδυνο», λέει στο VICE η Emily Parsons-Lord. «Eίναι ένα προειδοποιητικό σήμα, αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι πολύ όμορφο».

Η χημική ουσία στην οποία αναφέρεται, δημιουργείται στα φυτά όταν καταστρέφονται. Η καταστροφή αυτή μπορεί να προκληθεί από τα ζώα που τα τρώνε ή από την αποψίλωση δασών, άλλα όλα ενεργοποιούν την ίδια λειτουργία αμυντικού μηχανισμού. Μερικά φυτά εκκρίνουν μια κολλώδη τοξική ρητίνη (πιο γνωστή ως ρετσίνι), ενώ άλλα φουσκώνουν τα φύλλα τους με μόρια, κάνοντάς τα δύσκολα στην πέψη για τα έντομα.

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι αυτή η φερομόνη του στρες, δίνει τη δυνατότητα στα φυτά να ενημερώνουν τα υπόλοιπα σε περίπτωση κινδύνου. Η φερομόνη ταξιδεύει μέσω του αέρα από τα κατεστραμένα φύλλα και λαμβάνεται από τα γύρω φυτά μέσω μικρών πόρων που έχουν στα φύλλα τους. Όταν αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, εκκρίνουν τον δικό τους ιασμονικό μεθυλεστέρα.

Η φωτογραφία παραχωρείται ευγενικά.

Η τελευταία δουλειά της Emily Parsons-Lord ήταν να αποστάξει αυτήν τη χημική ουσία, ώστε να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τον φόβο που νιώθουν τα φυτά. Τη δουλειά της εκθέτει στο Carriageworks στο Liveworks Festival of Experimental Art, στο Σίδνεϊ. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε μία γέφυρα πάνω από μία έκταση μαύρου νερού, ενώ από πάνω τους βρέχει ιασμονικό μεθυλεστέρα.

Η φερομόνη ιασμονικός μεθυλεστέρας, είναι ένα πολύ μικρό μόριο, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά όπως και η δουλειά της Emily, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Αν και οι άνθρωποι δεν έχουμε τους υποδοχείς για να αισθανθούμε αυτήν την ουσία, δεν γίνεται να μην αναρωτιόμαστε, τι ποσότητα από αυτήν μπορεί να βρίσκεται στα πνευμόνια μας, αν σκεφτούμε πόσο πολύ έχουμε μολύνει το περιβάλλον.

«Ο αέρας είναι γεμάτος με τόσα χημικά, DNA, ιούς, τόσα που δεν μπορούμε να διαβάσουμε ή να επεξεργαρστούμε», λέει η Parsons-Lord. «Μ’ αρέσει η ιδέα ότι τα αναπνέουμε όλη την ώρα, χωρίς να το ξέρουμε».

Πολλά απο τα έργα της Parsons-Lords, δεν είναι από τη χρονική περίοδο στην οποία ζούμε τώρα. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιτέχνιδα δημιουργεί ξανά τον αέρα διάφορων εποχών από την ιστορία της Γης, ώστε όσοι βλέπουν τα έργα της να μπορούν να αναπνέουν τον αέρα διαφορετικών εποχών. Η τέχνη, όταν εμπλέκεται με τη φυσική, καταρρίπτει όσα νομίζουμε για τη σταθερή πραγματικότητα.

Φωτογραφία: Kelly MacDonald

«Είμαστε άνθρωποι. Μπορούμε να δούμε έως 80 χρόνια πριν και 80 χρόνια μετά. Είναι δύσκολο για εμάς να σκεφτούμε πέρα απο τη δική μας κλίμακα ζωής», λέει. «Κάθε φορά που αναπνέουμε, αλλάζουμε τη σύσταση του αέρα, προσθέτοντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ο αέρας έχει τη δική του ζωή και μας λέει την ιστορία της Γης».

Με το All Things Fall, η Parsons-Lord αναγκάζει τους ανθρώπους να μάθουν και να ζήσουν τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην οποία έχουμε φέρει τη Γη. «Το Ανθρωπόκαινο δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους. Δημιουργήσαμε τα δικά μας μέσα καταστρφής. Το ξέρουμε και το κάνουμε, έτσι και αλλιώς. Αλλά ένα κομμάτι μου, δεν ανησυχεί τόσο. Τα πάντα πέφτουν. Η Γη θα αναδιαμορφωθεί και κάποιο άλλο είδος ζωής θα καταφέρει να επιβιώσει και θα υπάρξει μια άλλη εποχή».

Το All Things Fall θα βρίσκεται 19- 29 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ LIveworks Festival of Experimental Art στο Sydney, μαζί με έργα των Tully ArnotHannah DonnellyAngela Goh, και Tristan Jalleh.

Δείτε περισσότερα έργα της Emily εδω.

Πηγή