Νόστιμη μαρμελάδα από φραγκόσυκα

Μάζεψε αυτό που σου δίνει η φύση, μέρος 2ο

Από τη Μαρίνα Χρονά

Θυμάσαι που σου ‘λεγα για το καινούριο μοντέλο του εαυτού μου; Την πιο φιλική προς το περιβάλλον Μαρίνα; Ε λοιπόν οι φετινές διακοπές μου έκαναν πολύ καλό. Με ανανέωσαν και με έφεραν πιο κοντά στη φύση. Έκανα κάμπινγκ, πεζοπορία, μπήκα σε δάση, σε απόκρημνες παραλίες, σε χωριά δίχως κατοίκους, έφαγα σε μαγαζάκι χωρίς ρεύμα φαγητό από ξυλόφουρνο, πήγα σε πολλές λαϊκές αγορές, δοκίμασα ντόπια φαγητά. Το κάθε μέρος είχε τις δικές του, διαφορετικές ομορφιές. Όλα όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τα φραγκόσυκα.

Φώτο: Μαρίνα Χρονά

Φώτο: Μαρίνα Χρονά

Που κολλάνε τώρα αυτά με τη ιστορία; Να σου πω. Σε παρακαλώ πολύ κοιτά γύρω σου. Όχι μόνο στις εκδρομές και τις διακοπές στα νησιά. Ακόμα και εδώ, στη Αθήνα. Άνοιξε τα μάτια σου και κοιτά. Η χαρά του φραγκόσυκου. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να μπορείς να βρεις τόσο εύκολα, κυριολεκτικά παντού, γινόμενα ζουμερά φραγκόσυκα και μάλιστα εντελώς δωρεάν και κανένας να μην σταματάει να τα μαζέψει. Έχει αγκαθάκια θα μου πεις. Δύσκολα στο μάζεμα. Σωστό. Πάρε μια πετσέτα και λύθηκαν όλα. Αυτό έκανα και εγώ. Γιατί όταν η ζωή σου δίνει φραγκόσυκα τόσο απλόχερα, κάνε μαρμελάδα.

Φώτο: Μαρίνα Χρονά

Συνταγή για μαρμελάδα φραγκόσυκο
  • 1 κιλό καθαρισμένα φραγκόσυκα
  • 120 γραμμάρια passion fruit
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λάιμ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 στικ βανίλια μαζί με το εξωτερικό της
  • 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 350 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια κομμένα καρέ μαζί με τη φλούδα
  • 2,5 γραμμάρια πηκτίνη
Κρατάω 50 γραμμάρια από τη λευκή ζάχαρη στην άκρη
Κόβω τα φραγκόσυκα σε κομματάκια και τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης και τα πιέζω με τα χέρια μου να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνω όλο το βράδυ μέσα στο ψυγείο τυλιγμένα με μεμβράνη.
Την επόμενη μέρα, βάζω όλα τα υλικά εκτός από τα 50 γραμμάρια ζάχαρης και την πηκτίνη, μέσα σε μία κατσαρόλα, περιμένω να πάρει  μια βράση και τα μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 45′.
Μετά τα 45′ ανακατεύω την πηκτίνη με την ζάχαρη και τα βάζω μέσα στην μαρμελάδα.
Ανακατεύω καλά και έπειτα περνάω τη μαρμελάδα από ένα σινουά, πιέζοντας την μαρμελάδα, να βγάλει όλους τους χυμούς της.
Αποθηκεύω σε αποστειρωμένα βάζα και συντηρώ στο ψυγείο.

Φώτο: Μαρίνα Χρονά

Πηγή