Στην Κίνα το ποδόσφαιρο ήταν παιχνίδι για κορίτσια

Το 2004 η FIFA ανακοίνωσε επισήμως ότι το ποδόσφαιρο γεννήθηκε στην Ασία. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι πριν από 2.300 χρόνια, οι γυναίκες έπαιζαν ποδόσφαιρο, μάλιστα σε μια εκδοχή που πολύ μοιάζει με τη σημερινή. Απόδειξη, εικονογραφήσεις του 12ου αιώνα, που δημοσιεύθηκαν σε έκδοση του Ινστιτούτου Κομφούκιου.

Το σπορ, στοιχεία για την ύπαρξη του οποίου υπάρχουν από τον 3ο αιώνα, ονομαζόταν «κουφού» και παιζόταν σε ένα παραλληλόγραμμο γήπεδο, στο κέντρο του οποίου υπήρχε ένα τέρμα κατασκευασμένο από καλάμια μπαμπού.

Οι 12 έως 16 παίκτριες -αλλά και παίκτες- κλοτσούσαν μια πολύχρωμη μπάλα γεμισμένη από φτερά με στόχο να πετύχουν τέρμα.

Το παιχνίδι παιζόταν με δύο τρόπους. Ο πρώτος, το «ζου κιου» που παιζόταν στις εκδηλώσεις της βασιλικής αυλής για το εορτασμό σημαντικών γεγονότων, όπως τα γενέθλια του αυτοκράτορα, και ο δεύτερος το «μπάι ντα», που δεν έχει τέρμα, αναπτύχθηκε πολύ και έγινε δημοφιλές ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ (618-907).

Κίνα, γυναίκες, ποδόσφαιρο

Εικονογράφηση με γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο |

Το 2004, ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Τζόσεφ Μπλάτερ, ανακοίνωσε επισήμως ως λίκνο του ποδοσφαίρου την επαρχία Σαντόνγκ, την περιοχή Λίντζι. Αρχική πρόθεση ήταν η ανακοίνωση να γίνει στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών του 2003, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κίνα, ωστόσο έγινε στις ΗΠΑ εξαιτίας μια επιδημίας SARS που έπληξε τη χώρα. Πάντως, στο Λίντζι από το 2015 λειτουργεί Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές χώρες και πολιτισμοί διεκδικούν τη γέννηση του ποδοσφαίρου. Μεταξύ αυτών η Αγγλία, όπου έχει καταγραφεί η ενασχόληση με ένα παιχνίδι όπου οι συμμετέχοντες κλοτσούσαν την μπάλα, ενώ παρόμοιο παιχνίδι παιζόταν και από τους Αζτέκους.

Ο Ηρόδοτος περιγράφει επίσης στο βασίλειο της Λυδίας, στη Μικρά Ασία, ένα παιχνίδι με μπάλα που μοιάζει με το σημερινό ποδόσφαιρο και το οποίο όπως λέει «έπαιζαν όλη μέρα για να ξεγελάσουν την πείνα τους».

Στη Ρώμη έπαιζαν το Harpastum, το οποίο χαρακτηριζόταν από μεγάλη βιαιότητα, ενώ στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ανάλογες καταγραφές έχουν γίνει στην Ιαπωνία, όπου παιζόταν το «κεμάρι», παιχνίδι με μπάλα στο οποίο όμως χρησιμοποιούσαν ολόκληρο το σώμα τους, αλλά όχι τα χέρια και τα πόδια.

Με στοιχεία από την «El Pais»
Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα