«Τρωάδες» στη νοηματική στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα.

Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, είναι η έβδομη παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί 20 και 21 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.

Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης. Η απανθρωπιά των εξουσιαστών προκαλεί τον πόνο, την αυθαιρεσία, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη.
Η πολιτεία σείεται συθέμελα, οι Τρώες καλούνται να βιώσουν την απόγνωση και την ταπείνωση του νικημένου. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και άηχες κραυγές σπαραγμού…Στην παράσταση, η έννοια του «πολίτη» περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται με την έννοια της «διαφορετικότητας» και φέρει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο καθώς σε αυτή συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες.

Συναντιούνται επί σκηνής, πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα της νοηματικής και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν και «δανείζουν» την φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων.
Η γλώσσα τίθεται στο επίκεντρο της παράστασης και αναδεικνύεται, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας, αλλά και ως μέσο νοημάτων.

Οι ήρωες, Τρώες και Έλληνες, δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα, παρομοίως και οι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν επί σκηνής. Αναπτύσσεται ένας συμβολικός παραλληλισμός ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε δυο κουλτούρες, στο τότε, αλλά και στο σήμερα, έχοντας από την μία πλευρά τη γλώσσα των κωφών, την νοηματική, και από την άλλη των ακουόντων, δυο γλώσσες που τελικά συναντιούνται όχι μόνο ερμηνευτικά και καλλιτεχνικά, αλλά και ιδεολογικά.

Παίζουν: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή Στον ρόλο της Εκάβης η Αγγελική ΛεμονήΠαίζουν: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή Στον ρόλο της Εκάβης η Αγγελική Λεμονή

«Η Ομάδα επιχειρεί – μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση – να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida η σκηνοθέτις της παράστασης Έλλη Μερκούρη.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

«Στην έβδομη παραγωγή της Ομάδας, η επιλογή της τραγωδίας του Ευριπίδη Τρωάδες, υπήρξε καταλυτική, καθώς σχετίζεται με τον σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας μια ηθική και πνευματική κόπωση. Στην τραγωδία, ο πόλεμος γεννάει την αυθαιρεσία και την απανθρωπιά των εξουσιαστών. Ο πόλεμος προκαλεί τον πόνο, τον θρήνο, την καταστροφή, την εξέγερση, την αντίσταση, την κατάρα, την επανάσταση, αλλά και το «ανάθεμα», όπως αναφέρει και ο Ρίτσος. Θίγονται κρίσιμα πολεμικά θέματα με εικόνες και ήχους σπαραγμού, με άμαχους πληθυσμούς και ξεριζωμένους λαούς, με μετανάστευση και ξενιτεμό: Λέξεις και έννοιες, οι οποίες φθάνουν και ακούγονται ως τις μέρες μας, και αφορούν την κρίσιμη εποχή μας» αναφέρει η Έλλη Μερκούρη.

Βασικό μέλημα είναι να κατορθώσουμε να αγγίξουμε τη ψυχή των κωφών θεατών

«H «έννοια του ξένου» είναι ένα ζήτημα που διαπραγματεύεται η τραγωδία των Τρωάδων και αφορά και την εποχή μας. Στο έργο μας, αποκτά μια άλλη διάσταση καθώς συνδέεται και με την έννοια της «διαφορετικότητας». Στην δική μας περίπτωση, ο όρος «ξένος» περιέχει μια διττή σημασία και υπόσταση που σχετίζεται με τους ίδιους τους καλλιτέχνες επί σκηνής, οι οποίοι βιώνουν και εκφράζουν έναν κόσμο που μοιάζει φαινομενικά να είναι απρόσιτος και διαφορετικός, ενώ στην πραγματικότητα είναι εξίσου ανθρώπινος και οικείος.
Στις Τρωάδες, η σημασία του “ξένου” μπορεί να προσεγγιστεί ως προς την διαφορετικότητα της ίδιας της γλώσσας που μιλούσαν οι Τρώες σε σχέση με τους Έλληνες. Αυτη η διαφορετικότητα στη γλώσσα, παραλληλίζεται στο έργο μας με την χρήση της νοηματικής τόσο από τους κωφούς, όσο και από τους ακούοντες ηθοποιούς, ως εργαλείο επικοινωνίας σε σχέση με τον προφορικό λόγο που χρησιμοποιούν κατά βάση οι ακούοντες.
Βασικό μέλημα είναι να κατορθώσουμε να αγγίξουμε τη ψυχή των κωφών θεατών και να τους δώσουμε δύναμη υπόστασης και όχι περιθωριοποίησης στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, προσφέροντάς τους ένα θέαμα που αφορά τόσο τους ίδιους όσο και τους ακούοντες».

Σημαντικός άξονας της παράστασης είναι και η μουσική

Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες αφουγκράζονται τον ρυθμό και συνομιλούν, μεταδίδοντας στους θεατές μια μοναδική οπτική εμπειρία.
Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις, που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικά- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Δοσούλα
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες: Ηλίας Τσάντος
Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή
Στον ρόλο της Εκάβης η Αγγελική Λεμονή

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στις 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (Ειδική Τιμή ΑΜΕΑ, μειωμένο)
Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα