Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ από το 1956

Διασκευή του μυθιστορήματος του 1913 «Burning Secret» του Στεφάν Τσβάιχ

Πολύ πριν από το θάνατό του το 1999, ο θρυλικός σκηνοθέτης από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε κάνει την σεναριακή προσαρμογή του μυθιστορήματος «Burning Secret» του 1913 του αυστριακού Στέφαν Τσβάιχ .

Το σενάριο μάλιστα, το οποίο γράφτηκε το 1956 σύμφωνα με τον Guardian, έχει τελική μορφή και ήταν πολύ κοντά στο να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Το 100σελίδων σενάριο του Κιούμπρικ, το ανακάλυψε ο Νέιθαν Άμπραμς καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας και από τους κορυφαίους ειδικούς στον Κιούμπρικ.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι συναρπαστικό…. Θεωρούνταν χαμένο. Οι λάτρεις του Κιούμπρικ γνώριζαν την πρόθεσή του να ασχοληθεί με τη νουβέλα, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι είχε ολοκληρώσει το σενάριο. Το αντίγραφο που έχουμε στα χέρια μας αποδεικνύει ότι είχε γράψει ένα πλήρες σενάριο».

Το χαμένο σενάριο ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ το έγραψε σε συνεργασία με τον συγγραφέα Κάλντερ Γουίλινγκχαμ, με τον οποίον την επομένη χρονιά ετοίμασε το «Paths of Glory» («Σταυροί στο Μέτωπο»).

Το σενάριο του «Burning Secret» μάλιστα φέρει τη σφραγίδα της MGM και έχει ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 1956, όταν ο Κιούμπρικ είχε μόλις γυρίσει το «The Killing».

Το «Burning Secret» είναι διασκευή της νουβέλας «Brennendes Geheimnis» που έγραψε Τσβάιχ το 1913 και όπως αναφέρει το σενάριο του Κιούμπρικ αφηγείται μία ιστορία πάθους και αποπλάνησης: Ένας άνδρας γίνεται φίλος με τον μικρό γιο μίας παντρεμένης γυναίκας με απώτερο σκοπό την κατάκτησή της.

Ωστόσο, ο Άμπραμς πιστεύει ότι η ιστορία μοιχείας – την οποία περιγράφει ως «το αντίστροφο της προσαρμογής του Kubrick Lolita» μπορεί να ήταν υπερβολικά «ριψοκίνδυνη» την δεκαετία του ’50 αναφερόμενο σε μία υφέρπουσα ανησυχητική ιστορία με τη σεξουαλικότητα και την κακοποίηση των παιδιών να υποβόσκει.

Ο Άμπραμς προσθέτει ότι πρόκειται για «ένα πλήρες σενάριο, το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί από τους κινηματογραφιστές σήμερα». Το ερώτημα είναι ποιος θα τολμήσει να το κάνει.

Πηγή