Σχέδιο Αϊνστάιν

Στην Ολλανδία, πρόσφυγες και ντόπιοι κάτοικοι σχεδιάζουν μαζί το μέλλον τους

Από την Αθηνά Λεβέντη

«Ζούμε μαζί, μαθαίνουμε μαζί, δουλεύουμε μαζί». Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το «Σχέδιο Αϊνστάιν», ένα καινοτόμο πρόγραμμα στις Κάτω Χώρες, το οποίο φιλοδοξεί να σβήσει τις προκαταλήψεις απέναντι στους πρόσφυγες και παράλληλα να τους βοηθήσει να χτίσουν τη νέα τους ζωή.

Στην Ουτρέχτη, περίπου 400 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, από 170 εθνικότητες, ζουν μαζί με δεκάδες νέους Ολλανδούς. Όλοι έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα που τους υποδέχεται καθημερινά στο ινστιτούτο απέναντι από το άσυλο που διαμένουν και προσφέρει προσαρμοσμένα μαθήματα γλώσσας, επιχειρηματικότητα και καθοδήγηση. Έτσι, πρόσφυγες και ντόπιοι  εργάζονται μαζί πάνω στο επαγγελματικό τους μέλλον. Το ινστιτούτο ερευνά επίσης βασικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και έννοιες όπως η δικαιοσύνη, η αμοιβαία αναγνώριση και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ το σχέδιο υποστηρίζεται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νεαρή πρόσφυγας Dema Kadre από τη Συρία, συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο στο «Σχέδιο Άινσταϊν» και δηλώνει στο Euronews πως της άλλαξε τη ζωή. «Τα πάντα είναι καινούρια για εμάς εδώ. Αλλά μένουμε μαζί με τους ντόπιους και επικοινωνούμε καθημερινά οπότε πλέον νιώθουμε κι εμείς πως είμαστε κι εμείς ‘’της γειτονιάς’’, όχι πρόσφυγες».

Πηγή