Μετά την ακύρωση της απονομής του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας, του μεγαλύτερου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο, μια ομάδα πολιτιστικών φορέων της Σουηδίας συναντιούνται για να δώσουν τη δική τους εκδοχή, ως πράξη διαμαρτυρίας για το σάλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της.

Η απονομή των βραβείων Νόμπελ σπανίως αναβάλλεται ή ματαιώνεται. Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε ήταν το 1943 στο απόγειο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία του σκανδάλου ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εφημερίδα Dagens Nyheter είχε δημοσιεύσει τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή τις βίαιες επιθέσεις ενός άνδρα γαλλικής καταγωγής, του Jean-Claude Arnault, που είναι παντρεμένος με την ακαδημαϊκό, ποιήτρια και  δραματουργό Katarina Frostenson.

Ο Arnault κατηγορήθηκε τον Ιούνιο για βιασμό αλλά αρνείται τις κατηγορίες. Η ζημιά στο ναό της Svenska Akademien έχει ήδη υπονομεύσει τα θεμέλια του παγκόσμιου θεσμού.

Το σκάνδαλο ήταν η αφορμή για να ανοίξει μια συζήτηση που αφορά τον πατριαρχικό χαρακτήρα της Ακαδημίας και οδήγησε σε ένα κύμα παραιτήσεων πριν από την αναβολή απονομής του φετινού βραβείου. Δεν ήταν μόνο τα μέλη της Ακαδημίας που είχαν παραιτηθεί αλλά και η εμπιστοσύνη του κοινού που είχε κλονιστεί απέναντι σε ένα από τα βραβεία που έχει διαφημιστεί εδώ και δεκαετίες ως αδιάβλητο.

Η πρόταση των πολιτιστικών φορέων είναι η ίδρυση της Νέας Ακαδημίας που έχει σχηματιστεί από 100 Σουηδούς συγγραφείς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και προσωπικότητες του πολιτισμού και θα απονείμουν το δικό τους βραβείο αυτό το φθινόπωρο, ακολουθώντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα με το Νόμπελ.

«Έχουμε ιδρύσει τη Νέα Ακαδημία για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η λογοτεχνία και ο πολιτισμός γενικά θα πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ενσυναίσθηση και το σεβασμό, χωρίς προνόμια, υπεροψία ή σεξισμό»,ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή τους οι ιδρυτές, προσθέτοντας πως «σε μια εποχή που οι ανθρώπινες αξίες τίθενται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, η λογοτεχνία είναι ένα πεδίο σημαντικής αντίστασης στην κουλτούρα της σιωπής και της καταπίεσης. Η Νέα Ακαδημία θεωρεί ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό ώστε το σπουδαιότερο βραβείο λογοτεχνίας στον κόσμο θα πρέπει να απονεμηθεί και μέσα στο 2018».

Η Νέα Ακαδημία έχει καλέσει τους βιβλιοπώλες της Σουηδίας να προτείνουν συγγραφείς. Οι υποψήφιοι μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε στον κόσμο και θα πρέπει να έχουν γράψει τουλάχιστον δυο βιβλία, το ένα μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η Νέα Ακαδημία αναζητά τον συγγραφέα ο οποίος έχει πει την ιστορία των «ανθρώπων στον κόσμο» σε αντίθεση με το βραβείο Νόμπελ που απονέμεται σύμφωνα με την επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ στον συγγραφέα που παρήγαγε το πιο «εντυπωσιακό έργο στον τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση».

Μόλις ολοκληρωθούν οι υποψηφιότητες, η Νέα Ακαδημία θα ξεκινήσει μια δημόσια ψηφοφορία με τους τέσσερις πιο δημοφιλείς συγγραφείς να κρίνονται στη συνέχεια από την κριτική επιτροπή που αποτελούν η εκδότρια Ann Pålsson, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ Lisbeth Larsson και η βιβλιοπώλης Gunilla Sandin. Οι κριτές θα ανακοινώσουν τον νικητή του τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που ανακοινώνεται παραδοσιακά το Νόμπελ.

Στις 11 Δεκεμβρίου, την ημέρα της επίσημης εκδήλωσης προς τιμήν του νικητή του βραβείου η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί.

Πηγή