Επτά από τις πιο όμορφες θάλασσες των Επτανήσων

Ο Λάμπρος Αραπάκος εδώ και 5 χρόνια ταξιδεύει στα Επτάνησα και γράφει δυο λόγια για τις παραλίες που του έκαναν περισσότερο εντύπωση.

1) Κύθηρα, Καλάμι

Η πρόσβαση στο Καλάμι (βρίσκεται κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος) δεν είναι εύκολο πράγμα. Πεζοπορία κάνα εικοσάλεπτο κι έπειτα περπατάς ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια… Όμως, καθώς βλέπεις την παραλία από ψηλά, παίρνεις κουράγιο και συνεχίζεις την κατάβαση, η οποία είναι απότομη και απαιτεί αθλητικά παπούτσια… Στο τέλος, ένα σχοινί σε βοηθά να φτάσεις στην παραλία. Εδώ, βουτάς, κολυμπάς, μπαίνεις στις σπηλιές, εξερευνάς με μάσκα τον υπέροχο βυθό στον όποιο υπάρχει ένα κανόνι, πιθανόν από παλιό ναυάγιο. Μια περιπέτεια.

2) Ζάκυνθος, Πόρτο Λιμνιώνας

Είναι δίπλα στο χωριό Άγιος Λέων αυτός ο παράδεισος! Καθαρά, βαθιά, καταγάλανα νερά. Εδώ κάνεις βουτιές, ανακαλύπτεις θαλάσσιες σπηλιές και απολαμβάνεις την ηλιοθεραπεία σε επίπεδα, λεία βράχια. Η φύση που μαγεύει και γαληνεύει.

3) Λευκάδα, Εγκρεμνοί

Διάσημη όσο ελάχιστες παγκοσμίως, η παραλία των Εγκρεμνών παραμένει κορυφαία επιλογή ανάμεσα στις τόσες άλλες ξακουστές της Λευκάδας. Το χτύπημα του εγκέλαδου στα μέσα Νοεμβρίου του 2015 άλλαξε τη μορφολογία της, αλλά η ορμητική φύση του νερού προνόησε και αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό το απίθανο τοπίο. Τα καραβάκια καθημερινά την επισκέπτονται γεμάτα τουρίστες, το μοναδικό λευκό βοτσαλάκι παρέμεινε στη θέση του, ενώ χαίρεσαι το κολύμπι στα εκθαμβωτικά τιρκουάζ νερά της.

4) Κεφαλονιά, Αγία Ελένη

Ο Μύρτος, η Αντίσαμος, το Δαφνούδι, το Ξι, οι Πετανοί, είναι οι γνωστές παραλίες του νησιού. Η Αγία Ελένη είναι από τις κρυμμένες και απομακρυσμένες παραλίες της Κεφαλονιάς. Για να φτάσεις εδώ, ανηφορίζεις από Ληξούρι προς τα Δαμουλιανάτα, διασχίζεις το χωριό και κατευθύνεσαι στη γεμάτη στροφές κατηφόρα. Έπειτα από 5 χιλιόμετρα φτάνεις στη μικρή, με λευκό βότσαλο Αγία Ελένη. Εδώ διαβάζεις το βιβλίο σου και μαθαίνεις πάλι να ηρεμείς.

5) Ιθάκη, Γιδάκι

Είτε το προσεγγίσεις με μισάωρη πεζοπορία είτε φτάσεις με καΐκι από το Βαθύ, ένα είναι σίγουρο: το Γιδάκι θα σε ανταμείψει. Η απαράμιλλη ομορφιά της πιο διάσημης παραλίας του νησιού σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Το μικρό λευκό βότσαλο δένει αρμονικά με το εντυπωσιακά απόμερο και πράσινο τοπίο. Η ανεμπόδιστη θέα λόγω του ανοιχτού κόλπου και τα κρυστάλλινα νερά, στα ρηχά τιρκουάζ και στα βαθιά σε ιριδίζουσες αποχρώσεις του γαλάζιου, καθιστούν την επίσκεψη στην παραλία εμπειρία μοναδική… Εδώ περάσαμε ένα μεσημέρι στη μοναδική καντίνα (μάλλον σε ταβέρνα θυμίζει περισσότερο) τρώγοντας τηγανητά καλαμαράκια και πίνοντας μοχίτο.

6) Παξοί, Ερημίτης

Ένα από τα νεότερα και πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης είναι ο Ερημίτης στους Παξούς. Η παραλία σχηματίστηκε το 2008 και είναι αποτέλεσμα της κατολίσθησης βράχου από σεισμό και της δύναμης των κυμάτων. Εντοπίζεται στις δυτικές ακτές του νησιού και η πρόσβαση θέλει προσοχή – χωματόδρομος που καταλήγει σε μονοπάτι. Το λευκό σμιλεμένο βότσαλο και τα «γνωστά» καταγάλανα νερά του Ιονίου με background τα απότομα βράχια ενός πράσινου λόφου. Στα συν το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

7) Κέρκυρα, Λογγάς

Απόκρημνοι, επιβλητικοί γκρεμοί οδηγούν σε μια μικρή, αμμώδη παραλία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ακόμα πιο στενή λόγω των κατολισθήσεων… Τα δυνατά κύματα αρκετά συχνά την εξαφανίζουν. Βρίσκεται 36 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, κάτω από το χωριό Περουλάδες. Πέρα από τα πεντακάθαρα νερά, στον Λογγά θα δεις ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Αραπάκος

Πηγή