Το αρχείο της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το ντοκιμαντέρ «Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο».

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, με σκοπό την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα. Φέτος, είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διοργανώνει διεθνές οικολογικό συμπόσιο, στην Αθήνα και στα νησιά του Σαρωνικού από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου 2018, με τίτλο: «Προς μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του».

Στο ντοκιμαντέρ «Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο» -που η σκηνοθεσία ανήκει στη Μαίρη Κουτσούρη, ενώ το σενάριο, οι συνεντεύξεις και η αφήγηση στη Βάσω Κανελλοπούλου-, παρακολουθούμε την αντίστοιχη πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε το 1997. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στην Τραπεζούντα, στο Μπατούμι, στη Γιάλτα, στο Νοβοροσίσκ, στην Οδησσό, την Κωνστάντζα, τη Βάρνα και την Κωνσταντινούπολη. Μια επιστημονική πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μια σύζευξη θρησκείας και επιστήμης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Τη Μαύρη Θάλασσα, κάποτε την ονόμαζαν «θάλασσα της αφθονίας». Δυστυχώς στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε «θάλασσα της φτώχειας». Είναι ο Εύξεινος Πόντος των αρχαίων Ελλήνων. Μια κλειστή θάλασσα που δέχεται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, δυσκολεύεται να ανανεώσει τα νερά της, γιατί ο Βόσπορος είναι στενός και οι συμπληγάδες του πάντοτε απειλητικές. Πρόκειται για έναν μικρόκοσμο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη μας.

Γι’ αυτό την επέλεξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σαν στόχο του δεύτερου διαθρησκειακού και επιστημονικού συμποσίου, με τίτλο: «Θρησκεία, επιστήμη και περιβάλλον – Η Μαύρη Θάλασσα σε κρίση».

Το διεθνές αυτό συμπόσιο διεξήχθη, από 20 έως 28 Σεπτεμβρίου 1997, εν πλω, στα νερά και τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου. Συμμετείχαν 450 σύνεδροι από ολόκληρη την οικουμένη, επιστήμονες, ιερωμένοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης και θίχτηκαν θέματα, όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, το πρόβλημα της διαχείρισης ακτών μεταξύ αλληλοσυγκρουόμενων χρήσεων, η οικολογική κρίση της Μαύρης Θάλασσας, η συνεισφορά της θρησκείας στην προστασία του περιβάλλοντος, η σχέση περιβάλλοντος-υγείας κ.ά.

Στην εκπομπή μιλούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο Αγγλικανός Επίσκοπος Ρίτσαρντ Τσαρτρς, ο ραββίνος Νάταλι Ρότενμπεργκ, ο Αγά Χαν και πολλοί ξένοι και Έλληνες επιστήμονες.

Πηγή