Κείμενο: Αγγελίνα Κανελλοπούλου

Το The Bee Camp αποτελεί μία αστική πρωτοβουλία από μία ομάδα καλλιτεχνών, περιβαλλοντικών επιστημόνων και κατοίκων της Αθήνας. Μία έντονη προσπάθειανα φέρουμε τους κατοίκους της πόλης πιο κοντά στη φύση, επενδύοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο και ενεργό αστικό μέλλον αλλά και να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη και πιο συμμετοχική στο παρόν.

Το The Bee Camp προτείνει μια πρωτότυπη λύση στα προβλήματα της έλλειψης χώρων πρασίνου καθώς και στη συστηματική αποσύνδεση που παρουσιάζουν τα παιδιά που κατοικούν και μεγαλώνουν στην Αθήνα από τη φύση, το περιβάλλον και την παραγωγή της τροφής: βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Bee Spots.

Βιωματικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρο της Γης

Ο πρώτος κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Οργάνωσης Γη στο Κέντρο της Γη. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά 6 καλλιτέχνες, ο καθένας εκ των οποίων εκπροσωπούσε μία διαφορετική τέχνη ( θέατρο, μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, χορός, φωτογραφία) και παρέα να εξερευνήσουν τον κόσμο των μελισσών, των επικονιαστών, των λουλουδιών και της τροφής μας. Γίναμε μέλισσες, επικονιάσαμε λουλούδια, κάναμε τα χατίρια της βασίλισσας, παίξαμε μουσική με το σώμα μας, τραγουδήσαμε, κατασκευάσαμε τα δικά μας ξενοδοχεία εντόμων, εξερευνήσαμε τον κόσμο μέσα από μικροσκόπια, εμπνευστήκαμε από τη φύση και βγάλαμε φωτογραφίες.

Μάθαμε για το περιβάλλον μέσα από τις τέχνες και το πιο σημαντικό: Περάσαμε υπέροχα μαθαίνοντας μέσα στην ανθισμένη φύση!

Bee Spots, αστικές οάσεις για τις μέλισσες

Τα Bee Spots αποτελούν ασφαλή καταφύγια για τις αστικές μέλισσες. Κάθε Bee Spot παρέχει τροφή (λουλούδια πλούσια σε νέκταρ και γύρη) και βιότοπο(χειροποίητα ξενοδοχεία εντόμων). Τα ξενοδοχεία εντόμων είναι κατασκευές που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για τα έντομα, εκεί που οτιδήποτε φυσικό έχει εξαφανιστεί κάτω από το τσιμέντο, στις πόλεις μας. Ένα διαφορετικό AirBee ‘n’ Bee δηλαδή!

Υιοθέτησε μία μέλισσα και μπες στον πρώτο Bee Corridor της Αθήνας! Πώς;

Μπορείτε να φυτέψετε λουλούδια, να κατασκευάσετε και να τοποθετήσετε ξενοδοχεία εντόμων στην ταράτσα, στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην αυλή του σπιτιού, του σχολείου ή του χώρου εργασίας σας. Συμβάλλετε έτσι στη δημιουργία ενός δικτύου Bee Spots, στα οποία οι μέλισσες μπορούν να τρέφονται και να φωλιάζουν με ασφάλεια, χωρίς τους κινδύνους δηλητηρίασης από τα φυτοφάρμακα και θανάτους από πείνα.

Είναι πολύ απλό να δημιουργήσει κανείς ένα Bee Spot, αρκεί να φυτέψει φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη (τροφή μελισσών) και να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο εντόμων.

Γίνε και εσύ μέρος της αστικής πρωτοβουλίας του The Bee Camp και έτσι θα συνεισφέρεις στην προσπάθεια να κάνουμε την Αθήνα πιο πράσινη, πιο υγιή και φιλόξενη για τους μικρούς κατοίκους της, τις μέλισσες. Μαζί θα μετατρέψουμε τις πόλεις σε πολύχρωμα κέντρα γεμάτα ζωή!

Γιατί είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μία μέλισσα;

Οι ανθρωπογενείς αλλαγές έχουν επηρεάσει σημαντικά τους πληθυσμούς των επικονιαστών παγκοσμίως. Το 30% των πληθυσμών των μελισσών της Ευρώπης είναι σε κίνδυνο. Αν καταφέρουμε να επαναφέρουμε τους επικονιαστές στο αστικό μας οικοσύστημα, τότε ταυτόχρονα θα έχουμε δημιουργήσει ένα πιο πράσινο, πιο υγιές και ζωντανό περιβάλλον στη πόλη για εμάς τους ίδιους.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης υπερψήφισαν την πλήρη απαγόρευσητων τριών βασικών νεονικοτινοειδών φαρμάκων (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam), τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως διαδεδομένα εντομοκτόνα. Μια μεγάλη νίκη για όλους!

Επικοινώνησε στο hello@thebeecamp.com για να λάβετε μέρος στην πιο αισιόδοξη κοινωνική και πρωτοβουλία του The Bee Camp!

Το The Bee Camp σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Αγγελίνα Κανελλοπούλουμε την υποστήριξη του προγράμματος START – Create Cultural Change. Ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες για το The Bee Camp:

Facebook-The bee camp
Instagram-The bee camp
Aggelina Kanellopoulou

Πηγή