Πρωτοπόρο πείραμα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για τον εντοπισμό πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα – Στη Μυτιλήνη στις 7 Ιουνίου

Πόσες φορές εκεί που κολυμπάτε ή απολαμβάνετε την εικόνα της θάλασσας σας ακουμπάει ή βλέπετε ένα πλαστικό μπουκάλι, πλαστικές σακούλες, αλιευτικά δίχτυα και άλλα τέτοιου τύπου σκουπίδια;

Ενα πρωτοπόρο πείραμα για τον εντοπισμό, την ποσοτικοποίηση πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας και την στοχευμένη απομάκρυνσή τους θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 7 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στην παραλία «Τσαμάκια» στη Μυτιλήνη.

Φοιτητές, ακαδημαϊκοί, αλλά και μαθητές των σχολείων της Λέσβου συνεργάζονται στο πείραμα για το οποίο κατασκευάστηκαν τρεις πλωτοί «στόχοι» 10 x 10 m ο καθένας, πάνω στους οποίους στερεώθηκαν τα πλαστικά απορρίμματα. Ο πρώτος στόχος περιέχει 3600 πλαστικά μπουκάλια νερού 1.5 lt, o δεύτερος 185 πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως και ο τρίτος 200 m2 δίχτυα ψαρέματος.
Οι στόχοι θα «αφεθούν» υπό παρακολούθηση, μέσα στη θάλασσα και θα συλλεχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Για την καταγραφή των πλαστικών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 3 drones, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες στο ορατό φάσμα (RGB), σε συγκεκριμένες φασματικές (πολύ-φασματικές) περιοχές και στο θερμικό φάσμα. Η επεξεργασία μέσω αλγορίθμων των δορυφορικών δεδομένων και των αεροφωτογραφιών, θα επιτρέψει την σύγκριση των δύο διαφορετικών τρόπων απεικόνισης, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της τεχνολογίας για τον εντοπισμό από απόσταση των πλαστικών στη θάλασσα.

Το πείραμα που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου) αξιοποιεί και τη δυνατότητα κάλυψης από τους Ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 και Sentinel-1.

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο 10 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που συναντάμε περισσότερο στις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης θέλοντας να περιορίσει την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση των πλαστικών, που απειλεί να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη. Παρεμπιπτόντως συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης;

Πηγή

1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά