Έπιασαν Ιόνιο οι συγχωνεύσεις

Επιταχύνεται η διαδικασία διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπει συνεργασίες και συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Μετά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, σειρά παίρνει η πλευρά του Ιονίου, με το υπουργείο Παιδείας να δημοσιοποιεί τον σχεδιασμό του για τη συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σύντομα και σε δημόσια διαβούλευση παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου με τον πρύτανη του Ιονίου Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννη Δραγώνα.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο προστίθενται δύο νέες Σχολές: η Σχολή Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών στην Κέρκυρα. Στη Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ζακύνθου και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Αργοστολίου, ενώ η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει το νέο Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα και το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα.

Στις σημερινές Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής προστίθεται το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Αργοστολίου. Παράλληλα, δημιουργείται και Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και γίνονται έτσι τρία τα τμήματα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Η γεωγραφική κάλυψη

Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό αναδεικνύεται η γεωγραφική κάλυψη όλης της περιφέρειας των Ιονίων, ενώ ανοίγει ακόμα η δυνατότητα ίδρυσης Κέντρου Ερευνών Ιονίων Νήσων, καθώς και η ίδρυση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ανάλογα με τους σχεδιασμούς που θα αποφασίσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται επιπλέον ότι έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι φοιτητές των Τμημάτων ΤΕΙ, αφού ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν και πριν ορκιστούν, να μπορούν να συνεχίσουν, με επιλογή τους, τις σπουδές τους σε αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Το σχέδιο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαβούλευσης από τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων που θα κληθούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

«Ισότιμα όλα τα τμήματα»

Για τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, «το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τώρα πια το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα έχει παρουσία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και βεβαίως αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς που έγινε τόσα χρόνια και από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο για το εγχείρημα στην Ηπειρο όσο και στα Ιόνια Νησιά έχει προγραμματιστεί να δοθούν συγκεκριμένες θέσεις μελών Διδακτικού Προσωπικού:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε μία μεταρρύθμιση τέτοιου βεληνεκούς στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει οικονομική υποστήριξη και χωρίς να υπάρχει υποστήριξη σε διδακτικό προσωπικό. Και επίσης -και αυτό πρέπει να τονιστεί- η ενίσχυση σε διδακτικό προσωπικό δεν θα είναι μόνο για τα νέα τμήματα. Ολα τα τμήματα είναι ισότιμα, θα πρέπει να δούμε τι ανάγκες έχουν όλα τα τμήματα και θα πρέπει τις θέσεις που έχουμε καταφέρει να διεκδικήσουμε γι’ αυτό το εγχείρημα να τις μοιράσουμε με έναν πάρα πολύ ορθολογικό τρόπο, αλλά να μοιραστούν ανάλογα και με τις ανάγκες των υπόλοιπων τμημάτων».

Ανέφερε ακόμα ότι τα τμήματα του νέου Ιονίου Πανεπιστημίου και του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πάρουν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ευκαιρία πάντως για επαφές… επιτόπου είχε χθες ο υπουργός Παιδείας, που θα παρίστατο το βράδυ στην Πρέβεζα, στην τελετή αναγόρευσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατάγεται από την Πρέβεζα, σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ νωρίτερα θα είχε συναντήσεις με το διδακτικό προσωπικό του ΤΕΙ, αλλά και με τον δήμαρχο Λευκάδας Κ. Δρακονταειδή στη Λευκάδα.

Πηγή