Ένα βιβλίο ταξιδεύει

Από τη Λίζα Ιντζεγιάννη

Κι όλοι εμείς το οδηγούμε στον προορισμό του!

Συχνά αναρωτιόμαστε πόσο καιρό έχουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο και όταν συνειδητοποιούμε ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε όσο χρόνο θα θέλαμε στην ανάγνωση, ξεφυσάμε απογοητευμένοι, υποσχόμενοι στον εαυτό μας ότι θα κλείσουμε την τηλεόραση και θα αρχίσουμε το ξεφύλλισμα των αγαπημένων μας βιβλίων.

Αυτό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τους περισσότερους από εμάς. Εκείνο που δεν είναι συνηθισμένο και που, τις περισσότερες φορές, μας διαφεύγει είναι η εικόνα παιδιών που και χρόνο διαθέτουν και την ανάλογη όρεξη, αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους –ή στη βιβλιοθήκη τους- τα βιβλία που αντιστοιχούν στην ηλικία αλλά και στο αναπτυξιακό τους στάδιο.

Η αδυναμία πρόσβασης στη γνώση για κάποιες ομάδες είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινές κοινωνίες, ισάξιο της αδυναμίας πρόσβασης σε νερό, φαγητό ή στέγη. Γιατί η μόρφωση για ένα παιδί οφείλει να είναι δεδομένο στοιχείο σε κάθε στιγμή της ζωής του και ο αποκλεισμός κάποιων παιδιών είναι αυτός που καταδικάζει όλους μας σε ένα σκοτεινό μέλλον…

Η Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ανέπτυξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως «Πρωτεύουσας Βιβλίου» για το έτος 2018, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Η ιδέα με τον τίτλο «Ένα βιβλίο ταξιδεύει» πήρε σάρκα και οστά μετατρέποντας έναν συρμό της γραμμής δύο (2) του μετρό της Αθήνας σε εικονική βιβλιοθήκη!

Μια πολύ πρωτότυπη ενέργεια που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου και διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα για να εκπλήξει ευχάριστα, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους επιβάτες του μετρό αλλά και όσους διάβασαν για την πρωτοβουλία της Αlpha Bank στα social media.

To «Ένα βιβλίο ταξιδεύει» ήταν μια πετυχημένη προσπάθεια να ενημερωθεί καταρχάς το κοινό για την αξία της λογοτεχνίας, της παιδείας και του πολιτισμού που καταχρηστικά θεωρούμε ως δεδομένα, χωρίς πραγματικά να αναλογιζόμαστε μήπως απλώς είμαστε τυχεροί που το βιβλίο είναι μέρος της ζωής μας αλλά και των παιδιών μας. Μέσα από την πρωτοβουλία της Alpha Bank το κοινό προβληματίστηκε και γνώρισε, για πρώτη ίσως φορά, το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού».

Εξάλλου, η όλη προσπάθεια ολοκληρώθηκε με τη δωρεά ενός σημαντικού αριθμού βιβλίων από την Alpha Bank ώστε να ενισχυθεί η βιβλιοθήκη του Δικτύου και να αποκτήσουν πρόσβαση στη γνώση τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το πιο σημαντικό στην όλη ενέργεια ήταν η συμμετοχή του κόσμου. Γιατί η Κοινωνική Ευθύνη δεν μπορεί να είναι ουσιαστική αν δεν μας αφορά όλους.

Η ενέργεια «Ένα βιβλίο ταξιδεύει» παρότρυνε τον κόσμο να βγάλει φωτογραφία την εικονική βιβλιοθήκη και να την ανεβάσει στα social media με το hashtag #enavivliotaxidevei, αλλά και να επισκεφτεί την αρχική σελίδα του www.enavivliotaxidevei.grγια να δει το ταξίδι του δικού του βιβλίου να φτάνει στη Βιβλιοθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αφήνοντας τη δική του αφιέρωση όπως ακριβώς στις πρώτες σελίδες ενός βιβλίου.

«Σε όλα τα παιδιά του κόσμου!», «Τα βιβλία είναι ταξίδια», «Τα παιδιά είναι το μέλλον. Προστατέψτε τα!» είναι μόνο λίγες από τις αμέτρητες αφιερώσεις στο enavivliotaxidevei.gr. Απ’ την άλλη, το βίντεο της ενέργειας μέτρησε 7.815 views, ενώ η ανταπόκριση σε TwitterFacebook και Instagram μετρά σε πάνω από 20.000 reactions που υπήρξαν από τους επιβάτες και τους Αθηναίους πολίτες, οι οποίοι είτε ανέβασαν μία φωτογραφία στο #enavivliotaxidevei, είτε έκαναν like, follow, share, είτε είδαν το ταξίδι του βιβλίου τους αφήνοντας μία αφιέρωση στο website κτλ.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό στην ενέργεια «Ένα βιβλίο ταξιδεύει» είναι πως όλη η προβολή στηρίχθηκε σε ένα και μοναδικό μέσο: το μετρό… Η ανταπόκριση του κόσμου στην εικονική βιβλιοθήκη και η συμμετοχή του στην ιδέα της προσφοράς σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, αποδείχτηκε πιο σημαντική από κάθε διαφημιστική προβολή. Γιατί τελικά ένα βιβλίο δεν μπορεί να ταξιδέψει μόνο του, αλλά χρειάζεται να περάσει από όλους μας και χέρι με χέρι να καταλήξει εκεί που πρέπει, μπροστά από ένα ζευγάρι παιδικά μάτια.

Πηγή