Η μία και μοναδική ελληνική συμμετοχή στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής, του Παράλληλου τμήματος του 71ου Φεστιβάλ Καννών, που κάθε χρονιά συστήνει στο κοινό τα ταλέντα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά να κατακτήσει το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Πρόκειται για την ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου, που κατέκτησε το σημαντικό βραβείο «Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους.

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferrés.

Η αφίσα της ταινίας

Η αφίσα της ταινίας

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Σοφία Κόκαλη («Μικρά Αγγλία», «Νήμα»), Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλο, Νίκος Παναγιωτόπουλο, Φαίδρα Τσολίνα και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, το σενάριο ακολουθεί «τη Σοφία και το όνειρό της, το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο, διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της».

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς

Η επιτροπή αξιολόγησης χαρακτήρισε την ταινία ως μια «εξαιρετική, ιμπρεσιονιστική απεικόνιση μιας νεαρής γυναίκας». Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ταινία κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 1.500 μικρού μήκους ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε γωνιά του πλανήτη και φυσικά στις δέκα που επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα της συγκεκριμένης ενότητας του Φεστιβάλ.

Η Ζακλίν Λέντζου (Αθήνα, 1989) αποφοίτησε το 2013 από το London Film School με την ταινία «Μπλε Δεκατρία». Η ταινία συμμετείχε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Επίσης απέσπασε σημαντικά βραβεία όπως το Χρυσό Αυγό στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, το 1ο βραβείο στο Athens Film & Video Festival του Οχάιο της Αμερικής (Oscar Qualifying). Το 2014 κέρδισε το βραβείο του διαγωνισμού σεναρίου του φεστιβάλ της Πάτμου για το σενάριο της LUZ.

Η ομάδα της αποστολής στις Κάννες

Η ομάδα της αποστολής στις Κάννες

To 2014 συμμετείχε στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Sarajevo Talents, RIFF Talent Lab και το 2015 στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με το σενάριο «Αλεπού». Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Athens Film Lab των Νυχτών Πρεμιέρας με το Hiwa και ήταν μια από τους 7 νικητές που έλαβαν χρηματοδότηση προς αποπεράτωση της ταινίας.

Η «Αλεπού» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 69ο Φεστιβαλ του Λοκάρνο, όπου και απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας από την επιτροπή Νέων. Επίσης κέρδισε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Νίκος Ζεγκίνογλου) και Β΄Καλύτερης ταινίας στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Θυμίζουμε ότι άλλη μία ελληνική συμμετοχή, το νέο μικρού μήκους φιλμ του Γιώργου Ζώη με τίτλο «Third Kind», προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού τμήματος σε ειδική προβολή στη φετινή διοργάνωση των Καννών.

Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζακλίν Λέντζου
Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα (Blonde Α.Ε.) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος
Σκηνικά: Λόρα Αν Λούκας, Ευα Γκουλάκου
Παίζουν: Σοφία Κόκκαλη, Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Πηγή