Τα σπίτια της γης θα φτιάχνονται από σκουπίδια

Earthship: Κατασκευάζονται από σκουπίδια, είναι οικολογικά και μοιάζουν με έργα τέχνης. Τα σπίτια του μέλλοντος, είναι εδώ

Από τη Μαριανίνα Πάτσα

Τα σπίτια Earthship είναι ευφάνταστες κατοικίες. Παράλληλα είναι και εξαιρετικά οικολογικές, αφού για να φτιαχτούν έχουν καταναλώσει όσο λιγότερους φυσικούς πόρους γίνεται και είναι απολύτως αυτόνομες ενεργειακά.

Αντί για τσιμέντο και τούβλα, οι τοίχοι τους φτιάχνονται κυρίως από πηλό και παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, ή μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου, υλικά τα οποία συνήθως μόνο οικοδομικά δεν θεωρούνται. Φυσικά διαθέτουν δικό τους σύστημα ανακύκλωσης και φιλτραρίσματος του νερού, ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έξυπνο σχεδιασμό για φυσική δροσιά.

Η θερμοκρασία σε ένα τέτοιο σπίτι διατηρείται όλο το χρόνο ανάμεσα σε 17-24 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει διότι τα λάστιχα και ο πηλός που φτιάχνουν τους εξωτερικούς τοίχου, είναι άφλεκτα υλικά -αλλά και εν μέρει διότι ένα μέρος του σπιτιού μπορεί είναι χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της γης, σαν κελάρι. Συχνά υπάρχουν και «κρυφοί» αεραγωγοί ώστε να ανακυκλώνεται το αεράκι. Οι εσωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται συνήθως από κουτάκια αλουμινίου και γυάλινα μπουκάλια, υλικά που προσφέρουν όχι μόνο μόνωση αλλά και φως.

Και μπορεί να είναι φτιαγμένα ουσιαστικά από «σκουπίδια», όμως δεν είναι φτηνή υπόθεση, αφού το καθένα από αυτά τα σπίτια χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για τα συστήματα ανακύκλωσης/φιλτραρίσματος του νερού και τα ηλιακά πάνελ. Έτσι, το κόστος μπορεί ακόμα και να φτάσει και αυτό ενός συμβατικού σπιτιού αλλά ούτε κατά διάνοια δεν εξισώνεται η τιμή του με τα οικολογικά οφέλη.

Για την ώρα, λόγω νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να κατασκευαστούν τέτοια σπίτια σε όλες τις χώρες. Όμως η αρχή για τέτοιες οικολογικές κατοικίες έχει ήδη γίνει και μακάρι η ιδέα να επεκταθεί σύντομα σε κάθε άκρη της γης.

Πηγή