«Έκρηξη» στις ναυλώσεις ελληνικών τουριστικών σκαφών το 2018

Από τον Ντελέζο Κώστα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού

Πρωτοφανής «έκρηξη» στις ναυλώσεις ελληνικών τουριστικών σκαφών, καταγράφεται τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), η ζήτηση φέτος είναι αυξημένη κατά 88% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρόκειται για την καλύτερη επίδοση μέσα στα τελευταία 10 χρόνια!

Τα στοιχεία αυτά για τον κλάδο του ελληνικού γιώτινγκ, ο οποίος αριθμεί συνολικά περίπου 5.000 σκάφη όλων των κατηγοριών, ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση του φετινού 17ου East Med Yacht Show, που προγραμματίζεται για το διάστημα 3-6 Μαίου στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, κ. Αντώνης Στελλιάτος, η πρωτοφανής εκτίναξη της ζήτησης για ναυλώσεις σκαφών αναψυχής, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην καταπολέμηση της ανομίας και κυρίως των παράνομων ναυλώσεων μέσα στον περασμένο χρόνο, από τις Λιμενικές Αρχές. «Ως αποτέλεσμα της πάταξης του φαινομένου των παράνομων μισθώσεων, βλέπουμε φέτος η πληρότητα στα καταμαράν και τα μεγάλα ιστιοπλοϊκά σκάφη να αγγίζει το 100% και στα μικρότερα σκάφη να φτάνει ήδη στο 90%», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στελλιάτος.

Σκοπός του East Med Yacht Show είναι η τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των πλοίων αναψυχής, η διεύρυνση των συνεργασιών με ξένους φορείς, καθώς και η βελτίωση της θέσης της Ελλάδος στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι συμμετοχές στο φετινό 17ο East Med Yacht Show που υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά, αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.

Ήδη, με βάση τις έως τώρα συμμετοχές πρόκειται να πάρουν μέρος 65 σκάφη, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran και Bareboats, καθώς και 50 περίπτερα εταιρειών ναύλωσης σκαφών, όπως και άλλων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Εκτιμάται, ότι στο χώρο της έκθεσης θα βρεθούν περισσότεροι από 250 Yacht brokers, τουριστικοί πράκτορες και εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως και πάνω από 2.500 απλοί επισκέπτες.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο τουρισμός, η θάλασσα και η ναυτιλία, αποτελούν βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά».

Το East Med Yacht Show, ανέφερε ο κ. Μώραλης, είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό. Εντάσσεται δε στην προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus.

Το σαλόνι σκαφών, σύμφωνα με τον κ. Μώραλη, αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα, τα μουσεία, τους περιπάτους και τα μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν ή να ψωνίσουν στην πόλη, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα διαθέτει ο Δήμος στην έκθεση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε από την πλευρά του ότι «ο Πειραιάς έχει μπει σε ένα δρόμο σημαντικής ανάπτυξης, κυρίως λόγω της αξιοποίησης του λιμανιού». Ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, που στήριξε τον κλάδο των σκαφών αναψυχής «καταπολεμώντας την ανομία και τις παράνομες ναυλώσεις», κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και φέτος.

Από την πλευρά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο πρόεδρός του, κ. Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι «ο κλάδος του Yachting αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα, δεδομένου ότι η “πολυνησία” και οι αμέτρητες παραλίες προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους απαιτητικούς πελάτες του».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, «ο εκσυγχρονισμός ελέγχου των σκαφών, η εξυπηρέτηση στις μαρίνες και η νομιμοποίηση των υπηρεσιών Yachting, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, είναι θέματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν για να εξελιχθεί η χώρα μας σε πρώτο προορισμό του Yachting».

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει ταχθεί υπέρ της υλοποίησης περισσότερων επενδυτικών έργων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή επισκευαστικού προβλήτα μεγάλων γιοτ στην περιοχή Γ1, με την εγκατάσταση “synchrolift” 8.500 τόνων, κάτι που θα προσελκύσει μεγάλες θαλαμηγούς.

Πηγή