Η Lego λέει «όχι» στο πλαστικό παίρνοντας μία σπουδαία πρωτοβουλία

«Έχουμε δει άλμπατρος να επιστρέφουν με την κοιλιά τους γεμάτη φαγητό για τα μικρά τους και, στην ουσία, να μην υπάρχει τίποτα μέσα. Ο γονιός άλμπατρος απουσιάζει για τρεις εβδομάδες για να συγκεντρώσει τροφή για τα μικρά του και τι βγαίνει τελικά; Νομίζεις πως θα έχει καλαμάρι, αλλά είναι πλαστικό. Και ο νεοσσός θα λιμοκτονήσει και θα πεθάνει» υπογραμμίζει στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία», ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, μιλώντας για τη σειρά «Ο Μπλε Πλανήτης II» που ετοίμασε.

Δεν θα «πεθάνει» ο νεοσσός άλμπατρος, εμείς τον «πεθαίνουμε». Αυτόν και τόσα άλλα είδη της θάλασσας και του αέρα. Γιατί έχουμε γεμίσει τις θάλασσες του πλανήτη με πλαστικό.

Μια κίνηση, υψηλού συμβολισμού, προς μια άλλη αντιμετώπιση του «σπιτιού» μας, του πλανήτη στον οποίο ζούμε, είναι απαραίτητη. Καλοδεχούμενη είναι, λοιπόν, η είδηση ότι μια εταιρεία που κατασκευάζει παιδικά παιχνίδια από πλαστικό – τα παιχνίδια δημιουργούν συνειδήσεις – αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα στο να χρησιμοποιεί βιο-πλαστικό. Η Lego ετοιμάζεται να παράγει, πλέον, τα φυτικά στοιχεία των κατασκευών της – δέντρα, θάμνους, λουλούδια, φύλλα – από πλαστικό στο οποίο η αιθανόλη που θα χρησιμοποιείται θα προέρχεται από ζαχαροκάλαμο.

Αν και τα φυτικά στοιχεία των παιχνιδιών της Lego αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό του συνόλου των στοιχείων στις κατασκευές που προσφέρει ως παιχνίδι στα παιδιά, ο τελικός στόχος είναι, έως το 2030, όλα τα στοιχεία ενός Lego να είναι από βιο-πλαστικό.

«Θέλουμε, στον Όμιλο Lego, να έχουμε έναν θετικό αντίκτυπο στο κόσμο γύρω μας, και δουλεύουμε σκληρά να παράγουμε σπουδαία παιχνίδια για τα παιδιά χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά» είπε ο Τιμ Μπρουκς, αντιπρόεδρος για θέματα περιβαλλοντικής ευθύνης στον όμιλο. «Είμαστε περήφανοι που τα πρώτα στοιχεία Lego από βιώσιμης ύλης πλαστικό μπήκαν στη γραμμή παραγωγής και θα είναι στα ράφια εντός του έτους. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, στο πλαίσιο της φιλόδοξης δέσμευσής μας να κατασκευάζουμε όλα τα στοιχεία Lego χρησιμοποιώντας βιώσιμα υλικά» τόνισε.

Πριν πέντε χρόνια, η εταιρεία εγκαινίασε συνεργασία με τη WWF για να στηρίξει και να ενισχύσει τη ζήτηση για πλαστικό που βασίζεται σε βιώσιμα υλικά. Το 2016, η Lego έγινε μέλος της Bioplastic Feedstock Alliance (BFA) για να εξασφαλίσει πλήρως βιώσιμη άντληση πρώτων υλών για τη βιομηχανία βιο-πλαστικών. Επιπροσθέτως, το βασισμένο σε φυτική ύλη πλαστικό που θα χρησιμοποιείται στα καινούργια φυτικά στοιχεία των παιχνιδιών της Lego έχει την πιστοποίηση Bonsucro Chain of Custody (προδιαγραφή περιβαλλοντικά υπεύθυνης προμήθειας ζαχαροκάλαμου).


Πηγή