Εντυπωσιακές εικόνες από τη Μ.Εβδομάδα των Καθολικών

Μεγάλη Εβδομάδα είναι αυτή η εβδομάδα για τους Καθολικούς, ενω οι εικόνες από την αναπαράσταση, σε πολλές χώρες, της σταύρωσης του Ιησού, χθες, Μεγάλη Πέμπτη  κάνουν το γύρω του κόσμου.

Η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει τη Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του. Έφερε ψωμί και ήπιε με τους μαθητές του από το ίδιο ποτήρι.

Το τελετουργικό αυτό αποτέλεσε βασικό κορμό στη Θεία Λειτουργία και αποτυπώθηκε τόσο στην τέχνη όσο και σε πολλούς θρησκευτικούς ύμνους, ενώ σε πολλές χώρες πραγματοποιείται από τους ιερείς, κάτι σαν θεατρικό δρώμενο κατά το οποίο αναβιώνουν όσα συνέβησαν τότε.

Η Ισπανία κρατά τα σκήπτρα του πιο κατανυκτικού Πάσχα της Ευρώπης. Μάλιστα, σε πολλές ισπανικές πόλεις αναβιώνουν έθιμα του Μεσαίωνα.

Στη Γουατεμάλα οι εκκλησίες ντύθηκαν στα μοβ, ενώ πένθιμα μοβ υφάσματα κρέμονται από τα παράθυρα των σπιτιών. Από τα ξημερώματα ξεκινάξ και η κατασκευή αυτοσχέδιων χαλιών που τοποθετούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και σε κάθε στενό απ’ όπου θα περάσει η λιτανεία με την αναπαράσταση της Σταύρωσης.

Ινδοί κουβαλούν οι ίδιοι μεγάλους ξύλινους σταυρούς ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης

Στη Ρώμη ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης σε μια φυλακή, πλένοντας τα πόδια δώδεκα κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν δύο μουσουλμάνοι, ένας ορθόδοξος και ένας βουδιστής.

Νωρίτερα ο Πάπας συναντήθηκε με ασθενείς φυλακισμένους στο σωφρονιστικό ίδρυμα Ρετζίνα Κοέλι της Ρώμης και τέλεσε το απόγευμα τη λειτουργία του Μυστικού Δείπνου.

Και στην Ινδία πραγματοποιήθηκε η τελετή του νιπτήρος όπου ο ιερέας έπλυνε τα πόδια των 12  «μαθητών».


Πηγή