Η φύση δίνει έμπνευση
Ένας ναός που μοιάζει με λωτό, ένας ουρανοξύστης σε σχήμα μπαμπού κaι ένα στάδιο-φωλιά. Στη βιομιμητική αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί σαν δεξαμενή ιδεών.

1.ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ
Κυβόσπιτα

Εκφραστής μιας αυθεντικής αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας, ο Ολλανδός Piet Blom σχεδίασε τη δεκαετία του 1970 τα διάσημα «κίτρινα κυβόσπιτα». Πρόκειται για ένα συγκρότημα κατοικιών με 38 μικρούς και δύο μεγάλους κύβους, που μεμονωμένα ο καθένας παραπέμπει σε δέντρο (στηριγμένο σε έναν κορμό, όπου βρίσκεται η σκάλα εισόδου) και όλοι μαζί σε δάσος. Τα περισσότερα κυβόσπιτα κατοικούνται, παρότι οι τοίχοι τους έχουν κλίση 45 μοιρών, γεγονός που κάνει τη διαμονή κάπως… δύσκολη. Διαθέτουν από τρεις ορόφους, με δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο, σαλόνι, κουζίνα και ταρατσόκηπο.
Trivia:  Ένας μικρός κύβος έχει γίνει μουσείο (Kijk-Kubus) και ένας από τους μεγάλους έχει μετατραπεί σε hostel της αλυσίδας Stayokay.



Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK

2. ΚΙΝΑ
Εθνικό Στάδιο Πεκίνου

Από κοντά μοιάζει με «συστάδα από στηρίγματα και δοκάρια, σαν ένα τεχνητό δάσος» αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron για το δημιούργημά του, το οποίο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, οι κάτοικοι του Πεκίνου αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Φωλιά». Για την κατασκευή του κινεζικού υπερσταδίου χρειάστηκαν 42.000 τόνοι χάλυβα. Καλλιτεχνικός σύμβουλος του εγχειρήματος υπήρξε ο γνωστός εκκεντρικός Κινέζος εικαστικός Ai Weiwei.
Trivia: Το 2008 φιλοξένησε τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και το 2022 θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς.



Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

3. ΛΟΝΔΙΝΟ
30 St Mary Axe 

Tο «Καλάθι λουλουδιών της Αφροδίτης» (Euplectella aspergillum), ένα είδος θαλάσσιου σφουγγαριού όπου βρίσκουν καταφύγιο και συμβιώνουν μία αρσενική και μία θηλυκή γαρίδα, αποτέλεσε την αρχική έμπνευση του αρχιτέκτονα Norman Foster για την κατασκευή του ουρανοξύστη. Ρομαντική η σκέψη, όμως τελικά στο λονδρέζικο κτίσμα κόλλησε το παρατσούκλι «Gherkin», που σημαίνει «αγγουράκι τουρσί»… Έχει ύψος 180 μ. και το κυκλικό κέλυφός του είναι φτιαγμένο από ισοσκελή γυάλινα τρίγωνα, που δημιουργούν οπτικά ένα πλέγμα. Στους 41 ορόφους στεγάζονται γραφεία, μαγαζιά, καφέ και μπαρ. Βρίσκεται στο City, λίγα λεπτά περπάτημα από τον Τάμεση.
Trivia: Κόστισε περί τα 157 εκατ. ευρώ.



Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR

4. ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Atomium

Για τη διοργάνωση της παγκόσμιας Expo 58 στις Βρυξέλλες, το Βέλγιο επιχείρησε κάτι τολμηρό: να δημιουργήσει ένα κτίριο που θα συμβόλιζε το πνεύμα της εποχής, δηλαδή την πίστη στην ανάπτυξη και στην επιστήμη. Έτσι γεννήθηκε το Atomium. Πρόκειται για μια κατασκευή από σίδηρο, αποτελούμενη από εννέα σφαίρες, οι οποίες σχηματίζουν μια κυψελίδα κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυσμένη κατά 165 δισ. φορές. Το Atomium, που λειτουργεί πλέον ως μουσείο, γιορτάζει φέτος την
60ή του επέτειο με τρεις περιοδικές εκθέσεις αφιερωμένες στη θρυλική έκθεση του 1958.
Trivia: Το αμερικανικό δίκτυο CNN το χαρακτήρισε «το πιο αλλόκοτο κτίσμα της Ευρώπης».



Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

5. ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Γέφυρα Helix

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πεζογέφυρα που το μοτίβο της να θυμίζει τα παραδοσιακά μαλαισιανά δίχτυα, τελικά όμως επικράτησε το σχέδιο της διπλής έλικας του DNA. Έχει μήκος 280 μ. και ενώνει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Marina Bay Sands με την απέναντι όχθη του ποταμού, όπου βρίσκεται η Ρόδα της Σιγκαπούρης. Τη νύχτα πάνω στη γέφυρα σχηματίζονται φωτεινά τα γράμματα c, g, a και t, που συμβολίζουν το μυστικό της ζωής: τις τέσσερις αζωτούχες βάσεις του DNA (κυτοσύνη, γουανίνη, αδενίνη, θυμίνη).
Trivia: Το κόστος της κατασκευής της έφτασε τα 51 εκατ. ευρώ.



Φωτογραφία: © Shutterstock

6. ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
Ναός του Λωτού

Κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και πεντελικό μάρμαρο, το κέλυφός του αποτελείται από 27 πέταλα ινδικού λωτού και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομιμητικής αρχιτεκτονικής, που λειτουργεί δηλαδή με μοντέλο την ίδια τη φύση. Βρίσκεται στο χωριό Bahapur και αποτελεί λατρευτικό χώρο του μπαχαϊσμού (θρησκείας που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα στην πάλαι ποτέ Περσία και πλέον έχει διεθνή απήχηση). Θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία παγκοσμίως, πολυβραβευμένο για το ντιζάιν του και με τεράστια επισκεψιμότητα.
Trivia: Έχει χωρητικότητα 2.500 πιστών.



Φωτογραφία: © Shutterstock

7. ΤΑΪΠΕΙ
Taipei 101

Ο ουρανοξύστης Taipei 101 είναι γεμάτος συμβολισμούς, αφού το σχήμα του παραπέμπει ταυτόχρονα σε βλαστάρι μπαμπού (σύμβολο ανάπτυξης) και σε ασιατική παγόδα, ενώ ο κορμός του αποτελείται από οκτώ τμήματα που το καθένα έχει οκτώ ορόφους (το τυχερό νούμερο της κινεζικής κουλτούρας). Έχει ύψος 508 μ. και το 2004, που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τίτλο που κράτησε μέχρι το 2010, οπότε τον ξεπέρασε ο Burj Khalifa του Ντουμπάι (828 μ.). Σήμερα είναι το δέκατο ψηλότερο οικοδόμημα στον πλανήτη.
Trivia:  Έχει κερδίσει πλατινένια πιστοποίηση LEED για την «πράσινη» αρχιτεκτονική του.

 


Πηγή