«Σκοτεινές Ψυχές» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της την Πέμπτη 22 Μαρτίου ώρα 9.00 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας με την ταινία «Σκοτεινές Ψυχές».

Η προβολή γίνεται ως ανεξάρτητη εκδήλωση στο πλαίδιο της Εαρινής Γιορτής των Τεχνών που πραγματοποιείται από 17-24 Μαρτίου. Θα απολαύσετε και την εικαστική έκθεση όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες της Δημιουργικής Παρέμβασης Πρέβεζας.

Σκοτεινές Ψυχές / Anime Nere

Ιταλική, 2014, 108′

Βραβεύτηκε το 2015 από την Ιταλική Ακαδήμια Κινηματογράφου με 9 βραβεία David Di Donatello μεταξύ των οποίων Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ και Μουσική.

Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζιοακίνο Κριάκο από τον Ιταλό σκηνοθέτη Φραν­τσέσκο Μούντσι, ο οποίος­ τρυπώνει στα άδυτα της πανίσχυρης μαφιόζικης οργάνωσης Ντραγκέτα για να παραδώσει μια σύγχρονη τραγωδία υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας.

Η πρώτη σεκάνς αποκαλύπτει ένα ντιλ ανάμεσα σε Ιταλούς μαφιόζους κι έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ισορροπίες του τρόμου πάνω στην απόλυτη χλιδή ενός πολυτελούς σκάφους, με φόντο μια μεγαλούπολη που ζει και αναπνέει στη σκιά της μοντέρνας οικονομίας αλλά και παραοικονομίας. Η συνέχεια δίνεται στο μικρό χωριό των μαφιό­ζων, όπου ο πιτσιρικάς Λέο χτυπά με την καραμπίνα του την τζαμαρία ενός ντόπιου μπαρ, ξυπνώντας έτσι μια παλιά βεντέτα. Το αίμα του ατίθασου νεαρού βράζει: περιφρονεί τις αγροτικές εργασίες που κάνει ο πατέρας του κι έχει ως πρότυπο τους θείους που έχουν χτίσει το χρυσό βασίλειο της ανομίας τους στο Μιλάνο. το ταξίδι του στην ιταλική μεγαλούπολη τον βάζει στα κόλπα της οικογενειακής «επιχείρησης». Μόνο που η αποστολή ενός πολύτιμου φορτίου στον τόπο καταγωγής τους εξελίσσεται σε θρυαλλίδα αιματηρών εξελίξεων, σε μια υψηλής κινηματογραφικής ακρίβειας μεταφορά του μυθιστορήματος «Σκοτεινές ψυχές» του Τζιοακίνο Κριάκο.

Και αυτό διότι ο Ιταλός σκηνοθέτης Φραντσέσκο Μούντσι στήνει το πολυεπίπεδο δράμα του με όρους μοντέρνας τραγωδίας και αμοραλιστικού γουέστερν. Όπως το «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε, απαρνείται από την αρχή το φολκλόρ που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες το είδος κι εστιάζει στην οικονομική αλλά και την πολιτισμική διάσταση του φαινομένου (η μαφία ως ταυτότητα). Οι δύο όψεις τις Ιταλίας, αυτή του αναπτυγμένου Μιλάνου κι εκείνη της φτωχής επαρχιακής Καλαβρίας –άψογα φωτογραφημένες και οι δύο από τον Σέρβο Βλάνταν Ράντοβιτς–, αποτυπώνουν μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της. Τα τρία αδέρφια πρωταγωνιστές, γιοι ενός βοσκού που έπεσε θύμα μιας βεντέτας, παρουσιάζονται σαν σκλάβοι της παράδοσης, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Η μαφία βρίσκεται στο DNA της οικογένειας, της ντόπιας κοινότητας και της κρατικής εξουσίας, καθορίζοντας τη μοίρα των ηρώων.

Είναι η αόρατη δύναμη που κινεί τα νήματα, μολύνει προσωπικές σχέσεις, διαλύει τον κοινωνικό ιστό κι επιβάλλει το νόμο της ζούγκλας, όπου επικρατεί ο (εγκληματικά) ισχυρότερος. Η αστυνομία­ επιλέγει το ρόλο του απλού θεατή, ενώ τα κλειστά παντζούρια και τα κλειστά στόματα συνθέτουν μια τρομακτική σιωπή ευρείας συνενοχής. Την ίδια στιγμή νέοι άνθρωποι στριμώχνονται για να ανεβούν στη μαφιό­ζικη πυραμίδα εξουσίας, όπου μια λανθασμένη κίνηση φτάνει για να βρεθείς στον πάτο ή μάλλον θαμμένος μερικά μέτρα κάτω από αυτόν… Ένας ατέρμονας κύκλος βίας που μοιάζει αδύνατο να σταματήσει.

Τα ερειπωμένα χωριά και το φυσικό­ τοπίο της Καλαβρίας αποδεικνύονται το ιδανικό ημι-σεληνιακό σκηνικό στο οποίο ξετυλίγεται το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας­, με τον Φραντσέσκο Μούντσι να χτίζει με αμεσότητα, δωρικότητα και εικαστική αρτιότητα τη σκοτεινή γκανγκ­στερική ιστορία του. Μία από τις κορυφαίες ιταλικές ταινίες της δεκαετίας, κέρδισε εννιά βραβεία στα πέρσινα Ντονατέλο και τέσσερις διακρίσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας 2014.

Πηγή: Αθηνόραμα (Χρήστος Μήτσης)

Σκηνοθεσία: Francesco Munzi
Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Ferracane , Marco Leonardi, Peppino Mazzotta