Η πρώτη χώρα που με νόμο αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν το απούλητο φαγητό τους στους φτωχούς

Το 2016 η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος στην Ευρώπη, που με νόμο, απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να πετούν στα σκουπίδια τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

Βάσει του νόμου, όλοι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ με έκταση μεγαλύτερη των 400 τ.μ., υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συμφωνίες με φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων για να τους φίνουν όλα τα τρόφιμα που πολησιάζουν στην ημερομηνία λήξης, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε να περιούνται τρόφιμα που δεν έχουν ακόμα λήξει, στα σκουπίδια.

Τα πρόστιμα δεν ήταν μικρά για όσους δεν θέλησαν να συμμορφωθούν: 75.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι και 2 έτη.

Ο νόμος θεσπίστηκε ύστερα από τις πιέσεις πολλών οργανώσεων που τονίζουν το τεράστιο πρόβλημα με την υπέρογκη σπατάλη τροφίμων (μόνο στη Γαλλία εκτιμάται πως κάθε χρόνο πετιούνται πάνω από 7 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 11% είναι από τα σούπερ μάρκετ), αλλά και για να μπει ένα φρένο στις πρακτικές που ακολουθούσαν κάποιες εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν τροφή στους κάδους έξω από τα σούπερ μάρκετ και πολλές αλυσίδες για να τους αποτρέψουν έριχναν ακόμα και χλωρίνη στους κάδους ή πετούσαν τα τρόφιμα σε φυλασσόμενους χώρους.

Το αποτέλεσμα;

Σχεδόν δυο χρόνια μετά, ο νέρος νόμος είχες σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δωρεών και να βελτιωθεί η ποιότητα των τροφίμων. Οι εθελοντές πηγαίνουν σε πάνω από 9.000 σούπερ μάρκετ σε όλη τη Γαλλία όπου συλλέγουν τρόφιμα, γιαούρτι, πίτσα, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τυριά. Αφού τα φορτώσουν σε φορτηγά, περίπου 125.000 εθελοντές μεταφέρουν τα προϊόντα σε εκκλησίες και κέντρα τροφίμων, απ’ όποθ τα δίκτυα τραπεχών τροφίμων τα διανέμουν σε φτωχές οικογένειες.

Στη Γαλλία, πάνω από 5.000 φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται σε τράπεχες τροφίμων και χάρη στη νομοθεσία, σχεδόν ο μισές δωρεές προέρχονται πλέον από τα σούπερ μάρκετ. Ο νόμος αυτός έχει καταφέρει να αλλάξει τις πρακτικές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Είναι πιο προσεκτικές με το περιβάλλον και προσφέρουν περισσότερα.

Τώρα πολλοί ελπίζουν ατός ο νόμος να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν πιέσεις να θεσπιστεί κάτι αντίστοιχο κεντρικά από την ΕΕ.

Πηγή