Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Από τη Λένα Λυδάκη

Η οργάνωση που δεν αφήνει να πάει ούτε ψίχουλο στα σκουπίδια και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Σημαντικές ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια από τη μία, και άνθρωποι που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια από την άλλη. Αυτό το οξύμωρο ήταν η αφετηρία ενός σημαντικού εγχειρήματος που γεννήθηκε το 2011, με μόλις 12 τυρόπιτες που σώθηκαν από ένα αναψυκτήριο και προσφέρθηκαν στο τοπικό συσσίτιο.

Έκτοτε, έχουν σωθεί περισσότερες από 20.000.000 μερίδες φαγητού ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται καθημερινά. Από τα εκατομμύρια μερίδες που έχουν διαμοιραστεί μέχρι σήμερα, το 95% προορίζονταν για τα σκουπίδια.

Το Μπορούμε είναι ένας οργανισμός με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι ο μεσάζοντας που συνδέει το περίσσευμα φαγητού με εκείνους που το χρειάζονται.

Πως λειτουργεί: Καθημερινά, «σώζει» φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Ιδιώτες, οικογένειες, φούρνοι, μανάβικα, ταβέρνες, μαγειρεία, catering, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν. Ο κόμβος είναι οργανωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε ο αποδέκτης των τροφίμων να πάει να τα πάρει από τον δωρητή -ή και το ανάποδο αν οι ποσότητες είναι μικρές- και φυσικά δεν υπάρχει κανένα κόστος για όσους θέλουν να βοηθήσουν ή να βοηθηθούν.

Παράλληλα οφέλη: Αυτή η κίνηση έχει πολλαπλά οφέλη αφού και οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες στηρίζονται, και η τροφή δεν πετάγεται επιβαρύνοντας το περιβάλλον αφού για να φτάσει στο ιάτο μας το φαγητό έχει ξοδευτεί νερό, ενέργεια κι έχει μολυνθεί το περιβάλλον με ρύπους. Παράλληλα, προγράμματα όπως τα «Μπορούμε στο σχολείο» και «Καμιά μερίδα φαγητού χαμένη» εκπαιδεύουν για τη σπατάλη του φαγητού αλλά και το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για πολλαπλά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Αντίστοιχα προγράμματα στοχεύουν στη διάσωση προϊόντων από ολόκληρες γειτονιές μέχρι αγρότες και λαϊκές αγορές.

Ο οργανισμός συνεργάζεται με περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων σε όλη την Ελλάδα ενώ περισσότερες από 400 επιχειρήσεις προσφέρουν φαγητό σε τακτική βάση. Μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς, είτε με λίγο περισσευούμενο φαγάκι είτε με εθελοντισμό. Περισσότερες πληροφορίες, βρίσκουμε εδώ.

Πηγή