Τα Όσκαρ γιορτάζουν τα 90 τους χρόνια: Αναδρομή στις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού

Ο Marlon Brando, η Halle Berry και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έγραψαν ιστορία.

Τα Όσκαρ, τα μεγαλύτερα βραβεία στη βιομηχανία του κινηματογράφου, γιορτάζουν τα 90ά «γενέθλιά» τους την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Από το 1929, η λαμπρή τελετή εξάπτει τη φαντασία των φαν του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Η 90ή τελετή της απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theater, στο Χόλιγουντ.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές των τελευταίων 90 ετών:

1929 – Στις 16 Μαΐου 1929 πραγματοποιείται η πρώτη τελετή απονομής των Όσκαρ στο ξενοδοχείο Ρούζβελτ στο Χόλιγουντ με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Douglas Fairbanks τον πρεσβύτερο. Είναι η μοναδική φορά που μια ταινία του βωβού κινηματογράφου κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με το βραβείο να πηγαίνει σε ένα ρομάντσο που διαδραματίζεται την περίοδο του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου με τίτλο «Wings».

1939 – Η ακαδημία αρχίζει επίσημα να χρησιμοποιεί το προσωνύμιο «Όσκαρ» για τα βραβεία της. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο λαϊκός μύθος για την προέλευση του ονόματος λέει πως η βιβλιοθηκονόμος της ακαδημίας Margaret Herrick είχε πει πως το αγαλματίδιο έμοιαζε με τον θείο της, Όσκαρ.

1940 – Η Hattie McDaniel γίνεται η πρώτη έγχρωμη ηθοποιός η οποία κερδίζει βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Της ζητούν να καθήσει σε ξεχωριστό τραπέζι (για μαύρους) κατά την τελετή. Θα περάσουν 51 χρόνια προτού άλλη μια έγχρωμη ηθοποιός πάρει βραβείο Όσκαρ, η Whoopi Goldberg για το «Ghost» («Αόρατος εραστής»).

1953 – Η τελετή απονομής των Όσκαρ μεταδίδεται από την τηλεόραση για πρώτη φορά. Ο οικοδεσπότης Bob Hope σημειώνει το γεγονός λέγοντας: «Δεν είναι συναρπαστικό να ξέρουμε ότι πολλοί από αυτούς τους λαμπρούς σταρ θα είναι στα σπίτια μας απόψε; Σε όλη την Αμερική νοικοκυρές γυρνάνε και λένε στους άνδρες τους: ”Ντύσου, έρχεται η Joan Crawford”».

1964 – Ο Sidney Poitier γίνεται ο πρώτος έγχρωμος ηθοποιός που κερδίζει βραβείο Όσκαρ, με την ταινία «Lilies of the Field».

1968 – Η τελετή απονομής των Όσκαρ αναβάλλεται για δύο ημέρες λόγω της δολοφονίας του Martin Luther King στις 4 Απριλίου.

1969 – Για πρώτη φορά δύο γυναίκες κερδίζουν το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. Η Katharine Hepburn για το «Λιοντάρι του χειμώνα» και η Barbra Streisand για το «Ένα αστείο κορίτσι». Η Hepburn δεν παρίσταται στην τελετή.

1973 – Ο Marlon Brando κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του Vito Corleone στον «Νονό» αλλά μποϊκοτάρει την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Η ακτιβίστρια Sacheen Littlefeather ανεβαίνει στη σκηνή με παραδοσιακό φόρεμα των Απάτσι στη θέση του Brando αλλά αρνείται να παραλάβει το αγαλματίδιο.

2002 – Η Halle Berry γίνεται η πρώτη, και μέχρι σήμερα η μοναδική, έγχρωμη που παίρνει βραβείο Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, το οποίο αφιερώνει σε όλες τις «ανώνυμες, απλές έγχρωμες γυναίκες που τώρα έχουν μια ευκαιρία επειδή αυτή η πόρτα άνοιξε απόψε».

2003 – «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά» παίρνει τα περισσότερα βραβεία στην ιστορία των Όσκαρ, κερδίζοντας το βραβείο σε κάθε κατηγορία για την οποία η ταινία ήταν υποψήφια. Είναι η τρίτη ταινία μέχρι σήμερα που έχει αποσπάσει 11 βραβεία, μαζί με τον «Τιτανικό» το 1997 και τον «Μπεν Χουρ» το 1959.

Επίσης το 2003, ο Roman Polanski κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του για το Ολοκαύτωμα «Ο Πιανίστας», αλλά δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες για την τελετή επειδή διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταδίκη του για βιασμό ανήλικης το 1977. Το κοινό αποκρίνεται χειροκροτώντας όρθιο.

2010 – Η Kathryn Bigelow γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ για την ταινία «The Hurt Locker».

2013 – Η Jennifer Lawrence σκοντάφτει και πέφτει καθώς πηγαίνει για να παραλάβει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας». Καταχειροκροτείται από ένα ακροατήριο που στέκεται όρθιο και εκείνη σχολιάζει αστειευόμενη «είσαστε όλοι όρθιοι μόνο και μόνο επειδή έπεσα και αυτό ήταν στενάχωρο».

2016 – Για δεύτερη φορά στη σειρά, και οι 20 υποψήφιοι ηθοποιοί για τα Όσκαρ είναι λευκοί, προκαλώντας επικρίσεις και ένα κίνημα διαμαρτυρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #OscarsSoWhite. Σε απάντηση, η Ακαδημία ανακοινώνει τα σχέδιά της να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών μελών της καθώς και των μελών της που προέρχονται από μειονότητες.

2017 – Το «Moonlight» γίνεται η πρώτη ταινία με εξ ολοκλήρου μαύρους ηθοποιούς που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Όμως, εξαιτίας ενός λάθους στα παρασκήνια με τον φάκελο που περιέχει τον τίτλο της ταινίας που κερδίζει το Όσκαρ, ο παρουσιαστής Warren Beatty ανακοινώνει κατά λάθος ότι το βραβείο παίρνει το μιούζικαλ «La La Land». Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα σύγχυσης και αμηχανίας, ο βετεράνος ηθοποιός επανορθώνει την πρωτοφανή γκάφα που σημάδεψε την 89η τελετή απονομής.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή