Ο πρώτος διάδρομος σουπερμάρκετ χωρίς πλαστικά άνοιξε στο Άμστερνταμ

Ο πρώτος διάδρομος σουπερμάρκετ χωρίς πλαστικά εγκαινιάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο Άμστερνταμ από την ολλανδική αλυσίδα σουπερμάρκετ Ekoplaza. Σε αυτό το διάδρομο, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν από περισσότερα από 700 προϊόντα χωρίς πλαστικές συσκευασίες.

Η εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει παρόμοιους διαδρόμους και στα 74 καταστήματά της. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή όπου η παγκόσμια ανησυχία για τη πλαστική ρύπανση αυξάνεται και οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις καλούνται να αλλάξουν τις πολιτικές τους που συνδέονται με τα πλαστικά.

«Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι φορτωμένα με πολυάριθμες στρώσεις πλαστικής συσκευασίας», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο διευθύνων σύμβουλος της Ekoplaza, Έρικ Ντόουζ.

«Οι διάδρομοι χωρίς πλαστικά είναι ένας πραγματικά καινοτόμος τρόπος δοκιμής των βιοδιασπώμενων υλικών που προσφέρουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για τις πλαστικές συσκευασίες», πρόσθεσε.

Τα νέα προϊόντα δεν θα είναι πιο ακριβά από αυτά που τυλίγονται με πλαστική ύλη. Πέρα από τη δοκιμή καινοτόμων νέων βιοδιασπώμενων υλικών, χρησιμοποιούνται επίσης παραδοσιακά υλικά όπως γυαλί, μέταλλο και χαρτόνι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικολογικών οργανώσεων, ο τομέας των σουπερμάρκετ και των παντοπωλείων είναι υπεύθυνος για το 40% όλων των πλαστικών συσκευασιών, χωρίς να υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση της πρακτικής της περιτύλιξης ενός προσωρινού τρόφιμου σε κάτι άφθαρτο όπως το πλαστικό.

Πηγή