Εμπόριο, τουρισμός και μεταποίηση εισφέρουν θέσεις απασχόλησης

Από τον Τζώρτη Ρούσσο

Η ανοδική τάση των κλάδων του εμπορίου, του τουρισμού και της μεταποίησης εισφέρει στους θετικούς ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο η έκθεση δεν κρύβει τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις της, καθώς θεωρεί ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (που σημαίνει μισή ζωή, μισή αγοραστική δύναμη και βέβαια μισή συνεισφορά στην κοινωνική ασφάλιση) περιόρισαν τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σημαντικό μέρος της αύξησης της απασχόλησης οφείλεται στην ευρεία χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που αποτελούν την πλειονότητα των νέων προσλήψεων.

Η αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση κατά το εννεάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στην αύξηση της μισθωτής απασχόλησης σε ετήσια βάση για τέταρτη συνεχή χρονιά (2,1% το εννεάμηνο του 2017) και των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (2,5% το εννεάμηνο του 2017, έναντι μείωσης 2,8% το εννεάμηνο του 2016), που αντιπροσωπεύουν το 22,9% του συνόλου των απασχολουμένων.

Αντίθετα, σταθερότητα παρουσίασαν οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, ενώ σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2017 παρατηρείται αύξηση 6% στον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέθεσαν ετήσιο πίνακα προσωπικού.

Όσον αφορά στην απασχόληση ανά τομέα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, το εννεάμηνο του 2017 παρατηρείται συνέχιση της αύξησης των μεριδίων του δευτερογενούς (15,4%) και του τριτογενούς τομέα (72,5%) και υποχώρηση του μεριδίου του πρωτογενούς τομέα στη συνολική απασχόληση (12,1%).

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Πηγή