Πώς μοιάζει η ζωή στον πλανήτη Άρη;

Η φωτογράφος Cassandra Klos κατέγραψε από κοντά ένα πρότζεκτ προσομοίωσης της ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη» που γίνεται σε μια έρημο της Χαβάης

Είναι καλοκαίρι του 2014 και έξι άνθρωποι επιστρέφουν στη Γη μετά από έξι μήνες απομόνωσης. Για εβδομάδες είχαν για μοναδική συντροφιά ο ένας τον άλλον και έτρωγαν αποξηραμένο φαγητό, φορώντας στολές αστροναυτών. Η μοναδική τους επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν μέσω email και μιας εφαρμογής διαμοιρασμού αρχείων (drag and drop), η οποία λειτουργούσε με 20λεπτη καθυστέρηση.

Αν και οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν με τη ζωή στο μακρινό διάστημα, η συγκεκριμένη αποστολή πραγματοποιήθηκε σε μία απομονωμένη περιοχή στις πλαγιές του ηφαιστείου Mauna Loa στο Big Island της Χαβάης

Το πλήρωμα καλωσόρισε πίσω στην κανονικότητα ο Καναδός Chris Hadfield, αστροναύτης και διάσημος σταρ των social media, τον οποίο παρακολουθούσε η φωτογράφος Cassandra Klos.

«Από αυτόν άκουσα για τις διαπλανητικές προσομοιώσεις και τους ανθρώπους που “επέστρεφαν” στη Γη από το Hawai Space Exploration Analog and Simulation μετά “από έξι μήνες αποστολής στον Άρη”, εγκατάσταση που βέβαια βρίσκεται στον πλανήτη μας.

Όπως καταλαβαίνετε ενθουσιάστηκα με το θέμα των προσομοιώσεων που είναι η εκδοχή μιας άλλης διπλής πραγματικότητας και αμέσως άρχισα την έρευνά μου για να ανακαλύψω περισσότερα γι’ αυτά τα προγράμματα, αλλά και το τι ακριβώς ερευνούσαν».

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή στις πλαγιές του ηφαιστείου Mauna Loa στο Big Island της Χαβάης, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό του Άρη και σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων.

Έτσι, μετά από ένα χρόνο έρευνας και επίμονης προσπάθειας, η Cassandra κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Hawai’i Space Exploration Analog και Simulation το καλοκαίρι του 2015.

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή στις πλαγιές του ηφαιστείου Mauna Loa στο Big Island της Χαβάης, σ’ ένα περιβάλλον που μοιάζει με αυτό του Άρη και σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων.

Το Hawai’i Space Exploration Analog and Simulation (γνωστό και ως HI-SEAS), μαζί με μια σειρά παρόμοιων εγκαταστάσεων είναι το τελευταίο βήμα στην αποστολή του ανθρώπου πριν επισκεφθεί τον Άρη.

Οι συνθήκες που επικρατούν μοιάζουν με αυτές του «Κόκκινου Πλανήτη», ο χώρος είναι προσβάσιμος όλο το χρόνο, έχει πολύ μικρή διαφορά στις καιρικές συνθήκες και διευκολύνει εργασίες όπως η γεωλογική έρευνα από ανθρώπους και ρομπότ.

Λόγω του κοκκινωπού σκονισμένου εδάφους και των συνθηκών απομόνωσης, η περιοχή χρησιμοποιείται για να δοκιμάσει τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος και τις αντιδράσεις του μυαλού, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η πιθανότητα μετεγκατάστασης στον γειτονικό μας πλανήτη.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η Cassandra έχει φωτογραφίσει τρεις ενεργές προσομοιώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάζουμε μερικές από τις εικόνες της.

Περισσότερα για την δουλειά της και το πρότζεκτ της Mars On Earth μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Jackelynne Silva-Martinez (MDRS 155) μελετά τη ζωή στον Άρη. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο μηχανικός Charlie Rogers (Crew 181). Φωτο: Cassandra Klos.

Ο Στέργιος Παλπάνης συμμετείχε στο EVA. Φωτο: Cassandra Klos.

Η νυχτερινή περίπολος γύρω από το Mars Desert Research Station. Φωτο: Cassandra Klos.

Τα μέλη του MDRS Crew 155 (η ομάδα συναποτελείται από τους Jackelynne Silva-Martinez, Sam Harrison, και Paul Bakken) εργάζονται κατά τη διάρκεια του EVA. Φωτο: Cassandra Klos.

Η Christiane Heinecke μέλος του πληρώματος κάθεται σε πετρωμένη λάβα που ανακάλυψε το πλήρωμά κατά τη διάρκεια της περιόδου προσομοίωσης. Φωτο: Cassandra Klos.

Ένα rover διασχίζει την έρημο. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο Juan Jose Garcia. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο James Titus από το HERA XIII. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο Jeffrey Kluger απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο Avishek Ghosh μελετά δείγματα στο μικροσκόπιο του εργαστηρίου. Φωτο: Cassandra Klos.

Ο John Kennard από το πρόγραμμα HERA XIII. Φωτο: Cassandra Klos.

Φωτο: Cassandra Klos.