Η ζωή του Ρενέ Μαγκρίτ σε κόμικ

Η ζωή του Μαγκρίτ ζωντανεύει μέσα από το εικονογραφημένο Magritte: This is Not a Biography

Αν νομίζετε ότι το Magritte: This is Not a Biography είναι μια βιογραφία του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου Μαγκριτ κάνετε λάθος. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κάτι διαφορετικό: ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα που αφηγείται τη ζωή του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα υπονομεύει τις παραδοσιακές βιογραφίες σχολιάζοντας υπογείως τη ματαιότητα του να παρουσιάζεις έναν καλλιτέχνη μέσα από τις βιογραφικές του λεπτομέρειές.

Ναι, σαφώς και μεταφέρει λεπτομέρειες για τη ζωή του Μαγκρίτ αλλά εστιάζει κυρίως στον μαγικό, σουρεαλιστικό κόσμο των έργων του και είναι τα ίδια τα έργα που αναλαμβάνουν την αφήγηση ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς είναι το καπέλο του ζωγράφου που το κάνει.

Το χαρακτηριστικό καπέλο του Μαγκρίτ ζωντανεύει όταν το αγοράζει τυχαία σε μια υπερβολή της στιγμής ο Charles Singulier, ένας απλός άνθρωπος. Η ζωή του ανατρέπεται καθώς οι χαρακτήρες από τα έργα του Μαγκρίτ εισβάλουν στην καθημερινότητα του και ο ίδιος αναλαμβάνει μια αξιοζήλευτη αποστολή: να βοηθήσει τους χαρακτήρες αυτούς να αποκαλύψουν τα μυστικά του ζωγράφου ή αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι να φορούν το καπέλο του για πάντα.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από τον Λονδρέζικο εκδοτικό οίκο SelfMadeHero  και την Abrams Books,ανήκει στη σειρά Art Masters στην οποία μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί οι βιογραφίες των Γκωγκέν, Πικάσο και Βαν Γκονγκ. Οι δημιουργοί του βιβλίου, ο συγγραφέας Vincent Zabus και ο εικονογράφος Thomas Campi δημιούργησαν ένα πνευματώδες, χιουμοριστικό και υπέροχα εικονογραφημένο μυθιστόρημα που μεταφέρει τους αναγνώστες του στη μαγεία του έργου του Μαγκρίτ.