Ένας πίνακας του Monet που ήταν «χαμένος» από το 1895, βρέθηκε χάρη στο Google

MONETS EFFET DE BROUILLARD 1872 / PHOTO COURTESY OF THE OWNER

Η γνωστή φράση «στο Google μπορείς να βρεις τα πάντα» και οι παρόμοιες διατυπώσεις της, μόλις πήγαν σε νέα επίπεδο εγκυρότητας. Και αυτό γιατί ένας πίνακας του σπουδαίου Claude Monet που όλοι πίστευαν για χαμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, βρέθηκε πρόσφατα με μερικά googlαρίσματα. 

Ο πίνακας του θρυλικού ζωγράφου με τον τίτλο «Effet de Brouillard» (1872), απεικόνιζε ένα γαλήνιο εξοχικό τοπίο της περιοχής Argenteuil, κοντά στο Παρίσι, και θεωρούνταν χαμένος από το 1895. 

Ο Richard Thompson όμως, ιστορικός τέχνης και καθηγητής καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατάφερε να τον βρει χρησιμοποιώντας, απλά, το Google. 

Ο Thompson είχε δει τον πίνακα το 1996 σε έναν κατάλογο τέχνης, κανείς δεν ήξερε όμως που βρισκόταν, ενώ ο κατάλογος ανέφερε πως ανήκε σε μια ιδιωτική συλλογή. Θέλοντας να τον συμπεριλάβει στην ερχόμενη έκθεση που επιμελείται με τίτλο «Monet & Architecture», η οποία θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας τον Απρίλιο, ο Thompson είπε στο Hyperallergic: «Πολύ απλά, τον βρήκα στο Google, είδα πως είχε πάει σε έναν οίκο δημοπρασιών στην Νέα Ορλεάνη, επικοινώνησα μαζί τους, ήρθαν άμεσα σε επαφή με τον τωρινό ιδιοκτήτη, ο οποίος, επίσης άμεσα, δέχτηκε με χαρά να μου τον δώσει για την έκθεση, για το οποίο είμαι αφάνταστα ευγνώμων». 

Ο πίνακας, ο οποίος είναι ένας από τους 180 που δημιούργησε ο Monet κατά την περίοδο 1871-1878, όταν και έμενε στο Argenteuil, θα παρουσιαστεί μετά από πολλά χρόνια ξανά στο κοινό, ανάμεσα στους υπόλοιπους 74 πίνακες που έχει επιλέξει ο Thompson για την έκθεση. 

Πηγή