Το BBC «λατρεύει» την Αθήνα

Μέσα στα αρχαία ερείπια μιας πόλης που γέννησε τη δημοκρατία, το θέατρο, τη φιλοσοφία και διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό, κρύβεται και η έννοια της φιλοξενίας, ενός όρου που μεταφράζεται ως η «αγάπη για τους ξένους». Έτσι ξεκινάει το δημοσίευμα του BBC που εξυμνεί την Αθήνα και την παρουσιάζει ως την πιο φιλόξενη πόλη της Ευρώπης.

Λίγες πόλεις του κόσμου συναγωνίζονται την αρχαιότητα της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία της είναι βαριά, με ιστορικά μνημεία που αποπνέουν τον αέρα μιας άλλης εποχής. «Ναυαρχίδα» αυτών των σπουδαίων μνημείων είναι φυσικά η Ακρόπολη. Όμως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτή την πόλη είναι οι ντόπιοι που κάνουν τους ξένους να αισθάνονται αμέσως ευπρόσδεκτοι όταν έρχονται στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παρόλο που περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο για να βυθιστούν στο παρελθόν της, η Αθήνα έχει ενδιαφέρον και παρακολουθώντας τη σύγχρονη καθημερινότητά της.

Γιατί την αγαπά ο κόσμος;

Η ατμόσφαιρα της Αθήνας πάντα προσελκύει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους. «Η Αθήνα είναι μια πολυσύχναστη πόλη», δήλωσε ο Chrissy Manika, blogger της Traveling Passionate. «Κάνοντας βόλτες στην πόλη θα δείτε τα καφέ και τα μπαρ γεμάτα με κόσμο που διασκεδάζει. Με τους τουρίστες γύρω από την περιοχή της Πλάκας, νιώθεις σαν να κάνεις διακοπές σε νησί, ιδίως το καλοκαίρι», προσθέτει.

Με περισσότερες από 250 μέρες ηλιοφάνειας ετησίως, το καλοκαίρι μοιάζει ατελείωτο, αφού ουσιαστικά ξεκινάει από τον Απρίλη και τελειώνει τον Οκτώβρη. Ο καιρός διευκολύνει τις αποδράσεις το Σαββατοκύριακο σε κοντινά νησιά, όπως την Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και το Αγκίστρι που απέχουν σχεδόν μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. Η Ύδρα για παράδειγμα είναι εάν «ησυχαστήριο», όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και παρόλο που το νησί ήταν δημοφιλές για γνωστούς καλλιτέχνες κατάφερε να κρατήσει το χαλαρό τρόπο ζωής του.

Οι ορεινές περιοχές και τα δάση συνιστούν επίσης αγαπημένους προορισμούς με εύκολη πρόσβαση, καθώς αν κάποιος επισκέπτης επιθυμεί ένα διάλειμμα από την πόλη και μια εκδρομή στο βουνό, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα με τον Υμηττό να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Πως είναι η ζωή στην Αθήνα;

«Παρόλο που ζουν σε μια αρχαία πόλη, οι κάτοικοι ποτέ δεν βαριούνται τη θέα», αναφέρει η συντάκτρια του δημοσιεύματος, Lindsey Galloway. Σε κάθε στροφή, υπάρχει κάτι που θα σου θυμίσει το αρχαίο παρελθόν της πόλης καθώς και του χρόνου που μας απομένει σε αυτή και πώς θα τον αξιοποιήσουμε καλύτερα.

Επιπλέον αυτό που ενθουσιάζει τους τουρίστες, είναι διάφορες γειτονιές που προσφέρουν την ιδανική ματιά στην σύγχρονη κουλτούρα της Αθήνας. Λίγα μέτρα από την Ακρόπολη, βρίσκεται το Κουκάκι που πρόσφατα κατατάχθηκε στις πιο «κουλ» γειτονιές της πόλης λόγω του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, των μοδάτων εστιατορίων και των χουχουλιάρικων καφέ, ενώ σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η εναλλακτική και ιδιαίτερη γειτονιά των Εξαρχείων, που έχει μια σύνθετη ιστορία και κουλτούρα της πολιτικοποίησης των σπουδαστών, του αναρχισμού και της εναλλακτικής αντιπολίτευσης.

Οι ντόπιοι έχουν τα δικά τους μυστικά όμως που συχνά οι τουρίστες αγνοούν, κάνοντας απλώς βόλτες στα μουσεία. «Μερικά από τα καλύτερα φαγητά θα τα βρει κανείς στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως η Αθήνα έχει αμπελώνες και οινοποιεία στα προάστια που φτιάχνουν κάποια από τα καλύτερα κρασιά», λέει η Katilena Alpe, που πριν από 9 χρόνια μετακόμισε από το Λονδίνο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει κανείς για την Αθήνα;

Παρά τις ομορφιές της όμως, στην Αθήνα επικρατεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά, ειδικά στους νέους.

Επίσης, η γραφειοκρατία συνιστά μια τεράστια πρόκληση για όποιον έρχεται πρώτη φορά στην Αθήνα και προσπαθεί να βρει δουλειά. Βέβαια, το BBC τονίζει πως παρόλο που οι μισθοί είναι γενικά χαμηλοί, η Αθήνα έχει ένα από τα πιο χαμηλά κόστη διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν 50% χαμηλότερο από εκείνο του Λονδίνου.

«Παρά τις προκλήσεις της, οι ντόπιοι αγαπούν και συνιστούν την Αθήνα για οποιονδήποτε επισκέπτη και οι ξένοι εκτιμούν πάρα πολύ το γεγονός πως οι περισσότεροι Αθηναίοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά, κι ακόμη κι όσοι δεν τα μιλούν, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή